Nieuws

In het kader van internationale ouderendag verzamelden een groep 60-plussers zich donderdagmiddag  in de bibliotheek van Ypenburg. De bibliotheek bood hen in samenwerking met ADO Den Haag in de Maatschappij een gezellige voorleeslunch aan met als kers op de taart John Metgod, die kwam voorlezen. De Technisch Manager van ADO Den Haag werd door de ouderen warmhartig ontvangen.

Door heel het land wordt vandaag voorgelezen aan ouderen. In Ypenburg dus door Metgod. Dat is om deze groep van de bevolking uit hun isolement te halen. Metgod begon zijn verhaal met een anekdote: “Anderhalf jaar geleden werd ik opa. Ik heb altijd gedacht dat vader worden het beste was wat me kon overkomen, meer dan dat was er niet. Toen ik opa werd, werd die illusie doorbroken. Opa zijn was nog zoveel mooier.” Het publiek was het daar duidelijk mee eens.

Het verhaal dat Metgod voorlas had natuurlijk te maken met zijn anekdote. Het verhaal ging over een familie: opa, oma, vader, moeder en kleinkinderen in de Tweede Wereldoorlog. Wat er vooral aan bod kwam, was hoe opa’s en oma’s dingen anders afhandelen dan vaders en moeders. Het heette ‘Mijn Oma’ van Marjan Berk. De ouderen genoten van het verhaal en van de manier waarop Metgod dit met hen deelde. Ze lachten voortdurend en knikten instemmend door het herkenningspatroon.

Zoals al eerder genoemd is deze dag internationaal voor de ouderen om hen uit hun isolement te halen. Door een dag meer aandacht te besteden aan de ouderen wordt gestreefd naar minder eenzaamheid. Namens de bibliotheek bedankt Wim Fransen Metgod, en sloot af met de woorden: “Je hebt nu je speelveld weer verbreed”. Metgod had dit naar eigen zeggen niet willen missen.

Daphne van den Bree