Op dinsdagavond 26 februari 2013 was de businessruimte van het Kyocera stadion het decor van een thema-avond van het Netwerk Jeugdvoetbal Haaglanden. ADO Den Haag had deze avond de netwerkclubs uitgenodigd om met elkaar en met ADO Den Haag in gesprek te gaan, om te kijken in hoeverre ADO Den Haag nog beter de clubs op maat kan bedienen.

Om aandachtspunten te bedenken gingen de aanwezigen afgezanten van de netwerkclubs in groepjes van vier uiteen, waarna zij per groep een veertiental zaken benoemden waar één of meerdere netwerkclubs meer aandacht voor zou willen hebben en/of hulp in zou kunnen gebruiken. Een opvallende uitkomst uit deze discussies was dat veel van deze zaken vooral van technische of van organisatorische aard waren. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld het meelopen met trainers van ADO Den Haag, assistentie bij het opzetten van een intern scoutingapparaat, clubtrainingen laten aansluiten op trainingen van ADO Den Haag, hoe tot teambuilding te komen en opleidingsplannen voor spelers en trainers.

Gebrek aan vrijwilligers Een ander veelkomend probleem voor de netwerkclubs is het gebrek aan vrijwilligers. Steeds vaker moeten clubs gebruik maken van dezelfde vrijwilligers. Wilfred van Leeuwen, hoofd Jeugdopleiding ADO Den Haag, sprak de aanwezigen toe. “Geef vrijwilligers ontwikkelmogelijkheden, bied ze aantrekkelijke zaken (zoals cursussen) aan en wees daar creatief in.”, aldus Van Leeuwen. Als voorbeeld gaf hij aan dat ADO Den Haag werkt met een soort ‘ouderraad’: “Wanneer ouders een paar keer per jaar bij elkaar komen en met de club in gesprek gaan raken ze toch steeds meer betrokken. Bovendien heeft het als voordeel dat er snel zaken naar boven komen die anders bij alleen contact met de trainer niet duidelijk zouden worden.” Een win-winsituatie.

Commercieel advies Justin Goetzee, commercieel directeur van ADO Den Haag, nam als gastspreker de gelegenheid om bij de netwerkclubs een aantal zaken onder de aandacht te brengen. Zo is het vanaf dit seizoen mogelijk voor ADO Den Haag om in samenwerking met leverancier Errea voor amateurclubs in de regio complete tenues, trainings- en presentatiepakken voor scherpe prijzen te leveren. Daarnaast zijn er voor de netwerkclubs mogelijkheden om te besparen op energielasten. Door het samenwerkingsverband met NIFE Energieadvies kan ADO Den Haag een aanzienlijke besparing op haar energielasten realiseren en NIFE kan ditzelfde ook voor de netwerkclubs doen. Tot slot is het voor sponsors van de netwerkclubs ook mogelijk om een thuiswedstrijd van ADO Den Haag te bezoeken via twee mooie arrangementen. Al met al een zeer nuttige avond, waren alle aanwezigen het met elkaar eens.