ADO Den Haag is hard op weg om te voldoen aan de regels die de UEFA vanaf 2013 in het kader van Financial Fair Play aan clubs oplegt. De regels schrijven onder meer voor dat clubs niet langer jaarlijks verliezen mogen noteren. ADO Den Haag verwacht dit seizoen zwarte cijfers te kunnen schrijven. Niet in de laatste plaats omdat onze club van alle BVO’s de hoogste groei in sponsorinkomsten heeft.

Met Financial Fair Play op komst heeft ADO Den Haag geen andere keuze dan het voeren van een gezonde financiële huishouding. Zij ondersteunt de inzet van KNVB-voorzitter Michael van Praag, die bijvoorbeeld in Studio Voetbal de plannen uit de doeken deed. ADO Den Haag heeft ervaren hoe moeilijk het is om uit een financieel moeilijke situatie te komen. En voorkomen dat dit weer gebeurt, is beter dan genezen. Zwarte cijfers In de afgelopen jaren heeft ADO Den Haag de exploitatieverliezen vergaand teruggedrongen. Van 8 miljoen in 2007-2008, naar 3 miljoen in 2008-2009, naar 2 miljoen in 2009-2010, naar 0,8 miljoen in 2010-2011 en dit seizoen hoopt ADO Den Haag voor het eerst zwarte cijfers te kunnen presenteren. Samen met onze supporters, sponsoren en de gemeente Den Haag hebben we dit voor elkaar gekregen. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen.

ADO Den Haag wordt financieel dus steeds gezonder. Toch zijn we er nog niet. De afgelopen jaren heeft de aandeelhouder additioneel moeten bijstorten om ADO Den Haag voldoende solvabel en liquide te houden. Die situatie mag in de toekomst niet meer voorkomen. Daarom werkt de directie van ADO Den Haag er hard aan om de inkomsten te vergroten en de kosten te drukken. Hoogste groei van alle BVO’s Uit het nieuwste benchmarkonderzoek van de KNVB blijkt dat ADO Den Haag hier goed in slaagt. ADO Den Haag heeft in de laatste vijf jaar de hoogste groei in sponsorinkomsten gemaakt van alle BVO’s. Met hogere inkomsten van de hoofdsponsor (Basic Fit), de komst van een stadionsponsor (Kyocera), uitbreiding van het aantal subsponsors, een kledingsponsor (Errea) die meer oplevert dan de vorige kledingsponsor, en uitbreiding van het aantal businessclubleden is deze groei verklaard.

Aan de inkomstenkant is het verder van belang dat het aantal seizoenkaarthouders is verdubbeld en dat de toeschouwersaantallen ieder jaar zijn toegenomen. Aan de kostenkant zijn besparingen gerealiseerd op bijvoorbeeld beveiliging, energie en autokosten. Op het gebied van de catering heeft ADO Den Haag de afgelopen jaren telkens te maken gehad met financiële tegenvallers door onbetaalde rekeningen en gemiste inkomsten. Nu de rechter ADO Den Haag in het geschil over de vorderingen volledig in het gelijk heeft gesteld en het contract met de oude cateraar heeft ontbonden, liggen hier kansen om door de catering in eigen beheer te nemen de inkomsten te laten stijgen. Andere clubs laten zien dat dit ook kan. Stabiel in het linker rijtje Het verder verhogen van de inkomsten is de komende jaren van belang. Alleen dan kan de in het beleidsplan 2010-2015 uitgesproken ambitie om binnen die termijn structureel in het linkerrijtje van de eredivisie te spelen worden waargemaakt. Want daar gaat het uiteindelijk om: dat ADO Den Haag een stabiele club in het linker rijtje van de eredivisie is, aantrekkelijk voetbal speelt en dat het stadion een belangrijk ontmoetingscentrum voor veel doelgroepen uit de gehele regio is. Dit alles vanzelfsprekend binnen gezonde financiële randvoorwaarden. De directie van de NV ADO Den Haag is primair verantwoordelijk voor het creëren van gezonde financiële randvoorwaarden. Hierop vindt toezicht plaats. In de eerste plaats door de Raad van Commissarissen (RvC). De leden van de RvC zijn gehouden om dat te doen wat in het belang is van de NV ADO Den Haag. Er zijn strenge interne governanceregels die dat waarborgen. Corporate Governance klik hier voor het PDF-bestand van de Financial Fair Play Daarnaast kijken ook andere partijen mee: de accountant, de KNVB met zijn licentiesysteem en de aandeelhouders, waaronder de houder van het bijzonder aandeel (de vereniging HFC ADO Den Haag) en de prioriteitsaandeelhouder (de gemeente Den Haag). Met de wethouder Sport van de gemeente Den Haag wordt ieder kwartaal overleg gevoerd over tal van onderwerpen, maar in ieder geval ook over de financiën. Zodoende zijn maximale randvoorwaarden geschapen om te kunnen voldoen aan de regels van Financial Fair Play als die regels vanaf 2013 van kracht worden.