Nieuws

Op donderdag 1 april stond er voor de jongens die deelnemen aan de maandelijkse trainingen van ‘ADO Den Haag voor iedereen’ een speciale bijeenkomst op het programma. Het team van stadsdeel Segbroek, dat traint op de Krajicek Playground Hondiusstraat, werd in het nabij gelegen buurthuis voorzien van een workshop over racisme, discriminatie en samenwerken door Eva van de Anne Frank Stichting.

Na de ontvangst in het buurthuis werd het team in tweetallen verdeeld. Elk tweetal kreeg een iPad en een eigen koptelefoon. De tweetallen speelden de game die ging over een straatvoetbalteam van diverse jongeren die, tijdens hun voorbereiding voor een toernooi in Rio de Janeiro, in verschillende situaties terecht kwamen. Tijdens deze situaties werden er ‘grappige’ opmerkingen gemaakt die als discriminerend konden worden ervaren. De tweetallen moesten op hun eigen manier reageren op de situaties door een keuze te maken. Na een kwartier werd de game met de spelers geëvalueerd.

Tijdens het spel had je drie type reacties: de toeschouwer, de auteur en de helper. Ook kozen de deelnemers aan het begin en einde van de game hun aanvoerder. Alle tweetallen kozen voor karakter ‘Appie’ als aanvoerder, omdat zij zich daarmee het meest associeerden. Tevens werden sommige situaties kritisch belicht door de deelnemers.

De workshop eindigde met het ‘positiespel’. Hierin moesten de deelnemers kaarten rangschikken waar bepaalde situaties stonden weergegeven die als discriminerend ervaren konden worden door de hoofdrolspelers. De situaties werden besproken met de twee ingedeelde groepen, die toevallig een geheel andere volgorde hadden. Zo ontstond er een mooie discussie over het accepteren zoals je bent. Met deze afsluiting gingen de deelnemers het veld op voor de eindpartij.

01042021 fairplaygame segbroek 014

Met de Fair Play Game wil ADO Den Haag in de Maatschappij in samenwerking met de Anne Frank Stichting racisme en discriminatie bespreekbaar maken onder de wijkteams van het project ADO Den Haag voor Iedereen. Meer informatie over de Fair Play Game van de Anne Frank Stichting is hier te vinden.