Een ware thrillier heeft ADO Den Haag van het bereiken van Europees voetbal gemaakt. De Hagenaars gaven na rust tegen FC Groningen de 5-1 uit de thuiswedstrijd weg. Maar met tien man doorstonden ze de verlenging en wonnen ze uiteindelijk met strafschoppen.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s: Orange Pictures.

Een ware thrillier heeft ADO Den Haag van het bereiken van Europees voetbal gemaakt. De Hagenaars gaven na rust tegen FC Groningen de 5-1 uit de thuiswedstrijd weg. Maar met tien man doorstonden ze de verlengingen en wonnen ze uiteindelijk met strafschoppen.

ADO Den Haag nam de langste weg naar Europees voetbal (38 wedstrijden) en leek lange tijd in een doodlopende straat beland te zijn. Nadat het thuis FC Groningen met 5-1 van de mat had gespeeld, was vriend en vijand het erover eens: De Hagenaars zaten zo goed als zeker in de voorronde van de Europa League. Maar de ploeg van John van den Brom gaf, net als FC Groningen afgelopen donderdag, in de tweede helft vier doelpunten weg. En toen Mitchell Piqué in de allerlaatste minuut ook nog hands maakte en Tim Matavz 5-1 scoorde leek Europa verder weg dan ooit tijdens de play-offs. Maar op karakter hield ADO Den Haag in de verlengingen stand en nadat Gino Coutinho een strafschop van Tim Sparv stopte en hij Matavz tegen de lat zag schieten, gaan de Hagenaars na een zenuwslopende aangelegenheid voor het eerst in 24 jaar Europa in!

Dat het een thriller zou worden, daar zag het in de eerste helft niet naar uit. Zowel Dmitry Bulykin (te zachte kopbal) als Lex Immers (te gehaast naast geschoten) hadden binnen tien minuten ADO Den Haag in een comfortabele positie kunnen brengen.
In plaats daarvan kwam FC Groningen in de 24e minuut op voorsprong. Dusan Tadic ontdeed zich makkelijk van Ahmed Ammi en zijn voorzet werd door Matavz binnengekopt: 1-0.

Hoewel FC Groningen de jacht op meer doelpunten geopend had, bleef ADO Den Haag makkelijk overeind. En de play-offs leken gespeeld, toen Immers voor de derde keer in drie wedstrijden in dit seizoen in de Euroborg scoorde. Na een voorzet van Wesley Verhoek kwam de bal via Virgil van Dijk voor de voeten van Immers. De man die vanwege de terugkeer van Bulykin linksbuiten speelde gaf doelman Brian van Loo, vervanger van de geslachtofferde Luciano Da Silva, geen kans: 1-1.

De vele Haagse fans in de Euroborg en op het Haagse Heldenplein voor het stadion konden zich opmaken voor een feestje. Nog 45 minuten en ADO Den Haag zat in Europa!

Maar de tweede helft zou compleet anders lopen dan de Hagenaars gewild hadden. FC Groningen-trainer Pieter Huistra posteerde verdediger Van Dijk naast Matavz in de spits en de noorderlingen gokten op de luchtduels.
Op de storm van de Groningers had ADO Den Haag geen antwoord en binnen zeven minuten stond de thuisploeg ineens 4-1 voor. Daarbij maakte doelman Coutinho, die het hele seizoen uitstekend had gekeept, voor het eerst geen sterke indruk. In de 52e minuut liet hij een vrije trap van Van Dijk onder zijn lichaam doorschieten (2-1) en in de 59e minuut schoot een inzet van diezelfde Van Dijk eveneens onder zijn lichaam door: 4-1. Twee minuten daarvoor had Leandro Bacuna met een harde lage schuiver voor 3-1 gezorgd.

FC Groningen geloofde weer in een stunt en bleef aanvallen. Maar ADO Den Haag had in de 64e minuut aan alle onzekerheid een einde kunnen maken. Nadat Aleksandar Radosavljevic zich door de Groningse defensie worstelde, kreeg Bulykin een open kans. Maar de Rus, die niet in beste doen was, plaatste de bal naast het doel.

