ADO Den Haag heeft, wat de supporters betreft, de mooiste overwinning van het seizoen behaald. In het hol van de leeuw, de ArenA, bonden de Haagse gladiatoren Ajax aan de zegekar: 0-1.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Op 27 augustus 1986 won ADO Den Haag, destijds FC Den Haag geheten, voor het laatst in Amsterdam. Op een zomeravond werd toen Ajax met 2-3 verslagen. Destijds schakelden Martin Jol, de huidige Ajax-trainer, en Joop Lankhaar wereldspits Marco van Basten in het Olympisch Stadion uit.
Ruim 24 jaar later hielden Chris Kum, Timothy Derijck en Mitchell Piqué de gevreesde tandem Luis Suarez-Mounir El Hamdaoui in bedwang, zodat een even memorabele overwinning kon worden geboekt. Hierdoor blijft ADO Den Haag voor Suarez de enige Eredivisieploeg waartegen hij nog nooit gescoord heeft.

De Hagenaars wisten dat de thuisploeg vooral de Marokkaan en de Uruguyaan zou aanspelen. Door geconcentreerd en fel te verdedigigen, alsmede door een ideeënloos en stroef spelend Ajax, konden beide aanvallers geen moment in de wedstrijd komen. De Amsterdammers hadden in de eerste helft wel iets meer balbezit maar tot veel kansen leidde dat niet. ADO Den Haag gaf weinig ruimte weg en dwong de brigade van Scheveninger Martin Jol tot veelal foutieve passen.
De eerste kans van de wedstrijd was voor de groen-gelen, toen Jan Vertonghen de bal na vijftien minuten aan Wesley Verhoek verspeelde. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Ricky van den Bergh, maar de middenvelder moest de bal kappen naar zijn mindere linkerbeen. De beste keeper van Nederland, Maarten Stekelenburg kon zodoende het schot nog onschadelijk maken. De beide Ajax-spitsen kregen vervolgens ieder een kans. Eerst schoot Suarez na een pass van Urby Emanuelson in het zijnet, daarna had ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho een prachtige parade op een volley van El Hamdaoui.

Gaandeweg de eerste helft toonden de bezoekers geen gezag meer voor Ajax en ging het meer het eigen combinatievoetbal spelen. En dat resulteerde in een voorsprong. Na een goede aanval legde Mitchell Piqué de bal terug op Ricky van den Bergh. Met een slim steekpassje bediende hij Wesley Verhoek. Op het randje van buitenspel krulde de buitenspeler de bal buiten bereik van Stekelenburg in de verre hoek: 0-1. In de slotseconde van de eerste helft kwam de ploeg van John van den Brom, die zowel speler, trainer als hoofd opleiding in Amsterdam is geweest, nog goed weg. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag geen strafschop in de tuimelpartij van Siem de Jong na een duel met Frantisek Kubik.
Met Miralem Sulejmani in de ploeg probeerde Ajax in de ArenA in het tweede bedrijf iets te forceren. Maar mede door het goede positiespel van ADO Den Haag grossierden de Amsterdammers in het verknoeien van deugdelijk opgezette aanvallen.

Feitelijk kreeg Ajax nog maar een behoorlijke kans toen El Hamdaoui in de 74e minuut langs twee tegenstanders glipte. Zijn voorzet werd vervolgens door Sulejmani en De Jong half geraakt, waardoor de bal naast vloog. ADO Den Haag kreeg op de counter de beste kansen, maar verzuimde uiteindelijk om de voorsprong uit te bouwen. Verhoek raakte nog een keer de paal na een afgeslagen corner, terwijl Lex Immers in het zijnet schoot nadat hij met een subtiel passje door Jens Toornstra was weggestuurd.
In de slotfase maakte Dmitry Bulykin voor de goed spelende Van den Bergh zijn rentree. De van een hamstringblessure herstelde Rus schudde in blessuretijd bij twee kansen Oleguer en André Ooijer van zich af, maar beide keren kon Stekelenburg redding brengen. Het zou uiteindelijk niets afdoen aan een glorieuze zege in Amsterdam, waarbij misschien het enige minpuntje was dat de supporters, als gevolg van veiligheidsmaatregelen, niet aanwezig konden zijn om het feestje in de ArenA mee te vieren.
Komende week maakt ADO Den Haag zich op voor een dubbelslag. Op donderavond spelen de Hagenaars voor de beker uit bij FC Groningen (aanvang 20.45 uur). Op zondag volgt een uitduel bij NEC (aanvang 14.30 uur).

De Feiten:
John van den Brom start met dezelfde ploeg als tegen FC Utrecht. Ahmed Ammi, Robert Zwinkels en Danny Buijs ontbreken wegens blessures. Charlton Vicento is geschorst. Spits Dmitry Bulykin is hersteld van zijn hamstringkwetsuur en zit op de bank.

