Nieuws

Op maandag 20 februari en dinsdag 21 februari werden de 6de en 7de trajecten van ‘De Held’ afgerond met basisscholen SBO Het Avontuur en OBS Galvani. De leerlingen hebben zich de laatste maand uitstekend ingezet om pesten, discriminatie, geweld en racisme tegen te gaan. Daarbij hebben de leerlingen ook de kans gekregen om bij te leren over wereldculturen en -religies. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het project werd er ook een kunstwedstrijd gehouden. Hiervoor moesten de leerlingen een tekening/schilderij/gedicht/video maken over pesten en per klas werd het mooiste ontwerp beloond met een ADO Den Haag goodybag.

Workshop De Aftrap

Op 20 februari en 21 februari werden de certificaatuitreikingen afgetrapt met een workshop van de Anne Frank Stichting. ‘De Aftrap’ (de naam van de workshop) richt zich op het bewust maken van de deelnemers over de gevolgen van bepaalde negatieve acties. Om dit te verwezenlijken krijgen de leerlingen enkele video’s te zien die een bepaalde scenario uitbeelden. Aan de jongeren wordt gevraagd om de juiste actie te kiezen om zo tot de meest gewenste oplossing te komen. De groepen wisten steeds de juiste antwoorden eruit te plukken, maar toch waren er enkelen die nieuwsgierig waren over wat er zou gebeuren als ze de foute antwoorden zouden kiezen. Hierna werd het snel duidelijk dat deze oplossingen voor hun niet acceptabel waren.

Pesten stoppen of WiFi?

Na afloop van deze workshop kregen de leerlingen van beide scholen twee speciale gasten over de vloer. Bij OBS Galvani waren verdediger Denzel Hall en aanvaller Mario Bilate aanwezig en bij SBO Het Avontuur werden de leerlingen aangenaam verrast door het binnenkomen van Amar Catic en Finn van Breemen. Alle leerlingen kregen op voorhand de kans om enkele vragen op te schrijven en hier zaten enkele heel uitdagende kwesties tussen. “Amar, zou jij liever kiezen om pesten voor altijd te stoppen of om nooit meer WiFi te hebben?” Andere vragen luidden als volgt: “Heb jij een kat of een hond?” en die waren net iets gemakkelijker om te beantwoorden! De spelers zelf vertelden aan de leerlingen dat pesten niet acceptabel is en dat dit zeker niet binnen de ADO-selectie plaatsvindt. Volgens één van de spelers zijn pesters vaak onzeker over hunzelf en is dat de reden waarom ze andere mensen naar beneden proberen te halen.
Nadat de leerlingen de spelers het vuur aan de schenen hadden gelegd kregen de deelnemers allemaal hun welverdiende certificaten uit handen van de spelers. Er was ook meer dan genoeg tijd om samen met hun op de foto te gaan.

Sporttas vol leuke herinneringen

Natuurlijk zou ‘De Held’ niet compleet zijn zonder een partijtje voetbal met de ADO-spelers! Beide scholen kregen de kans om hun ‘skills’ te laten zien aan de selectiespelers en deze waren onder de indruk van het talent dat rondliep op de pleinen. Een ‘panna’ leggen bij de spelers ging dan weer wat moeizamer, maar de beleving was er zeker! Na een groepsfoto met de spelers was het tijd voor alle jongeren om naar school terug te keren met een sporttas vol leuke herinneringen en een certificaat voor vier leerzame lessen!