De Hagenaars kwamen in de zeventigste minuut goed weg, toen Van Dijk met een doorkopbal Matavz bereikte. Alleen voor Coutinho schoot de Sloveen de bal op de lat.
Met hangen en wurgen probeerden de Hagenaars het einde te halen, maar in de voorlaatste minuut ging het alsnog fout. Na een hoekschop van Tadic kwam de bal voor de voeten van Matavz die van dichtbij uithaalde. De bal kwam op de arm van Mitchell Piqué die op de doellijn stond. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf er een strafschop en een rode kaart voor. Matavz schoot vanaf elf meter raak: 5-1.

Met tien man en lopend op het tandvlees; de droom van Europees voetbal leek voor ADO Den Haag in de Euroborg uiteen te spatten. Het zesde Groningse doelpunt leek een kwestie van tijd.

Maar ook de Groningers werden door de vermoeidheid onnauwkeurig en op enkele schoten na kon de thuisploeg ook niet meer gevaarlijk worden. Al had Coutinho nog een redding met één hand nodig toen Matavz een vrije schietkans kreeg.
Strafschoppen moesten uiteindelijk beslissen wie als vijfde Nederlandse club Europa zou ingaan. Timothy Derijck en Immers namens ADO Den Haag en Andreas Granqvist en Thomas Enevoldsen voor FC Groningen benutten de eerste vier strafschoppen. Radosavljevic belastte zich met de derde Haagse strafschop. De ervaren Sloveen gleed vlak voordat hij wilde schieten uit en de bal verdween over het doel.

Het leek over en uit voor ADO Den Haag, maar Coutinho redde zijn ploeg door, net als in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen, de strafschop van Sparv te keren. Nadat Verhoek en Pascal Bosschaart (die nog nooit in de Eredivisie had gescoord) en Tadic (hoewel Coutinho de bal raakte) trefzeker waren, was de gelijkmakende beurt voor Matavz. De Sloveen legde aan... maar kon zijn tweede strafschop van de middag niet benutten. Hij schoot op de lat.
En daardoor mag ADO Den Haag na een superseizoen waarin de ploeg misschien wel het mooiste voetbal van Nederland speelde, zich gaan opmaken voor Europees voetbal. De loting daarvoor is op 20 juni, terwijl het eerste duel op donderdag 14 juli wordt gespeeld.

Binnen drie jaar van Eerste Divisionist naar de Europa League, dat had geen enkele Hagenaar ooit durven dromen.
Maar de ploeg van John van den Brom heeft het bewezen. Wonderen bestaan nog in het voetbal.

De Feiten:

Dmitry Bulykin keert terug na zijn schorsing van twee wedstrijden en staat in de basis. Daardoor wordt Lex Immers linksbuiten. Dit gaat ten koste van Frantisek Kubik. Charlton Vicento en Chiro N`Toko ontbreken door blessures. Aleksandar Rankovic en Danny Buijs zitten niet bij de selectie.

1. Tim Matavz plukt een pass van Dusan Tadic uit de lucht. Zijn schot is te zacht om doelman Gino Coutinho te verrassen.

3. Timothy Derijck kopt een vrije trap van Wesley Verhoek voor het doel. Dmitry Bulykin staat vrij maar kopt de bal recht op Brian van Loo. De vervanger van Luciano Da Silva kan redden.

9. Op een voorzet van Verhoek schiet Lex Immers van dichtbij naast.

24. Tadic wint het duel van Ahmed Ammi en geeft voor. Matavz kopt de bal in de verre hoek: 1-0.

38. Virgil van Dijk krijgt de bal na een voorzet van Verhoek tegen zich aan. Het speeltuig komt voor de voeten van Immers, die doeltreffend uithaalt: 1-1.

41. Van Loo houdt een schot van Ramon Leeuwin uit het doel.

42. Tom Hiariej krijgt na een overtreding op Leeuwin een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers.

44. Tim Sparv schiet van de rand van het strafschopgebied. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho redt met de vuisten.

45+2. Van Dijk schiet een vrije trap naast.

