ADO Den Haag heeft met een kater de Grolsch Veste verlaten. De Hagenaars hadden bij FC Twente recht op meer, maar moesten de winst aan de thuisploeg laten: 3-2.

Verslag: Ruud Mansveld, Klaas Jan Droppert
Foto`s copyright: Orange Pictures

Dat de Hagenaars geen loon naar werken kregen, lag voor een deel aan de discutabele beslissingen van scheidsrechter Pol van Boekel. De Tukkers, die net als vorige week tegen Feyenoord met een zege te veel kregen, namen de cadeautjes van de scheidsrechter met graagte aan. Tot frustratie van ADO Den Haag-trainer John van den Brom, die na de 1-0 naar de tribune werd gestuurd. Zowel bij de 1-0 als de 2-2 zag Van Boekel overtredingen die weinig andere mensen ook hadden geconstateerd. Eerst floot hij voor een vermeende duwfout van Timothy Derijck, waarna Theo Janssen het kansje via een vrije trap niet onbenut liet. In de tweede helft gaf hij een discutabele strafschop nadat Pascal Bosschaart hands zou hebben gemaakt.
Daarmee werd ADO Den Haag flink benadeeld, want vooral in het tweede bedrijf waren de Hagenaars minstens gelijkwaardig aan de thuisploeg en was een gelijkspel verdiend geweest. Ondanks dat ADO Den Haag al een reeks van zeven wedstrijden zonder nederlaag achter de rug heeft, wisten de Hagenaars dat het bij de landskampioen een moeilijk karwei zou worden. De groen-gelen wonnen in de geschiedenis van de Eredivisie pas twee keer in Enschede en de laatste keer was in 1967. Bovendien zijn de Tukkers in eigen huis sinds 34 wedstrijden ongeslagen.

De thuisploeg, die zeker niet zijn beste wedstrijd speelde, had ook de beste kansen in de eerste helft. Verdediger Rasmus Bengtsson kopte al na zes minuten een corner van Theo Janssen over. Niet veel later liep Dwight Tiendalli door en kon ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho met een puike redding een Twentse voorsprong voorkomen. In de 27e minuut moest ADO Den Haag dan toch capituleren. Na een makkelijk gegeven vrije trap mocht Theo Janssen aanleggen en tegen de precisie van de middenvelder had Coutinho geen verweer: 1-0.
De Hagenaars kwamen niet aan kansen toe, totdat in de slotfase Dmitry Bulykin een huzarenstukje uithaalde. Hij zette druk op invaller Roberto Rosales, waarna de Venezolaan de bal pardoes breed speelde. Wesley Verhoek pikte de bal op en ging richting het doel. De buitenspeler legde de bal breed, waar Bulykin was meegelopen. Dat was niet zo vanzelfsprekend, want de Rus liep bij het opjagen van Rosales wel een hamstringblessure op. Met zijn laatste krachten tikte de Moskoviet zijn achtste doelpunt van het seizoen binnen: 1-1. Met het wegvallen van Bulykin als aanspeelpunt was de verwachting dat ADO Den Haag het in de tweede helft moeilijk zou krijgen. Maar de Hagenaars waren zelfs beter.
Nadat Coutinho eerst een kopbal van Douglas voor de doellijn redde, nam ADO Den Haag het initiatief. De Bulgaarse doelman Nikolay Michaylov kon met moeite een inzet van Jens Toornstra keren en was in de 54e minuut kansloos. Op een diepe bal van Lex Immers kwam Frantisek Kubik oog in oog met de doelman en hij maakte geen fout: 1-2.
Maar vrijwel direct daarna hielp Van Boekel de landskampioen weer in het zadel. Nadat Bosschaart de bal op zijn borst aannam, floot de leidsman voor een penalty. Tot ongeloof van alle Hagenaars mocht Bryan Ruiz het cadeautje in ontvangst nemen: 2-2. De bezoekers lieten het er niet bij zitten, maar een vrije trap van Verhoek spatte op de lat uiteen. In de zeventigste minuut kwam FC Twente weer op voorsprong, toen Marc Janko een voorzet van Ruiz binnenkopte: 3-2. ADO Den Haag probeerde het nog wel en met schoten van Aleksandar Radosavljevic (twee keer) en Ricky van den Bergh kwam de ploeg van Van den Brom nog bijna langszij. Maar het verdiende punt bleef achterwege.
De Hagenaars hebben komende woensdag (uit tegen FC Groningen, aanvang 19.00 uur) en zondag (thuis tegen FC Utrecht, aanvang 12.30 uur) mogelijkheden om de wrange smaak van het duel in de Grolsch Veste weg te spoelen.

