ADO Den Haag heeft de voorbereiding met een gelijkspel afgesloten. Zowel de Hagenaars als tegenstander Newcastle United kwamen in het Kyocera stadion niet tot scoren: 0-0.

Na een voorbereiding met veel overwinningen en slechts één nederlaag (2-1 tegen KV Kortrijk) stond zaterdag, na afloop van de Open Dag, de generale repetitie op het programma. Tegen de Engelse topclub Newcastle United, die vorig seizoen vijfde in de Premier League eindigde, kon de ploeg van Maurice Steijn laten zien of ze klaar was voor de nieuwe competitie.

De test mag als geslaagd beschouwd worden. De wedstrijd was niet spectaculair en kende weinig momenten voor beide doelen, maar Steijn zal tevreden zijn over het feit dat zijn ploeg tegen een grote tegenstander nauwelijks kansen heeft weggegeven. Tegelijkertijd blijken de Hagenaars zelf nog wat moeite te hebben met het creëren van gevaarlijke momenten voor het vijandelijke doel. ADO Den Haag, dat in zijn sterkst mogelijke opstelling speelde, bleef in de eerste helft eenvoudig overeind tegen een inspiratieloos Newcastle United. De Engelsen hadden wel het meeste balbezit, maar tot echte kansen kwamen ze nooit. In de eerste 45 minuten moest ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho slechts een keer handelend optreden, toen hij een volley van Gabriel Obertan blokkeerde.

De thuisploeg kreeg tegen de fysieke sterke tegenstander voorin nauwelijks de gelegenheid om gevaarlijk te worden. Toch hadden de groen-gelen de beste kans van de eerste helft. Na een lange bal van Vito Wormgoor zette Mike van Duinen zich door tegen Ryan Taylor. De ijverige buitenspeler plaatste de bal vervolgens langs de uitkomende doelman Tim Krul, maar ook naast het doel. In de tweede helft trad er geen verandering in het spelbeeld op. The Magpies hadden het meeste balbezit, maar de Haagse verdediging gaf telkens geen krimp. Alleen Papiss Cissé had in de 62e minuut een grote kans. De Senegalees kopte een corner van Ryan Taylor binnen, maar invaller Stanley Elbers kopte de bal van de lijn. Later tikte Shola Ameobi nog wel een teruggelegde bal van Danny Gosling binnen, maar dat doelpunt werd wegens buitenspel terecht afgekeurd.

In het laatste kwartier kwam ADO Den Haags iets meer opzetten maar tot grote kansen leidde dat niet. Charlton Vicento had nog iets aan het doelpuntloze gelijkspel kunnen doen. Na een crosspass van Elbers nam de invaller Krul onder vuur. De sluitpost, die terug op het oude nest was, kon de bal pareren. Steijn zal na deze wedstrijd iets wijzer over de mogelijkheden van zijn ploeg geworden zijn. Hoe hij die kennis in de competitie zal gebruiken, is komende zondag al te zien. Dan speelt ADO Den Haag een uitwedstrijd bij Vitesse. De aanvang van dat duel in de Gelredome is 14.30 uur.

De Feiten: Jens Toornstra en Danny Holla zijn voldoende hersteld van knieblessures en kunnen starten. Naast Holla hebben ook de andere nieuwkomers Vito Wormgoor, Kevin Jansen, Aaron Meijers en Rydell Poepon een basisplaats. Bij de tegenstander staat Tim Krul, die zijn jeugdopleiding bij ADO Den Haag genoot, onder de lat. Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen voor William de Wit, sponsor en vice-voorzitter van de businessclub. 3. Demba Ba kan niet goed bij een voorzet van Jonas Gutierrez. De bal gaat via het hoofd van de spits naast. 19. Ba kopt een corner van Ryan Taylor over het doel. 24. Kenneth Omeruo kopt een corner van Ryan Taylor weg. Doelman Gino Coutinho blokkeert vervolgens een volley van Gabriel Obertan. 32. Na een lange bal van Vito Wormgoor zet Mike van Duinen zich door tegen Ryan Taylor. De buitenspeler lobt de bal langs doelman Tim Krul maar ook naast het doel. 46. Stanley Elbers, Charlton Vicento en Christian Supusepa maken aan het begin van de tweede helft hun opwachting. Mike van Duinen, Jens Toornstra en Danny Holla blijven in de kleedkamer achter. 51. Tjaronn Chery brengt een afgeslagen corner opnieuw voor. Via via belandt de bal op het hoofd van Omeruo. De kopbal van de Nigeriaan is te zacht om Krul te verschalken. 55. Obertan schiet over. 58. Omeruo verlaat geblesseerd het veld. Dion Malone is zijn vervanger. 62. Stanley Elbers haalt een kopbal van Papiss Cissé van de lijn, nadat de Senegalees bij een corner van Ryan Taylor boven iedereen uittorent. 64. Steven Taylor en Haris Vuckic maken plaats voor Michael Williamson en Dan Gosling. 71. Drie nieuwe wissels bij Newcastle United. James Perch, Gael Birigimana en Shola Ameobi zijn de verse krachten. Cheikh Tioté, Obertan, Ryan Taylor verlaten het veld. 79. Na een vrije trap van Gutierrez kopt Gosling de bal breed voor Ameobi, die binnentikt. Het doelpunt wordt door scheidsrechter Pieter Vink geannuleerd vanwege buitenspel. 81. Danny Simpson en Romain Amalfitano lossen David Santon en Ba af. 86. Tom Beugelsdijk vervangt Gábor Horváth. 87. Elbers geeft een crosspass op Charlton Vicento. De linksbuiten schiet maar Krul kan redden.

Karakteristiek ADO Den Haag - Newcastle United (0-0) Scheidsrechter: Vink Gele kaarten: geen Toeschouwers: 7.120 Opstellingen: ADO Den Haag: Coutinho; Omeruo (58. Malone), Wormgoor, Horváth (86. Beugelsdijk), Meijers; Jansen, Holla (46. Supusepa), Toornstra (46. Elbers); Chery, Poepon, Van Duinen (46. Vicento) Newcastle United: Krul; R. Taylor (71. Ameobi), S. Taylor (64. Williamson), Coloccini, Santon (81. Simpson); Obertan (71. Bigirimana), Tioté (71. Perch), Vuckic (64. Gosling), Gutierrez; Cissé, Ba (81. Amalfitano)