Er gaat niets boven een overwinning in Groningen, maar ADO Den Haag moest de punten in de Euroborg laten. Ondanks een sterke wedstrijd, waarin de Hagenaars volop kansen kregen, won FC Groningen met 3-1.

Verslag: Ruud Mansveld, Klaas Jan Droppert
Foto`s copyright: Orange Pictures

Voor de tweede keer in vier dagen kreeg ADO Den Haag de complimenten voor het geleverde spel. Maar beide keren werd wel een uitwedstrijd verloren. Tegen FC Twente hadden de Hagenaars recht op meer en ook in Groningen behoorde een goed resultaat tegen de nummer vijf van de competitie tot de mogelijkheden. Maar de groen-gelen, vooral in de persoon van Frantisek Kubik, verzuimden voor rust om de voorsprong uit te bouwen. In plaats daarvan kreeg de thuisploeg in de tweede helft de gelegenheid om alsnog een zege te boeken.
ADO Den Haag begon in het hoge noorden sterk aan de wedstrijd. Met Ricky van den Bergh in de basis voor de geblesseerde topscorer Dmitry Bulykin stuurden de trainers Maurice Steijn en Bob Kootwijk een aanvallende ploeg het veld in.

Dat pakte goed uit, want de Haagse ploeg profiteerde van de ruimte op het Groningse middenveld, waardoor keer op keer de gevaarlijke vleugelspelers Frantisek Kubik en Wesley Verhoek aan het werk konden worden gezet. Na twee minuten miste Kubik nog op een voorzet van Verhoek maar in de twaalfde minuut was het wel raak. Aleksandar Radosavljevic stuurde Kubik diep. De afgemeten voorzet van de Slowaak werd door gelegenheidsspits Lex Immers in een doelpunt omgezet: 0-1.
De wedstrijd ging op en neer, met kansen aan beide kanten, maar ADO Den Haag had bij rust wel op een 0-2 of 0-3 voorsprong moeten staan. Eerst kon doelman Luciano Da Silva een schot van Van den Bergh uit het doel tikken. Daarna had Kubik twee opgelegde kansen. In de 37e minuut controleerde de geheel vrijstaande linksbuiten de bal slecht waardoor de kans verkeken was. Zes minuten later stond Kubik oog in oog met doelman Luciano Da Silva. In plaats van de bal in een hoek te plaatsen wilde hij een stiftje proberen. Zijn inzet werd een prooi voor de Braziliaan.
Direct na de start van de tweede helft zetten de Groningers druk en kon ADO Den Haag er moeilijker uitkomen. De thuisploeg liet de linies dichter op elkaar spelen en werd in het eerste kwartier vooral via hoekschoppen gevaarlijk. En met dat wapen waren de noorderlingen doeltreffend. In de 48e minuut klopte verdediger Joris Ivens de complete ADO Den Haag-defensie in de lucht: 1-1. Tien minuten later knikte de vrijstaande Andreas Granqvist opnieuw een corner achter doelman Gino Coutinho: 2-1.
ADO Den Haag probeerde nog wel een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar Kubik kon maar niet doeltreffend worden. Het dichtst bij een doelpunt was hij na een vrije trap, die Luciano maar net uit zijn doel kon tikken. In de slotminuut rondde invaller Koen van de Laak bij de tweede paal nog een Groningse aanval af, waardoor de thuisploeg de zege niet meer kon ontgaan: 3-1.

Hoewel het veldspel nog steeds goed genoeg is voor een hoge klassering op de ranglijst verliest ADO Den Haag de aansluiting met de bovenste plaatsen. Komende zondag in het eigen Kyocera Stadion kan de ploeg van John van den Brom een goed optreden met punten belonen. Op die dag trapt ADO Den Haag om 12.30 uur af tegen FC Utrecht.
De Feiten
Bij ADO Den Haag vervangt Ricky van den Bergh de geblesseerde Dmitry Bulykin. Daardoor speelt Lex Immers in de spits. Robert Zwinkels, Danny Buijs en Aleksandar Rankovic ontbreken eveneens wegens blessures. Trainer John van den Brom zit zijn wedstrijd schorsing uit. Maurice Steijn en Bob Kootwijk nemen op de bank de honneurs waar.

2. Na een splijtende pass van Wesley Verhoek schiet de meegekomen Frantisek Kubik over.

5. Kubik en Immers missen na een voorzet van Verhoek.

12. Aleksandar Radosavljevic stuurt Kubik diep. De afgemeten voorzet van de Slowaak schiet Immers binnen: 0-1

16. Chris Kum ontvangt geel voor een obstructiefout op Tim Matavz.

29. Jens Toornstra stuurt Kubik diep en de buitenspeler legt de bal terug op de kop van het strafschopgebied. Ricky van den Bergh schiet met een stuit en via de vingertoppen van doelman Luciano Da Silva verdwijnt de bal uit het doel.

32. Verhoek krijgt een gele kaart wegens wild inkomen op Dusan Tadic.

37. Na een pass van Verhoek heeft de vrijstaande Kubik de hoek voor het uitkiezen, maar de linksbuiten neemt de bal verkeerd aan waardoor de kans verkeken is.

43. Van den Bergh stuurt Kubik diep. Oog in oog met Luciano wil hij de doelman met een stift verschalken, maar de Braziliaan is op zijn post.

48. Joris Ivens klopt de Haagse verdediging in de lucht na een corner van Tadic: 1-1.

57. Matavz krijgt de kans op een Groningse voorsprong maar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho redt.

58. De daaropvolgende hoekschop kopt Andreas Granqvist ongehinderd in: 2-1.

62. Gonzalo Garcia krijgt geel na een overtreding op Kubik.

64. De aan zijn hamstrings geblesseerde Ahmed Ammi kan niet verder. Ramon Leeuwin is zijn vervanger.

65. Immers kopt een voorzet van Toornstra over.

67. Kubik neemt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Luciano kan de bal bij de eerste paal met zijn vingertoppen wegtikken.

71. Luciano redt op een inzet van Kubik.

74. Charlton Vicento lost Van den Bergh af.

76. Vincento krijgt een gele kaart na een overtreding op Ivens.

78. Garcia maakt plaats voor Petter Andersson.

81. Koen van de Laak komt in het veld voor Tadic.

84. Kevin Visser vervangt Pascal Bosschaart.

85. Verhoek legt de bal met het hoofd terug, maar Kubik schiet voorlangs.

89. Darryl Lachman lost Danny Holla af.

90. FC Groningen komt op 3-1, nadat Van de Laak bij de tweede paal een aanval afrondt.

90. Fredrik Stenman ontvangt geel na een overtreding op Toornstra.

Karakteristiek
FC Groningen-ADO Den Haag 3-1 (0-1)
Scoreverloop: 12. Immers 0-1, 48. Ivens 1-1, 58. Granqvist 2-1, 89. Van de Laak 3-1
Scheidsrechter: Haverkort
Gele kaarten: Garcia, Stenman (beiden FC Groningen), Kum, Verhoek, Vicento (allen ADO Den Haag)
Toeschouwers: 21.851
Opstellingen
FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (89. Lachman), Garcia (78. Andersson), Sparv; Enevoldsen, Matavz, Tadic (81. Van de Laak)
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi (64. Leeuwin), Derijck, Bosschaart (84. Visser), Kum; Radosavljevic, Van den Bergh (74. Vicento), Toornstra; Verhoek, Immers, Kubik.