Maatschappelijk

In ‘De kracht van ADO Den Haag in de Maatschappij’ gaan we op zoek naar de verhalen van deelnemers van één van de prachtige initiatieven van ADO Den Haag in de Maatschappij. Vandaag staat Juliette uit Rijswijk in de schijnwerpers. Juliette speelt in de selectie van de ADO Den HaaG-Storks (G-Voetbal). Ze heeft een vorm van autisme waardoor het op sociaal gebied soms lastig is om haar plek te vinden. Die plek heeft ze nu sinds september 2021 bij de G-Storks gevonden. Juliette: “Ik vind het super leuk, want je komt ook niet zomaar bij een voetbalclub terecht. Dat vind ik heel bijzonder.”

“Het begon allemaal een paar jaar geleden. Ik wilde al heel graag op voetbal, maar mijn moeder vond het onhandig vanwege mijn autisme. Totdat ik een keer ging meedoen bij de G-Voetbaldag van ADO Den Haag.” Bij de ADO Den Haag G-Voetbaldag werd Juliette meteen gescout voor de ADO Den HaaG-Storks. Na een aftastende beginfase is zij inmiddels op haar plek. Door de deelname aan het project van ADO Den Haag is zij geïnteresseerd geraakt in sport en dan vooral voetbal en heeft ze het plezier om te sporten gevonden. Naar eigen zeggen hoeft ze nooit zin te maken voor een training. Ze is zelfs doorgestroomd naar de vereniging Celeritas, die haar een structurele vorm van sport aanbiedt.

13022022 g storks social media 037

Speciale kinderen

Met de G-Storks komt ze uit in de ‘Bijzondere Eredivisie’, een unieke competitie om kinderen met een beperking de kans te geven om voor een betaaldvoetbalclub uit te komen. Iedere speelronde vindt plaats bij één van de clubs die aan de competitie verbonden is. Of dat nou anders is dan voetballen met kinderen ‘zonder’ beperking? “Nee, hoor. Voor mij is het precies hetzelfde als met normale kinderen. Ik zie geen verschil.”

Meerwaarde
Voor Juliette is het niet altijd makkelijk om op sociaal gebied mee te komen. Daarom stipt Juliettes vader de meerwaarde voor zijn dochter van het voetballen bij de G-Storks nog eens aan: “Bij de G-Storks leert ze met sociale situaties om te gaan en daarin ervaring op te doen. Bij sommigen gaat dat meer automatisch en Juliette kan dit nu oefenen in een veilige omgeving en dat zien mijn vrouw en ik als een pluspunt. Hier kan ze stapje voor stapje beter worden.”

Begeleiding

De selectie van de ADO Den HaaG-Storks is een heel divers team van kinderen met verschillende beperkingen. “Dat vergt natuurlijk wat meer aandacht om dit soort activiteiten voor speciale kinderen te faciliteren. Het is hartstikke fijn dat die mogelijkheid er is bij ADO Den Haag. Bij veel sporten is het maar voor een klein percentage G-sporters mogelijk om mee te doen. Hier voelde ze zich al snel welkom en ze was meteen enthousiast. Dubbele winst”, geeft haar vader aan. Juliette: “Ik krijg veel complimenten. Ze zeggen vaak dat ik vooruit ga en dat ik goed heb getraind. Dat vind ik leuk om te horen, dat maakt me trots!”

ADO Den HaaG-Storks

De ADO Den HaaG-Storks is het G-Voetbalelftal van ADO Den Haag dat uitkomt in de Bijzondere Eredivisie. Dit elftal wordt jaarlijks gescout tijdens één van de G-voetbalactiviteiten van ADO Den Haag in de Maatschappij en Maatschappelijk Partner Menzis. Gedurende één seizoen wordt dit team onderdeel van de club en doorloopt verschillende activiteiten zoals een contractondertekening, een workshop over gebruik van social-media en presentaties van professionals die werkzaam zijn op de jeugdopleiding. Meer informatie over de ADO Den Haag G-Storks vind je hier.

19 12 2021 g storks traininggezondheid 011b