Op dinsdag 1 november en vrijdag 4 november werden de eerste trajecten van De Held van het huidig schooljaar succesvol afgerond bij OBS Erasmus en het Piramide College. Tijdens deze dagen werd de inzet van de deelnemers over de laatste weken beloond met een dag vol activiteiten en een diploma van De Held. Ondertussen zijn de volgende trajecten van De Held al begonnen in drie nieuwe scholen.

De eerste diploma-uitreiking van schooljaar 2022-2023 vond plaats op dinsdag 1 november bij OBS Erasmus. Deze dag werd afgetrapt met de leerrijke ‘Fair Play voor voetbal’ workshop van de Anne Frank Stichting. Hierin kregen de leerlingen verschillende videoscenario’s voorgeschoteld met als onderwerpen racisme, discriminatie en pesten. Het belang van het hebben van een vreedzame school werd hierin benadrukt door de workshopgever Cihan, maar er werden ook vragen gesteld aan de leerlingen over wat het betekent om Nederlander te zijn. “Als mijn ouders van Turkije komen, maar ik ben in Nederland geboren en getogen, ben ik dan een Nederlander?” Hele uitdagende en belangrijke vragen dus!

Hierna ontvingen alle deelnemers van het traject hun diploma’s voor hun medewerking en enthousiasme over de laatste paar weken. De diploma’s werden uitgedeeld door een oude bekende van de groep namelijk Ricardo (deelnemer Sportbelang SGK), die tijdens de tweede les van De Held aanwezig was op deze school. Met het diploma werden de leerlingen ook allemaal erkend als officiële ADO Den Haag helden, mede doordat ze helpen om pesten, discriminatie, racisme en geweld tegen te gaan. Deze dag werd op een sportieve manier afgesloten met een potje voetbal en met als kers op de taart dat iedereen de kans kreeg om de ADO Den Haag mascotte, Storky, te ontmoeten!

Op vrijdag 4 november was het Piramide College aan de beurt en ook hier werden de deelnemers getrakteerd op de uitstekende Fair Play workshop van de Anne Frank Stichting. Na deze workshop kwam Storky even de klas binnen en ging met nagenoeg alle leerlingen op de foto. Bij deze uitreiking waren ook twee speelsters van de beloften van de ADO-Vrouwen aanwezig, namelijk Nikki van den Burg en Sue van der Made. Na een stevige ondervraging (lees interview) door de deelnemers en juf Georgette mochten de speelsters de welverdiende diploma’s uitdelen aan alle leerlingen.

Om een mooi einde aan dit traject te knopen met het Piramide College, werd er ook nog met iedereen een partijtje gespeeld. De deelnemers speelden uitstekend samen met de speelsters van de beloften van de ADO Vrouwen en sommige pientere leerlingen gebruikten hun rolstoelen om de ballen uit het doel te houden. Na een spannend potje die op een uiterst vriendschappelijke manier werd afgerond, was er ook een moment om met iedereen een gezamenlijke groepsfoto te maken. Een gepaste afsluiting van een prachtig traject!

ADO Den Haag in de Maatschappij bedankt Mike Bruinsma (OBS Erasmus), Destin Jursche (OBS Erasmus), Georgette van Dijke (Piramide College), Ricardo (Sportbelang SGK), Dory (Sportbelang SGK) Nikki van den Burg (Beloften ADO Vrouwen) en Sue van der Made (Beloften ADO Vrouwen) voor de samenwerking tijdens het traject De Held van de afgelopen weken.