Nieuws

In de rust van ADO Den Haag – FC Groningen op zaterdag 8 april 2017 hebben 11 kinderen met een autistische beperking een penalty genomen in het doel voor de Aad Mansveldtribune. Voor de gemiddelde supporter misschien heel normaal maar voor kinderen met autisme dè uitdaging van hun leven. Kinderen met een autistische beperking hebben onder andere moeite met contact leggen, zijn eigenwijs, nemen alles letterlijk wat je zegt en houden zich sterk aan een eigen planning.
Helaas worden deze kinderen niet altijd even gemakkelijk geaccepteerd in de maatschappij omdat de autistische beperking niet meteen wordt herkend. Het niet accepteren is ook in de sportwereld het geval. Het moeilijk contact kunnen leggen met anderen en het moeilijk kunnen samenwerken heeft hier grote invloed op. Vaak worden zij het buitenbeentje van een groep.

SGK zet zich in voor kinderen met een beperking en biedt sport- en bewegen op maat aan. Bij de voetbalvereniging PGS Vogel traint elke week een grote groep jongeren met een autistische beperking. Er is ook een kleine competitie met andere verenigingen in Zuid-Holland. In deze omgeving kunnen de kinderen meer zichzelf zijn en met volop plezier voetballen!
In 2020 organiseert SGK de Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag en op de weg er naar toe organiseren we met vele organisaties uit Den Haag speciale activiteiten voor de kinderen die hier aan kunnen deelnemen.

Op zaterdag 8 april 2017 begonnen we in het kader van de Special Olympics bij ADO Den Haag met het penalty schieten voor de 11 kanjers van PGS Vogel! De kinderen waren zenuwachtig voor dit grote moment. Na het gezamenlijk eten in de kantine bij PGS Vogel, werd er verzameld bij het Aad Mansveld beeld naast het Kyocera Stadion. Met z’n allen, voetballers, ouders en begeleiders, ging men het stadion in en kregen ze een plekje in vak D. In het Kyocera Stadion was volop aandacht voor de groep. In het programmaboekje werd de activiteit aangekondigd en in de rust werd het bezoek ook nog omgeroepen.

Tijdens de eerste helft kon het team zich omkleden in de kleedkamer en na het laatste fluitsignaal van de eerste helft, en de 3-0 ruststand van ADO Den Haag – FC Groningen, kon het niet meer stuk voor de jongens. Eén van de deelnemers jutte tijdens de opkomst de Aad Mansveld tribune op en de supporters reageerden fantastisch! Bij elke penalty werd er enthousiast geklapt en gejuicht en de jongens gingen helemaal uit hun dak!

Na de penalty’s, twee per persoon, en de groepsfoto volgde een ereronde met volop aanmoedigingen en geklap van het publiek van de Aad Mansveld tribune en de Haaglanden tribune. Tommy Beugelsdijk gaf één van de PGS Vogel spelers nog een high five, en toen konden de jongens tevreden zich omkleden en weer ‘stuiterend’ op de tribune zitten. Het werd helemaal een geslaagde dag toen ze ook nog een kleinigheidje mochten meenemen naar huis en dat ADO Den Haag won met 4-3!

Verslag: Thomas Hage; Fotografie: Laurens Lindhout en ADO Den Haag in de Maatschappij