De ADO Den Haag Vrouwen zijn er niet in geslaagd ook de vierde competitiewedstrijd op rij te winnen. FC Utrecht bleek donderdagavond in de Domstad met 2-1 te sterk. Het eerste puntenverlies zorgt ervoor dat het verrassende sc Heerenveen zich nu de nieuwe koploper in de Eredivisie mag noemen. De club achter de duinen volgt op één punt, terwijl FC Twente en AZ Alkmaar respectievelijk volgen op drie en vier punten.

Door Frank Post

De wedstrijd werd donderdagavond gespeeld met een speciale Pink Ribbon bal. Alle speelsters uit de Eredivisie Vrouwen droegen tevens roze polsbandjes om aandacht te vragen voor borstkanker. Dit initiatief komt voort uit de overeenkomt die de Eredivisie Vrouwen met de Stichting Pink Ribbon heeft ondertekend om de hele maand oktober aandacht te vragen voor deze ziekte.

Het eerste half uur in Utrecht was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Beide ploegen kwamen mat voor de dag en er waren dan ook weinig wapenfeiten. De plaatselijke "FC" kon zich wel de iets betere ploeg van de twee noemen. ADO Den Haag gaf achterin vrijwel niets weg, maar had totaal geen controle over het middenveld. Het bereiken van de spitsen bleek het eerste bedrijf een te lastige opgave.

Het waren namens de bezoekers Arlette Almeida (20ste minuut; schot net naast) en Lisanne Grimberg (29ste minuut; vrije trap rakelings naast het doel) die het eerste half uur het dichtst bij een poging tussen de palen kwamen. FC Utrecht kreeg in de personen van Mandy Versteegt (11e minuut) en Rowena Blankenstein (26e minuut) mogelijkheden. Laatstgenoemde was heel dichtbij, maar haar kopbal verdween rakelings over de deklat.

De thuisploeg brak het duel een kleine vijf minuten voor de rust open. Een hoekschop van Van den Boogaard kwam in een kluwe van spelers terecht en werd maar ternauwernood weggewerkt. Net nadat FC Utrecht een offensief had ingezet kreeg ADO Den Haag haar eerste en enige 100% mogelijkheid, weliswaar in de tegenstoot. Een beheerst steekballetje van Leonne Stentler bracht Jill Wilmot in de gelegenheid te scoren. De aanvoerder had het vizier blijkbaar niet op scherp staan en haar poging zeilde dan ook over het Utrechtse doel.

Op slag van rust gebeurde wat er, gezien het spelbeeld, al een tijdje zat aan te komen. Sheila van den Bulk haalde op randje zestienmetergebied de bal met het hoofd weg en maakte daarbij een overtreding. De toegekende vrije trap werd vanaf 18 meter door Van den Boogaard door de muur op doel geschoten. Haagse goalie Petra Dugardein kon alleen wegstompen en zag daarna oud-speler van ADO Den Haag, Kirsten Koopmans, in de rebound de 1-0 ruststand binnen schieten.

Na de doelwisseling kwamen de Haagse vrouwen beter uit de startblokken. Een aantal snelle aanvallen via de vleugels dwong sluitpost Angela Christ om regelmatig in te grijpen. Grote kansen waren dit overigens niet. Ook de normaal gesproken zo gevaarlijke hoekschoppen van Jeanine van Dalen en Stentler leverden keer op keer niets op.

Op het uur leek Grimberg alleen door te kunnen lopen richting het vijandelijke doel. Het was echter de grensrechter die dit onterecht wist af te vlaggen. Twintig minuten voor het einde werd de wedstrijd op slot gegooid door het voor elke meter strijdende FC Utrecht. Verkeerd uitverdedigen van de Haagse defensie leverde de tegenstander balbezit op. Dominique Vugts ontving de bal op 25 meter van het Haagse doel en schoot de bal hoog in de het dak van het doel prachtig binnen: 2-0.

Ook na de verdubbeling van de score kon ADO Den Haag amper gevaar stichten. Tien minuten voor tijd kwam Ilse Witteman de groen-gele gelederen versterken. Dit bracht duidelijk leven in de brouwerij. De formatie van trainer Wiegman leverde meer strijd en ging beter voetballen. Pas in de blessuretijd kon er wat worden terug gedaan. Een lange haal naar voren zorgde ervoor dat invaller Sabine Verheul kon scoren. Een minuut later was het zelfs nog bijna 2-2. Een voorzet van links werd door Renate Jansen rakelings naast Utrechtste doel gekopt. Het was te veel geweest voor de bezoekers. ADO Den Haag was donderdagavond de mindere partij en daarbij ontbrak het aan de nodige strijd. FC Utrecht toonde meer inzet en gezien het spel is de nederlaag niet onverdiend te noemen.

Op 14 oktober is er alweer kans op revanche. Dan gaan de ooievaars op bezoek bij nieuwkomer VVV Venlo. De toegang is gratis. Het duel begint om 19:30 uur.

FC Utrecht - ADO Den Haag 2-1 (1-0)
Scoreverloop: 42. Kirsten Koopmans 1-0, 70. Dominique Vugts 2-0, 90. Sabine Verheul 2-1
Locatie: Sportcomplex Zoudenbalch