De Feiten:
ADO Den Haag speelt met dezelfde basis als tegen Excelsior. Alleen Danny Buijs en Aleksandar Rankovic ontbreken wegens blessures.

5. Lex Immers schiet op het doel maar doelman Nikolay Michaylov is op zijn post.

6. Twente-verdediger Rasmus Bengtsson kopt over na een corner van Theo Janssen.

10. Frantisek Kubik krijgt geel, nadat scheidsrechter Pol van Boekel een buiteling van de Slowaak in een duel met Janssen als een schwalbe beoordeelt.

20. Linksback Nicky Kuiper moet geblesseerd het veld verlaten. Roberto Rosales is zijn vervanger.

27. FC Twente krijgt een discutabele vrije trap na een vermeende duwfout van Timothy Derijck op Bryan Ruiz. Janssen benut het buitenkansje optimaal door doelman Gino Coutinho volstrekt kansloos te laten: 1-0.

27. ADO Den Haag-trainer John van den Brom heeft aanmerkingen op de beslissing van Van Boekel en wordt naar de tribune gestuurd.

31. Marc Janko heeft de 2-0 op zijn voet maar hij schiet na een actie van Janssen van drie meter op de lat.

44. Dmitry Bulykin jaagt de zwakke Rosales op, maar raakt daarbij geblesseerd aan zijn hamstring. De Venezolaan speelt de bal breed en Wesley Verhoek pikt op. De buitenspeler legt de bal breed, waar Bulykin met zijn laatste krachten de bal met links binnenschiet: 1-1.

45. Bulykin kan niet verder en wordt door Ramon Leeuwin vervangen.

45. Rosales krijgt geel na een overtreding op Kubik.

46. Een kopbal van Douglas gaat via de vuist van Coutinho richting doel. De bal stuit voor de doellijn en wordt door de Haagse keeper vervolgens gepakt.

52. Mihaylov moet alle zeilen bijzetten om een schot van Jens Toornstra uit het doel te houden.

53. ADO Den Haag komt op voorsprong als de snelle Kubik een diepe bal van Immers afrondt: 1-2.

57. Scheidsrechter Van Boekel fluit plotseling voor een vermeende handsbal van Pascal Bosschaart in het strafschopgebied. Bryan Ruiz scoort vanaf de penaltystip: 2-2.
Bosschaart krijgt voor zijn actie een gele kaart. Ook Verhoek ontvangt een gele prent wegens protesteren.

59. Verhoek legt al zijn woede in een vrije trap. De bal spat op de lat uiteen.

70. Marc Janko rondt met een kopbal een voorzet van Ruiz af: 3-2.

79. ADO Den Haag gaat op jacht naar de gelijkmaker en haalt Bosschaart uit de ploeg. Ricky van den Bergh is zijn vervanger.

84. Mihaylov moet twee keer achter elkaar met de vuisten redden. Eerst op een schot van Aleksandar Radosavljevic en daarna op een poging van Van den Bergh.

87. Beide ploegen gaan wisselen. Nacer Chadli maakt plaats voor Dario Vujicevic bij FC Twente. ADO Den Haag brengt met Charlton Vicento een nieuwe aanvaller en dit gaat ten koste van Kubik.

90. Janko en Vujicevic kunnen de 4-2 maken, maar missen.

90. Radosavljevic lijkt de gelijkmaker te scoren maar schiet over.

FC Twente-ADO Den Haag (1-1)
Scoreverloop: 27. Janssen 1-0 44. Bulykin 1-1 54. Kubik 1-2 57 Ruiz (strafschop) 2-2 70 Janko 3-2
Scheidsrechter: Van Boekel
Gele kaarten: Rosales, Landzaat (beiden FC Twente), Kubik, Bosschaart, Verhoek (allen ADO Den Haag)
Toeschouwers: 23.800
Opstellingen
FC Twente: Mihaylov; Tiendalli, Bengtsson, Douglas, Kuiper (20. Rosales); Landzaat, De Jong, Janssen; Ruiz, Janko, Chadli (87. Vujicevic).

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Bosschaart (79 Van den Bergh), Kum; Radosavljevic, Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin (45. Leeuwin), Kubik (87. Vicento).