In het Pappelstadion in Dortmund werd dit weekend het 12e Internationale Pinkstertoernooi O14 gespeeld. Naast ADO Den Haag O14 was FC Twente O14 het tweede uit Nederland afgevaardigde team.

Buiten veel Duitse topteams, waaronder Borussia Dortmund, FC Köln, Eintracht Frankfurt, HSV Hamburg, waren er ook teams uit Denemarken (FC Midtjylland), België (FC Antwerp) en uit Slowakije (FK Dukla Banská Bystrica).

De twintig teams waren verdeeld in 4 poules. ADO Den Haag startte in Poule D met als tegenstanders MSV Duisburg, Borussia Dortmund, Rot WeiB Essen en FC Antwerp.
Alle wedstrijden duurden 1x20 minuten.

De poulefase op zaterdag verliep positief voor ADO Den Haag O14, 3-0 winst op MSV Duisburg. Doelpuntenmakers waren : Joshua Zirkzee, Sem Steijn en Younes Bouhamed.
Daarna werd er tegen het sterke Borussia Dortmund met 0-0 gelijk gespeeld. Deze laatste werd bij de kenners getipt als mogelijke toernooiwinnaar. In de laatste wedstrijd van de dag (rond 19:35 uur) verslikte ADO Den Haag O14 zich in het felle team van Rot Weib Essen en verloor deze wedstrijd met 1-0.

De tweede dag begon voor ADO Den Haag O14 om 10:15 uur. De laatste poulewedstrijd tegen FC Antwerp moest gewonnen worden. Dat lukte door een doelpunt van Naoufal Bannis waardoor ADO Den Haag O14 als tweede achter Borussia Dortmund in de poule eindigde. Rot WeiB Essen werd derde in de poule.

De tussenronde, verdeeld in 4 poules van 3 teams moest de beslissing brengen welke teams naar de halve finales zou gaan. ADO Den Haag O14 moest het in deze poule opnemen tegen Eintracht Frankfurt en Alemania Aachen. Er moest lang gewacht worden voordat de eerste wedstrijd in de poule kon worden gespeeld. Pas om 14:50 uur mocht ADO Den Haag O14 aan de slag. Het lange wachten, maar ook de felle duels en het kunstgrasveld leverden de eerste pijntjes en blessures op.

In de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt kwam de Duitse ploeg al na 5 minuten op een 1-0 voorsprong. De vermoeidheid speelde een rol bij het team van ADO Den Haag O14, maar kon zich toch in de 18e minuut oprichten om zodoende langszij te komen. Een mooie assist van Sem Steijn en het afronden van Joshua Zirkzee zorgde voor een 1-1 eindstand. Opnieuw moest er weer lang gewacht worden voor de wedstrijd tegen Alemania Aachen (18:10 uur). De wedstrijd Alemania Aachen - Eintracht Frankfurt (0-1) werd al eerder gespeeld, dus ADO Den Haag O14 wist dat zij met minimaal 2 doelpunten verschil moesten winnen om eerste in de poule te worden. Die opdracht werd dan ook uitgevoerd. In de de 5e en 6e minuut wist ADO Den Haag O14 al het doel te bereiken door doelpunten van Anthony Roeg. In de 12e minuut kon Aachen nog wat terugdoen (2-1). Uiteindelijk in dezelfde minuut slaat ADO Den Haag O14 opnieuw toe, 3-1 door een doelpunt van Joshua Zirkzee. Met een 3-1 voorsprong haalde ADO Den Haag het eindsignaal en werd de halve finale bereikt. In de halve finale speelde ADO Den Haag tegen FC Twente en Borussia Dortmund tegen VFB Stuttgart.

ADO Den Haag O14 moest het in een zinderende wedstrijd opnemen tegen het inmiddels uit de competitie bekende FC Twente. FC Twente liet er geen gras (lastig op dit veld) over groeien en scoorde al in de 2e minuut de 1-0. Lang gaat het spel heen en weer en lijken beide teams niet meer tot scoren te komen. Toch komt ADO Den Haag O14 5 minuten voor tijd langszij door een doelpunt van Joshua Zirkzee waardoor er strafschoppen moesten worden genomen voor een plek in de finale.

Het altijd zenuwslopende onderdeel begon met Sem Steijn achter de bal en die wist prachtig te scoren. Ook FC Twente deed dit. Achtereenvolgens kwamen Naoufal Bannis en Amin Essabri en ook zij vonden het net. Als Younes Bouhamed ongelukkig mist en FC Twente niet, staat Joshua Zirkzee achter de bal. Joshua scoort moeiteloos en FC Twente is aan de beurt. Jack Morauw, die samen met Hugo Wentges een goed toernooi keepte, concentreerde zich op de bal en stopte de laatste strafschop van FC Twente. Nu volgde, met dezelfde penalty-killers, opnieuw strafschoppen. Ditmaal een knock-out systeem. Wie mist ligt eruit. Voor ADO Den Haag O14 kwamen opnieuw Sem Steijn, Naoufal Bannis en Amin Essabri als eerste aan de beurt en wisten allen te scoren. Ook FC Twente bleef maar scoren. Echter door toedoen van een fantastische redding van Jack Morauw op de inzet van de derde strafschopnemer van FC Twente won ADO Den Haag de serie met 8-7. ADO Den Haag staat in de finale!!

In de andere halve finale wist Borussia Dortmund met 1-0 te winnen van VfB Stuttgart.
Uiteindelijke wint VfB Stuttgart met 4-2 van FC Twente en wordt 3e op het toernooi.

20:10 uur, De finale: ADO Den Haag O14 - Borussia Dortmund O14
Alhoewel de meeste jongens (maar ook de staf en de ouders) er al behoorlijk doorheen zaten, vanwege de lange dag, werd iedereen nog een keer opgepept voor het hoogtepunt van het toernooi. Borussia Dortmund oogt fysiek fitter en begon vanaf het begin van de wedstrijd druk uit te oefenen op ADO Den Haag O14. ADO Den Haag O14 verdedigd sterk en ziet in  de 4e minuut Anthony Roeg er als een pijl vandoor gaan aan de rechterkant, het lukt hem zijn directe tegenstander te omspelen en de bal perfect voor te geven op Joshua Zirkzee, die vervolgens de bal fantastisch inschiet, 1-0. Het stadion ontploft en iedereen met een ADO Den Haag hart springt en juicht. Er volgen daarna nog 16 zinderende minuten, maar ADO Den Haag O14 maakt geen fouten en Borussia Dortmund kan geen vuist meer maken. Alles wordt gegeven door het team van ADO Den Haag O14 en uiteindelijk klinkt daar het verlossende eindsignaal. ADO Den Haag O14 wordt eerste op dit prachtige internationale toernooi O14. Uitzinnig van vreugde vliegt iedereen elkaar in de armen, alle pijntjes zijn ineens vergeten en wordt er volop gefeest.

Buiten de eerste plaats dient nog vermeld te worden dat Joshua Zirkzee topscorer van het toernooi is geworden, waarmee ADO Den Haag O14 twee hele mooie prijzen pakt.
Wat een geweldige afsluiting van het mooie seizoen (2e in de landelijke competitie) en wat een mooi afscheid voor de jongens die de opleiding helaas gaan verlaten. ADO Den Haag O14 heeft zich als team staande gehouden, complimenten voor het hele team, daar kunnen we trots op zijn. Trots op de staf en trots op alle ouders die in grote getalen mee waren gekomen. En wat fijn dat het verslag dit keer niet eindigt met "er had meer ingezeten". Tot volgende jaar in ADO Den Haag O15.