ADO Den Haag in de Maatschappij heeft afgelopen zondag met veel verdriet kennis genomen van het overlijden van Dik Hooimeijer. ADO Den Haag in de Maatschappij verliest in hem een betrokken en geliefd bestuurslid, die zijn ziel en zaligheid gaf om Den Haag een beetje socialer te maken. Dik is 62 jaar oud geworden.

Hooimeijer was bestuurslid van het eerste uur van stichting ADO Den Haag in de Maatschappij en was via welzijnsinstelling MOOI nauw betrokken bij de sociaal-maatschappelijke projecten van ADO Den Haag.

De betrokkenheid van Hooimeijer bij ADO Den Haag dateert al van de tijd dat de club nog in het Zuiderpark speelde. Het imago van ADO Den Haag was in de jaren ‘80 van de vorige eeuw op zijn zachtst gezegd niet best. Hooimeijer had de voorziende geest dat, om ADO Den Haag weer in de harten van mensen te krijgen, het noodzakelijk was om de club weer te verbinden met de maatschappij.

Hooimeijer was de geestelijk vader van het project De Held. Dat project, waarbij spelers van ADO Den Haag in scholen lesgeven over anti-discriminatie en anti-pestgedrag, viert dit jaar zijn 20-jarige jubileum. Met De Held was ADO Den Haag de eerste betaald voetbalclub die sociaal-maatschappelijke activiteiten ging uitvoeren. Veel clubs zijn ADO Den Haag sindsdien nagevolgd en laten zien dat er 'meer is dan voetbal'. Dik was zijn tijd ver vooruit.

De ADO Den Haag Kids Club was ook een initiatief dat ondersteund werd vanuit welzijnsinstelling MOOI. Het eerste jaar werden zo'n 300 kinderen, voornamelijk uit de buurt van het Zuiderpark, lid van de Kidsclub. Inmiddels zijn er ruim 3000 leden. Dik was daar zo trots op  'als een aap met zeven krullen in zijn staart'.

Het succesvolle supportersbeleid is begonnen met Hooimeijer, die de burgemeester wist te overtuigen dat het goed zou zijn als er een supporterscoördinator zou komen. Tot op de dag van vandaag functioneert dat uitstekend. In het supportershome werkten jongerenwerkers vanuit stichting MOOI. Dik redeneerde: 'Ze kunnen beter daar werken waar hun doelgroep is dan dat ze in een jongerencentrum zitten te wachten tot er iemand komt.'

Er zijn weinig mensen die zich gemakkelijk in verschillende milieus kunnen bewegen. Hooimeijer was zo iemand. Hij praatte net zo makkelijk met de supporters op Midden Noord als met wethouders en burgemeesters. Dik had een hoge gunfactor. Juist omdat aan zijn motieven nooit werd getwijfeld. Hij wilde Den Haag gewoon een stukje mooier - en socialer - maken.

In discussies had Dik altijd 'het gelijk van de koffietent'. Als kind van een vader die een typisch Haags koffiehuis bestierde, had hij de hele wereldproblematiek al eens voorbij horen komen. Hij kon daar smakelijk over vertellen.

Toen Dik ziek werd, stopte het leven niet. Hij boekte vakanties met vrouw en kinderen naar zonnige oorden. Hij genoot daarvan. Het was heel bijzonder om te zien hoe hij met zijn vrouw en kinderen met de laatste fase van het leven omging: heel open en betrokken. Precies zoals hij altijd in het leven stond.

We zijn heel dankbaar dat we Dik vorige week vrijdag nog hebben kunnen vertellen dat we een prijs naar hem gaan vernoemen: de Dik Hooimeijer Prijs. Een prijs voor een kleinschalig sociaal-maatschappelijk project in de wijk op het gebied van participatie, educatie en gezondheid. Hij vond dat 'een ongelooflijke eer'. Hij heeft het iedereen die daarna nog op bezoek kwam, verteld.

Dik zei die vrijdag: 'Ik ben natuurlijk helemaal niet bijzonder. Er zijn mensen voor mij dood gegaan. En er gaan mensen na mij dood. Dus zo bijzonder ben ik niet.' Voor één keer had hij het helemaal mis, want Dik Hooimeijer was natuurlijk wel heel bijzonder.

ADO Den Haag verliest een groot supporter. Wij verliezen een buitengewoon goed mens, die positief in het leven stond en aan de basis heeft gestaan van de sociaal-maatschappelijke activiteiten van de club.

Wij wensen zijn vrouw Annemarie, kinderen Joosje en Hester, en al zijn vrienden veel sterkte om dit grote verlies te kunnen dragen.

Dat Dik moge rusten in vrede.