Nieuws

Al weken keek een groep Oekraïense vluchtelingen uit om een keer het Cars Jeans Stadion in Den Haag te kunnen bezoeken. Afgelopen zaterdagmiddag was het dan eindelijk zover: kinderen zenuwachtig en ouders ook blij om even weg te kunnen uit de Capelse opvanglocaties. ADO Den Haag stelde hiervoor kaarten beschikbaar, terwijl ARRIVA een mooie bus met vrijwilliger/buschauffeur Peter ter beschikking stelde.

Eenmaal bij het stadion aangekomen maakt deze enthousiaste groep foto’s van alles dat te zien is en dat gaat nog heel de middag door. Wat een indrukken. Een enkel kind neemt ondertussen nog vlug een duik op een springkussen. In het stadion – vooraf de groep preventief gewaarschuwd om traumatische reacties te voorkomen – wordt gejoeld en gesprongen bij het vuurwerk en in een vreemde taal roepen de jongsten iets op de tonen van het Haagse volkslied.

De wedstrijd zelf is toch wel een matig ‘knok-ervoor-potje’, ADO Den Haag zwijnt zelfs een paar momenten, maar de groep ‘Oekries’ leeft met een groot groengeel hart mee. Handen voor de ogen, druk armengezwaai, luidkeels geroep en uiteindelijk één en al ontlading op de tribune als de Hagenezen kort achter elkaar het net weten te vinden.

17052022 ado nac bezoekcapelle 04

Er worden nog wat foto’s gemaakt binnen en buiten het stadion, en er is een dankwoordje aan de gemeente Capelle aan den IJssel die voor de versnapering zorgde. “ADO Den Haag is goed!” en “Dank je wel” klonk het in accent- en ‘vautloos’ Nederlands. Ver weg van ellende stonden hun koppies een middag in een heel andere stand: wat was dit fijn! En dan te weten dat de meesten uit deze groep uit de omgevingen van Charkov en kustplaatsen komen, waar zij rondom hun vlucht naar het Westen toe flink beschoten werden.

Het feit dat de ADO-spelersbus door Van Heugten Tours was ingezet om rond de Pools-Oekraïense grens ‘support’ te bieden ontroerde de enkeling die nog luisterde in een ‘feestende bus’. “ADO Den Haag is goed-goed!” En met het songfestival die avond er achteraan werd op de opvanglocatie nog tot in de kleine uurtjes feest gevierd. Even die ellendige wereld uit! Dank, dank, spasybi, spasiby ADO Den Haag.

Verslag en foto's: Gemeente Capelle aan den IJssel