Maatschappelijk

Anton Nijboer, projectmanager van ADO Den Haag in de Maatschappij, en Rick Hoogendorp, accountmanager en jeugdtrainer van het team Onder 15 bij ADO Den Haag  gaven in de senaatskamer van het Kyocera Stadion een presentatie aan studenten van de Hogeschool Inholland. Deze studenten, die sport & bewegen studeren, zijn opzoek naar het fenomeen “sport als middel en niet als doel”.

De docent van deze klas, Marcel Bouw, beschreef de opdracht als volgt: “Het is de bedoeling dat de studenten sport als middel gaan zien en niet als doel. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar wat er met sport bereikt kan worden bij de club, de overheid en in de maatschappij. Dit is ook de reden van het bezoek bij ADO Den Haag. De resultaten zullen de studenten vergelijken met zo’n zelfde project in het buitenland.”

Aangezien ADO Den Haag één van de clubs is met de meeste maatschappelijke projecten startte Nijboer, met zijn presentatie, over wat ADO in de Maatschappij precies is en wat er allemaal gedaan wordt. In de vorm van thema’s werden alle projecten met elkaar besproken. Er word gewerkt aan de hand van de thema’s: educatie, participatie en gezondheid.

Toen de studenten eenmaal wat meer wisten over de stand van zaken, nam Hoogendorp het over. Hij bracht de studenten van alles bij over de voorbeeldfunctie van spelers, het verschil tussen prof zijn in Nederland en prof zijn in het buitenland en het belang van emotie. Daarnaast definieerde hij voor hen: “Maatschappelijke projecten leveren een goede naam. Het draait niet alleen om geld, het is belangrijk dat mensen goed over je club denken en hier een goed gevoel bij krijgen.”

Daphne van den Bree