49. Van Loo stopt een schot van Jens Toornstra.

52. Coutinho kan een vrije trap van Van Dijk niet uit het doel tikken: 2-1.

57. Leandro Bacuna komt vanaf rechts naar binnen en schiet hard met links op het doel. De bal verdwijnt in de korte hoek: 3-1.

57. Frantisek Kubik komt in het veld voor Leeuwin.

58. Verhoek komt het strafschopgebied in en schiet voorlangs.

59. Petter Andersson stuurt Van Dijk de diepte in. Het schot van de verdediger, die in de tweede helft in de spits speelt, gaat onder het lichaam van Coutinho door: 4-1.

64. Aleksandar Radosavljevic worstelt zich door de Groningse defensie. Bulykin krijgt een vrije schietkans maar plaatst de bal naast het doel.

65. Matavz schiet naast na het doorkoppen van Van Dijk.

70. Na opnieuw doorkoppen van Van Dijk komt Matavz oog in oog te staan met Coutinho. Zijn inzet belandt op de lat.

72. De tegenvallende Bulykin wordt vervangen door Kevin Visser.

75. Ammi krijgt een gele kaart wegens tijdrekken.

77. Kubik komt vanaf rechts naar binnen en schiet naast.

80. Oluwafemi Ajilore vervangt Hiariej.

85. Verhoek krijgt geel nadat hij Fredrik Stenman opving.

87. Kubik ontvangt een gele kaart nadat hij de bal weggooit.

88. Bacuna gaat naar de kant. Zijn vervanger is Norair Mamedov.

89. Na een corner van Tadic komt de bal bij Matavz. De spits schiet van dichtbij in, maar de bal komt op de arm van Mitchell Piqué. Kuipers geeft een strafschop en een rode kaart aan de Haagse linksback.

89. Matavz schiet de penalty binnen: 5-1. De stand is over twee wedstrijden weer in evenwicht.

90+1. Kubik moet na een korte invalbeurt alweer naar de kant. Coach John van den Brom brengt met Pascal Bosschaart een verdediger.

91. De eerste verlenging is begonnen. FC Groningen trapt af.

93. Jonas Ivens laat een schot van Verhoek van richting veranderen. Van Loo kan de bal maar net uit het doel halen.

95. Sparv schiet naast.

96. Thomas Enevoldsen lost Van Dijk af.

98. Andersson kopt een voorzet van Stenman naast.

99. Derijck kopt een hoekschop van Verhoek naast.

104. Derijck krijgt een gele kaart na een luchtduel met Andersson.

106. Kuipers laat FC Groningen ook de tweede helft van de verlenging aftrappen!

106. Tadic geeft voor en via Immers krijgt Matavz een grote kans. Coutinho kan met één hand redden.

115. Immers kopt een corner van Verhoek voorlangs.

116. Coutinho stopt een schot van Enevoldsen.

120. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.

Tim Sparv: Coutinho stopt zijn inzet

Pascal Bosschaart: 2-3 (zijn eerste doelpunt ooit in de Eredivisie)

Dusan Tadic: 3-3

Wesley Verhoek: 3-4

Tim Matavz: schiet op de lat.

ADO Den Haag plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League!

FC Groningen-ADO Den Haag 5-1 (1-1)
Scoreverloop: 24. Matavz 1-0 38. Immers 1-1 52. Van Dijk 2-1 57. Bacuna 3-1 59. Van Dijk 4-1 89. Matavz (strafschop) 5-1.
Strafschoppen: Derijck 0-1 Granqvist 1-1 Immers 1-2 Enevoldsen 2-2 Radosavljevic (over) Sparv (gestopt) Bosschaart 2-3 Tadic 3-3 Verhoek 3-4 Matavz (lat)
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaarten: Hiariej (FC Groningen), Ammi, Verhoek, Kubik, Derijck (allen ADO Den Haag)
Rode kaart: M. Piqué (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 16.000
Opstellingen
FC Groningen: Van Loo; Van Dijk (96. Enevoldsen), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (80. Ajilore), Andersson, Sparv; Bacuna (88. N. Mamedov), Matavz, Tadic.

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Kum, M. Piqué; Leeuwin (57. Kubik, 90+1. Bosschaart), Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin (72. Visser), Immers.