Nieuws

Door een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Dit programma EuroFIT leidt tot een gezonder gewicht en een gezonder bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn. Ook na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. Het EuroFIT-onderzoek van o.a. Amsterdam UMC onder voetbalfans van 15 Europese profclubs waaronder ADO Den Haag, is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Kracht van voetbal

 EuroFIT is een door de EU gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. Onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC: “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s. Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.”

Internationale samenwerking

 Naast ADO Den Haag namen aan het onderzoek deel FC Groningen, PSV en Vitesse uit Nederland en clubs uit Engeland, Noorwegen en Portugal waaronder Arsenal, Manchester City, Rosenborg, Benfica en Sporting Lissabon. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl. De studie was een internationale samenwerking en werd in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Leefstijlprogramma ADO-fit

 ADO Den Haag in de Maatschappij zet naar aanleiding van de goede resultaten het project voort onder de naam ADO-fit. Begin maart 2019 start dit programma en kan de ADO-aanhanger zijn gezondheid verbeteren met ondersteuning van ADO Den Haag. Het leefstijlprogramma ADO-fit inspireert en motiveert je om meer te bewegen, om minder tijd zittend door te brengen en om gezonder te eten. Je krijgt verschillende handvatten om tot duurzame gedragsveranderingen te komen. Uiteraard met de kennis en ondersteuning van gekwalificeerde ADO-fit coaches.
Het programma bestaat uit 12 trainingen met onderwerpen zoals bewegen, voeding, rust en balans, de invloed van anderen en plezier in het volgen van een gezonde leefstijl. Een training heeft een duur van anderhalf uur. In de eerste helft wordt de theorie behandeld en in de tweede helft word je in beweging gebracht op het veld in het Cars Jeans Stadion!

ADO-fit is zowel gericht op particuliere – als zakelijke deelnemers. Inschrijven is mogelijk tot vrijdag 22 februari! Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website.