9. Luis Suarez schiet op het doel, maar de bal is een makkelijke prooi voor ADO Den Haag-keeper Gino Coutinho.

12. Mounir El Hamdaoui schiet ver naast.

15. Jan Vertonghen verspeelt de bal aan Wesley Verhoek. De bal komt uiteindelijk bij Ricky van den Bergh terecht. De middenvelder kapt naar zijn linkerbeen, maar Maarten Stekelenburg kan zijn schot keren.

16. Demy de Zeeuw mag van ADO Den Haag ver komen. Coutinho tikt zijn schot naast.

17. Gregory van der Wiel, die geblesseerd raakte in een duel met Chris Kum, haakt af. Zijn vervanger is Oleguer Presas.

20. Suarez schiet een vrije trap over het doel van Coutinho.

21. De Zeeuw ontvangt van scheidsrechter Bas Nijhuis de gele kaart na een overtreding op Kum.

22. Na balverlies aan Haagse kant opent Urby Emanuelson op Suarez. De Uruguyaan schiet via Coutinho in het zijnet.

25. Aleksandar Radosavljevic krijgt een gele kaart na het vasthouden van Siem de Jong.

28. Verhoek komt vanaf links naar binnen, maar schiet naast.

33. Een vrije trap van Emanuelson gaat hoog over.

35. ADO Den Haag krijgt de bal niet weg uit de eigen verdediging. De Zeeuw brengt de bal met het hoofd terug. Op de volley van El Hamdaoui heeft Coutinho een uitstekende parade.

42. Radosavljevic verovert de bal op het middenveld en stuurt Frantisek Kubik op rechts weg. In plaats van de bal voor te geven schiet hij zelf vanuit een moeilijke hoek. Zijn schot gaat naast.

44. Na een vloeiende aanval van ADO Den Haag bedient Mitchell Piqué Van den Bergh. Met een slim steekpassje zet de middenvelder Wesley Verhoek vrij. Randje buitenspel krult de buitenspeler de bal vervolgens buiten bereik van Stekelenburg in de verre hoek: 0-1.

45. Nijhuis ziet in een duel tussen De Jong en Kubik geen strafschop voor de thuisploeg.

46. Ajax-trainer Martin Jol grijpt in. Hij vervangt Vurnon Anita door Mirelem Sulejmani.

48. Op een voorzet van Sulejmani puntert Suarez de bal op het doel. Coutinho kan redding brengen.

53. De Zeeuw schiet naast.

59. Met een steekbal met de buitenkant van de linkervoet stuurt Jens Toornstra Lex Immers weg. De spits schiet in het zijnet.

62. Na een corner belandt de bal bij Verhoek. Vanaf links draait hij de bal op de buitenkant van de paal.

63. Verhoek krijgt geel wegens tijdrekken.

65. Emanuelson krijgt geel na een overtreding op Verhoek.

66. De Zeeuw verlaat het veld. Christian Eriksen is zijn vervanger.

71. Sulejmani schiet hoog over.

73. Eriksen vangt een corner buiten het strafschopgebied op. Het schot van de Deen kan Coutinho in de hoek stoppen.

74. El Hamdaoui glipt langs twee tegenstanders. Zowel Sulejmani als De Jong raakt de bal vervolgens half, zodat het uiteindelijk een achterbal voor ADO Den Haag wordt.

75. Verhoek maakt plaats voor ex-Ajax-speler Jarchinio Antonia.

80. Dmitry Bulykin maakt zijn rentree. Dit gaat ten koste van Van den Bergh.

84. Rasmus Lindgren schiet hoog over.

86. Kevin Visser lost Kubik af.

88. Coutinho krijgt geel wegens tijdrekken.

90. Bulykin schut André Ooijer van zich af. Stekelenburg redt in de korte hoek.

90. De Jong kopt de bal richting het doel nadat Emanuelson de bal inbrengt. Coutinho kan de bal makkelijk vangen.

90. Bulykin ontdoet zich van Oleguer, maar weer ligt Stekelenburg in de weg.

Karakteristiek
Ajax-ADO Den Haag 0-1 (0-1)
Scoreverloop: 44. Verhoek 0-1
Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 43.914
Gele kaarten: De Zeeuw, Emanuelson (beiden Ajax), Verhoek, Radosavljevic, Coutinho (allen ADO Den Haag)
Opstellingen
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel (17. Oleguer), Ooijer, Vertonghen, Anita (46. Sulejmani); De Zeeuw (66. Eriksen), De Jong, Lindgren; Suarez, El Hamdaoui, Emanuelson.

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, M. Piqué; Radosavljevic, Van den Bergh (80. Bulykin), Toornstra; Verhoek (75. Antonia), Immers, Kubik (86. Visser).