Nieuws

Een kind dat niet kan trakteren op zijn verjaardag, dat niet op schoolreisje mee kan of geen lid kan worden van de voetbalclub. Dat mag niet, maar het gebeurt nog wel. Vandaag zijn de handen ineen geslagen om álle kinderen te bereiken die doordat er thuis niet veel te besteden is, steun nodig hebben voor schoolspullen, muziek- of sportlessen en uitjes. Gemeenten en Rijk tekenden vrijdag 11 november bestuurlijke afspraken en vijf fondsen deden een gezamenlijk aanbod om te helpen.

Namens ADO Den Haag was aanvoerder Aaron Meijers op de basisschool De Regenboog in Den Haag aanwezig om het belang van sport voor alle kinderen te benadrukken. Kees Jansma, ambassadeur van ADO Den Haag in de Maatschappij en lid van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag, ‘ondertekende’ namens het Jeugdsportfonds de afspraak als samenwerkingspartner. Wethouder Rabin Baldewsingh vertegenwoordigde de gemeente Den Haag bij de bijeenkomst, mede georganiseerd door de kinderen van De Regenboog in Laak.

Gemeenten en fondsen zijn sinds jaar en dag bezig om kinderen die opgroeien in armere gezinnen de kans te geven ook mee te doen. Alleen al vorig jaar werden er zo’n 250 duizend kinderen geholpen door landelijke fondsen. Steeds meer gemeenten hebben een kindpakket of andere voorzieningen, waardoor tienduizenden kinderen mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten.

Het kabinet trekt hier vanaf 2017 elk jaar 100 miljoen euro extra voor uit. Gemeenten hebben de regie in het armoedebeleid en hebben daarbij veel aandacht voor de positie van kinderen. Samenwerkingspartners van gemeenten die nu al zoveel kinderen helpen zijn hiervoor onmisbaar. Vijf organisaties die zich specifiek op deze kinderen richten slaan de handen ineen en boden vrijdag hun plan aan. De vijf fondsen, Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Stichting Jarige Job bieden samen alles op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, ontspanning en wat hier bij hoort.

Want elk kind dat niet mee kan doen is er een te veel", zegt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Gemeenten en fondsen hebben elkaar nodig. Die samenwerking wordt nu nog inniger zodat écht elk kind kan spelen, sporten en leren zonder met de financiële problemen van volwassenen te worden opgezadeld."

Foto’s: Martijn Beekman