Maatschappelijk

In de afgelopen maanden werden stappen gezet om het partnerschap tussen Parnassia en ADO Den Haag in de Maatschappij te versterken door een nieuw maatschappelijk project op te starten. In samenwerking met kliniek Mistral werd er op donderdag 26 januari een bijeenkomst in het Bingoal Stadion van ADO Den Haag georganiseerd met als thema herstel. Mistral neemt jongeren op in de leeftijd van 12 tot 23 jaar die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, gamen en/ of gokken en de gevolgen daarvan. ADO Den Haag speler, Sacha Komljenovic, en de fysiotherapeut van ADO Den Haag, Edwin Coret, waren ook van de partij om hun eigen ervaringen met herstel te delen met de jongeren.

Rond 12.00 uur stonden de jongeren klaar om opgepikt te worden door een bus van Van Heugten Tours met bestemming het Bingoal Stadion. Voor de meeste deelnemers was het de eerste keer dat ze naar het stadion afreisden. Na de lunch in de Senaatskamer kregen de jongeren een rondleiding door het stadion. De perskamer, de SkyLounge, de commandokamer, de kleedkamers en het veld werden bezocht, en iedereen kreeg ook de mogelijkheid om de nodige foto’s te nemen.

Na de rondleiding was het tijd voor het echte werk: de workshop over herstel en doelen stellen. De workshop werd afgetrapt door Sacha Komljenovic en Edwin Coret met een fascinerend panelgesprek over herstel in een profvoetbal omgeving. Aan Sacha werd gevraagd hoe hij omging met zijn zware kruisbandblessure en de terugval die daarbij komt kijken, en ook op welke manier dat hij hersteldoelen opstelt voor zichzelf. Edwin sprak over hoe hij het herstel van spelers bevordert en ook kan helpen bij situaties waar het herstel niet gaat als verwacht.
Het herstel van een blessure kan je ook vergelijken met het herstel van een verslaving. Van groot belang hierbij is de steun van je omgeving, je kan het niet alleen. En hoe meer inspanning je wil leveren voor je herstel, hoe beter het resultaat van je hersteldoelen zal zijn.

Hierna kregen de deelnemers de nodige uitleg over hoe ze zelf doelstellingen kunnen maken volgens de SMART methode en hoe dat ze zichzelf de beste kansen kunnen geven om deze doelen te halen. Daaropvolgend kregen de jongeren te horen wat het onderscheid is tussen motivatie en discipline en hoe je ook op dagen dat het minder goed gaat met het herstel, toch kan doorpakken. Met deze informatie gingen de deelnemers aan de slag met de workshop opdrachten, waarin ze hun eigen SMART doelen konden formuleren voor de komende maanden. Enkele deelnemers vertelden kort over hun doelen en met passie werd er gesproken over hoe zij die doelen de komende maanden willen gaan bereiken.
Na afloop van de workshop werden Sacha en Edwin bedankt voor hun bijdrages en was het tijd voor de geïnspireerde jongeren om weer terug te keren naar Mistral met een tas vol tips om hun hersteldoelen te bereiken.