In verband met het interlandvoetbal werden er het afgelopen weekend geen wedstrijden gespeeld in competitieverband voor de vrouwen. Daarom speelden het vrouwenteam van ADO Den Haag woensdagavond een vriendschappelijke wedstrijd tegen VV Schipluiden B1. Op het kunstgras veld van Schipluiden wisten de vrouwen niet verder te komen dan een 1 – 1 gelijke stand.

Opvallend is dat ADO Den Haag niet in haar sterkst mogelijke opstelling begint aan de wedstrijd. Vooraf blijven Sheila van den Bulk, Renate Jansen, Teresa Noyola en Marissa Compier op de bank. Sylvia Nooij en Lucienne Reichardt krijgen rust. Samen met de voor Nederland Onder 19 geselecteerde Paola van der Veen, Mandy van Dijk, Yvette van der Veen, Jennifer Vreugdenhil, Lineth Beerensteyn en Kitty Susan zullen zij vandaag niet in actie komen voor ADO Den Haag. De spelers van Schipluiden B1 staan met open ogen te kijken naar de manier waarop Teresa Noyola tijdens de warming-up haar kunsten laat zien met een bal. Dat het qua techniek wel goed zit bij de meeste dames blijkt al uit het speelse gemak waarmee Noyola de bal stil legt op haar hoofd, hem naar haar mond laat rollen om de bal een kus te geven om deze daarna weer stil te leggen op haar voorhoofd.

Voetbaltechnisch zijn de vrouwen van ADO Den Haag een stuk verder dan de spelers van hoofdklasser Schipluiden B1. Hoewel de meeste jongens een kop groter zijn, wordt er langs beide kanten veel strijd geleverd op het middenveld. Duels worden niet vermeden en vaak zijn de vrouwen van ADO Den Haag een stap eerder bij de bal. Het eerste deel van de wedstrijd speelt zich grotendeels af op de helft van Schipluiden B1. Op het middenveld duiken Brittany Persaud en Libby Guess vaak op tussen de linies. Ze leggen beiden veel meters af en zorgen dat de bal in het bezit blijft van het aanvallende ADO Den Haag.

In aanvallend spel dreigt echter altijd de counter. In de 8ste minuut lijkt het erop dat spits Boks van Schipluiden ontsnapt via een diepe bal over de verdediging van ADO Den Haag. Keepster Marieke de Groot, die de geblesseerde Barbara Lorsheijd vervangt, voorziet deze aanval en komt op tijd haar doel uit om de bal weg te werken. Twee minuten later zorgt Libby Guess voor het eerste gevaar aan ADO Den Haag zijde. Ze lost een schot van net buiten het strafschopgebied, maar ziet haar inzet een paar meter over het doel dwarrelen. Schipluiden B1 groeit in de wedstrijd naarmate de minuten verlopen. Dit komt deels doordat ze uit de tegenaanvallen vaak grote kansen weten te creëren. De spits van Schipluiden zorgt voor veel dreiging maar weet zijn kansen niet te benutten. In de 20e minuut staat hij oog in oog met keepster De Groot en wil de bal over haar heen wippen. Zijn lob mislukt en wordt uit de lucht geplukt door de doelvrouw van ADO Den Haag. Even later weet hij een schietkans te creëren op de rand van het zestien meter gebied. De bal krult naar de bovenhoek maar spat uiteen op de lat. ADO Den Haag weet in de eerste helft geen direct gevaar te stichten door middel van uitgespeelde kansen. Het grootste gevaar komt uit hoekschoppen en dode spelmomenten. Zo ook drie minuten voor rust, waar de keeper van Schipluiden de bal met zijn hand stopt buiten het strafschop gebied. De scheidsrechter trekt gedecideerd de rode kaart, maar na enige commentaar van de spelers bedenkt hij zich. Keeper Stapel komt weg met een gele kaart en de speelsters van ADO Den Haag zien de vrije trap een meter over het doel van keeper Stapel gaan.

Direct na rust komt het eerste gevaar van buitenspeelster Bouchra Moudou. Binnen de zestien ontvangt ze de bal, wat volgt is een hard schot strak in de handen van keeper Stapel. De toon lijkt gezet voor de tweede helft. Het duurt echter pas tot de 70e minuut voordat het volgende gevaarlijke moment zich voordoet. Dit maal aan de andere kant van het veld. Een steekbal zorgt ervoor dat spits Boks wederom vrij komt voor doel. Waar hij in de eerste helft zijn kansen niet wist te benutten, lukt hem dat nu wel. Hij schuift de bal langs keepster De Groot en zet Schipluiden B1 op een 1 – 0 voorsprong. Na de treffer lijkt het er even op dat de dames de achterstand niet meer weten goed te maken. Schipluiden B1 blijft goed verdedigen en telkens eindigt iedere aanval van ADO Den Haag in schoonheid. Toch komen de dames weer in de wedstrijd. Met het inbrengen van Van den Bulk, Jansen en Noyola krijgt ADO Den Haag er aanvallende kwaliteiten bij. In de 78e minuut lijkt dan eindelijk de beslissende pass wel aan te komen in de voeten van Persaud. Ze lost een schot en het doelpunt lijkt in de maak. Op het laatste moment weet de keeper van Schipluiden zijn vingertoppen toch tegen de bal te krijgen en de bal tegen de onderkant van de lat te drukken. Een viertal minuten later is het dan toch raak. Een schot van afstand van Moudou komt terecht op de lat en valt voor de voeten van Michelle Vrieling. Zij werkt de rebound af en brengt ADO Den Haag op gelijke stand. In de laatste minuten van de wedstrijd zet ADO Den Haag druk richting het doel van Schipluiden. Zo krijgt Noyola net voor tijd nog een schotkans van een meter of 10 voor het doel. Haar inzet wordt echter gestopt door de doelman van Schipluiden. De vrouwen moeten op deze typische herfstavond in oktober uiteindelijk genoegen nemen met een 1 -1 eindstand. Selectie ADO Den Haag Basis: Marieke de Groot, Marleen Joore, Brittany Persaud, Jessie van Leeuwen, Priscilla Mesker, Michelle Vrieling, Bouchra Moudou, Ilse van der Windt, Marelle Worm, Roxanne Koopman, Libby Guess Wissel: Sheila van den Bulk, Renate Jansen, Teresa Noyola, Marissa Compier Afwezig: Barbara Lorsheijd (geblesseerd), Sylvia Nooij (rust), Lucienne Reichardt (rust), Paola van der Veen (Nat. o19), Mandy van Dijk (Nat. o19), Yvette van der Veen (Nat. o19), Jennifer Vreugdenhil (Nat. o19), Lineth Beerensteyn (Nat. o19), Kitty Susan (Nat. o19)