In de Jan van Nassauschool in Den Haag werd op woensdag 16 mei een speciale rechtszitting over de gezondheid in de Rivierenbuurt gehouden. Bijna 200 kinderen en volwassenen uit de wijk genoten van een wervelende theatershow waarin drie professionele acteurs – de rechter, advocaat pro en contra – de gezondheid onder de loep namen. Als ‘getuigen’ traden diëtiste Mandy Hessing, bekend als diëtiste van het RTL-programma Koffietijd, ADO Den Haag speler Stanley Elbers en ADO Den Haag fysiotherapeut Edwin Coret op.

Vanuit de Haagse Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Den Haag, onder leiding van Theater in Feite en in samenwerking met Zebra Welzijn en basisschool Jan van Nassau is met dit eerste Gezondheidstribunaal het startsein gegeven voor een project dat tot doel heeft gezinnen bewust te maken van het belang van bewegen en goede voeding.

Gezonde voeding en beweging Bij binnenkomst werden de gasten verwend met lekkere en gezonde hapjes en drankjes, verzorgd door kinderen van het nabijgelegen buurthuis. Het publiek genoot zichtbaar van de voostelling en was het helemaal eens met de stelling van advocaat Pro “Het gaat prima. Deze wijk barst van gezonde mensen!” Toch kwam advocaat Contra met ijzersterke argumenten voor haar stelling “Het gaat heel slecht. Deze wijk barst van de ongezonde mensen!” De getuigen hielden vlammende betogen over de noodzaak van goede voeding en het belang van bewegen. Pro hield haar pleidooi aan de hand van lofdichten op de mensen in de zaal. Contra kwam met harde feiten: bijna 15.000 Haagse jongeren hebben overgewicht; 90% van de kinderen eet onvoldoende fruit; in een blikje cola zitten 10 suikerklontjes en in een Mc Tasty zitten 900 calorieën. Om een Mc Tasty eraf te sporten moet je 2-3 uur rennen! Het geheel werd afgewisseld met humor en aansprekende liedjes. De wijkbewoners zijn uitgedaagd om gezonder te gaan leven. Het vonnis was verrassend. Omdat de rechter niet tot een uitspraak kon komen, besloot hij de aanwezigen de kans te geven om in de aankomende vier maanden bewijsmateriaal te laten verzamelen dat ze wel degelijk gezond eten en bewegen. Om dit te onderstrepen, hebben de aanwezige gezinnen een contract ondertekend met Stanley Elbers en Edwin Coret waarin ze onder andere beloven met het hele gezin gezond te ontbijten, water in plaats van frisdrank te drinken, maximaal twee uur per dag achter een beeldscherm te zitten en met het hele gezin elke dag een uur te bewegen. Woensdag 12 september is een vervolgzitting, wederom in de Jan van Nassauschool om 16.00 uur. Dan zal de rechtbank zich buigen over het bewijsmateriaal dat de mensen verzameld hebben en zal de rechter met het definitieve vonnis komen. Ook zullen er prijzen uitgedeeld worden aan mensen die het beste bewijs geleverd hebben; 20 gezinskaarten voor een ADO Den Haag wedstrijd en vijf boodschappentassen met gezond eten ter waarde van € 50,-. Wordt vervolgd dus…