Tussen het afgelopen seizoen en de volgende jaargang kijkt ADO Den Haag terug op enkele maatschappelijke projecten en activiteiten die plaatsvonden in het afgelopen seizoen. Met in deel twee: De Held en Geef Racisme de Rode Kaart.

De kracht van het project De Held vormt de inzet van spelers. Uit schoolbezoeken is gebleken dat deze ‘helden’ een zeer belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het communiceren van de juiste normen en waarden. De woorden van de voetballers hebben simpelweg bijzonder veel impact: ”Pesten is niet cool! Je bent een Held als je niet meedoet met de groep om iemand te pesten!” En onderwerpen als discriminatie en racisme worden met de spelers bespreekbaar in de klas. Wat gebeurt er in een kleedkamer, rondom het veld of in een klas? Is het plagen of is het pesten?

De lessen werden gegeven door Dennis van den Steen en Lambert Pennings. Het project is een samenwerking tussen ADO Den Haag en welzijnsorganisatie MOOI. Doel van het project is het leveren van een bijdrage aan de bestrijding van pestgedrag, racisme, zinloos geweld en homofobie.

Naast de gastles hebben de schoolkinderen een T-shirt met handtekeningen en een contract tegen pesten ontvangen. Het bezoek werd meestal afgesloten met een partijtje voetbal. 

In aanvulling op het project De Held werkt ADO Den Haag in de Maatschappij samen met Stichting Geef Racisme de Rode Kaart. Zo wordt er bijvoorbeeld een poster van de ADO Den Haag-selectie met de ‘Rode Kaart’ in de klassen uitgedeeld bij een scholenbezoek.

FACT:
Circa 540 kinderen in de leeftijdsgroep van 11 en 12 jaar kregen de les over pesten en discriminatie in het seizoen 2019/2020. Deze kinderen zaten in 18 groepen op 10 verschillende scholen in de regio Haaglanden.

template flashback deheld