Nieuws

Tussen het afgelopen seizoen en de volgende jaargang kijkt ADO Den Haag terug op enkele maatschappelijke projecten en activiteiten die plaatsvonden in het afgelopen seizoen. Met in deel twaalf: ADO-fit.

Gemotiveerde start
ADO Den Haag hecht veel waarde aan de gezondheid en fitheid van de supporters en bood daarom het afgelopen seizoen wederom het leefstijlprogramma ADO-fit aan voor gemotiveerde fans.  

Op dinsdag 13 maart verschenen er 45 enthousiaste deelnemers in het Cars Jeans Stadion voor de officiële aftrap van het programma. Eerder hadden zij de gezondheidschecks door sportartsen van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) ondergaan. Nu stonden ze samen aan de start van het programma, vastberaden om de volgende twaalf weken een gedragsverandering te ondergaan, waarbij ze meer gaan bewegen, minder tijd zittend doorbrengen en gezonder gaan eten. 

Tijdens de eerste bijeenkomst met onder andere een kennismaking, een stadiontour en de contractondertekeningen werd nogmaals duidelijk waar de kracht van ADO-fit in zit: samen toewerken naar hetzelfde doel, in het stadion van onze favoriete club!

Omgaan met tegenslagen en alternatieve invulling
Na de geslaagde aftrap volgden de coronamaatregelen, waardoor fysieke trainingen in het Cars Jeans Stadion niet meer mogelijk waren. Een grote tegenslag voor iedereen die zich had verheugd om wekelijks samen op het veld alle oefeningen en opdrachten af te werken. Maar ook het omgaan met tegenslagen hoort bij de gedragsverandering die alle deelnemers uiteindelijk willen ondergaan. 

Vandaar dat de ADO-fit coaches snel omschakelden naar een digitale invulling van het programma, om zo iedereen te blijven motiveren en te ondersteunen bij het realiseren van persoonlijke doelstellingen. Dit resulteerde in vlogs, waarin opdrachten werden meegegeven, en videocalls in kleine groepen, om ook de voortgang te kunnen bespreken. Gelukkig was een groot deel van de groep op deze manier in staat om deze tegenslag om te zetten in iets positiefs: een dagritme met meer tijd en aandacht voor beweging, gezonde voeding en ontspanning.    

Met de versoepelde maatregelen eind mei kon de groep voor de laatste drie trainingen eindelijk weer het veld op. Tot grote vreugde van alle deelnemers, die voorgaande weken alle oefeningen en opdrachten in quarantaine moesten afwerken. “Dit is hoe ADO-fit hoort te zijn en waarom we zo graag wilden meedoen aan het programma! Op het veld met elkaar bezig zijn geeft het gevoel van saamhorigheid waar we naar op zoek zijn en biedt ons de stok achter de deur die we allemaal nodig hebben”, aldus één van de deelnemers van ADO-fit.

Knappe resultaten en volhouden
Na de laatste training werd het programma formeel afgesloten met de overhandiging van de certificaten door Lex Schoenmaker. Daarbij gaven de ADO-fit coaches terecht de complimenten aan alle deelnemers, die ondanks de omstandigheden en alternatieve invulling van het programma knappe resultaten hebben geboekt. De eindmeting van het HMC wees namelijk uit dat er een gemiddelde gewichtsafname van 4,7 kilo is gerealiseerd en dat de buikomvang gemiddeld met 4,8 cm is afgenomen. 

“We zijn trots op jullie eerste stap naar een gezonde leefstijl en we vertrouwen erop dat jullie de motivatie en het enthousiasme van de afgelopen 12 weken weten vol te houden!”, aldus een ADO-fit coach.

FACTS

  • In het seizoen 2019/2020 namen er 45 supporters (waarvan 8 vrouwen) deel aan het ADO-fit programma.
  • De sportartsen van het HMC namen 65 gezondheidsmetingen af.
  • De trainingen vonden één keer in het Cars Jeans Stadion en drie keer op De Aftrap plaats.
  • De ADO-fit coaches maakten 10 vlogs en organiseerden 42 online videocalls.
  • Deelnemers zijn gemiddeld 4,7 kg afgevallen en hebben 4,8 cm minder buikomvang.