“Als je gepest wordt, moet je daarboven staan en je zwakke kanten niet laten zien.” Dit is de les die de brugklas van VSO De Piramide in Den Haag vandaag kreeg. Gervane Kastaneer en Segun Owobowale gaven de kinderen les over pesten, zinloos geweld, racisme en discriminatie. Maar ze kwamen niet alleen voor serieuze dingen, voor iedereen was er een gesigneerd shirt, een anti-pestcontract en de leerlingen mochten een potje voetbal spelen met de profs van ADO Den Haag.

Onder leiding van Dennis van den Steen, projectmanager van project De Held, definieerden de kinderen pesten als: gemene dingen zeggen en doen of mensen buitensluiten. Het verschil tussen pesten en plagen vonden zij echter duidelijk: “Wanneer de geplaagde persoon het zelf nog leuk vindt is het plagen, wanneer het niet meer leuk gevonden wordt, is het pesten.”, aldus de klas.  
Toen dat eenmaal duidelijk was, vervolgden de voetballers de les. Met filmpjes als leidraad praatte de klas met Kastaneer en Owobowale over vervelende situaties en waarom deze nou juist zo vaak ontstaan. Ondanks dat een aantal van de kinderen fanatiek fan is van Feyenoord, waren zij erg onder de indruk van de voetballers.
Georgette Delnaaij, de juf van van deze klas, was ook erg duidelijk naar de kinderen toe: “Respect staat voorop. Je kunt pas goed met elkaar samenwerken als je elkaar kent. Als je een goede band hebt, hoeft er niet gepest te worden.”

Na de les stond het de kinderen vrij om vragen te stellen aan Kastaneer en Owobowale. De klas was vooral benieuwd of zij vroeger gepest waren, of ze nog op school zaten, wat hun favoriete auto is, of ze vroeger ook al fan van ADO Den Haag waren en wat hun droom is naast voetballen. Die laatste vraag zorgde voor interessante antwoorden. De kinderen weten nu namelijk dat Kastaneer dan wel chef-kok zou willen worden en Owobowale zou dan graag sportmarketeer zijn. Maar gelukkig voor de klas voetballen de jongens nog volop, want de dag werd afgesloten met een potje voetbal.

Tekst: Daphne van den Bree