De Vrouwen van ADO Den Haag hebben donderdagavond in het eigen Kyocera Stadion niet weten te winnen van regerend landskampioen AZ Alkmaar. Het niet benutten van de vele mogelijkheden en het bepaald niet mee hebben van de arbitrage waren hier oorzaak van. Renate Jansen nam de gehele Haagse productie voor haar rekening. Door de nederlaag loopt de ploeg van trainer Sarina Wiegman voor het eerst dit seizoen achter de feiten aan in de Eredivisie. Alle ploegen staan nog dicht bij elkaar, maar er mogen nu niet veel misstappen meer gemaakt worden om in de race te blijven voor de bovenste plaatsen.

Door Frank Post

Het was ADO Den Haag dat in een sfeervol eigen huis beter aan de wedstrijd begon dan tegenstander AZ Alkmaar. Het eerste Haagse gevaar vond in de zesde minuut plaats. Een hoekschop van Renate Jansen ging in de kluts rakelings naast het Noord-Hollandse doel. In het vervolg van het eerste bedrijf bleven de geelgroenen de bovenliggende partij, zonder "echt" gevaarlijk te worden.

Hoekschoppen van Mandy van den Berg en Leonne Stentler leverden niet de gewenste mogelijkheden op. De ploeg van trainer Wiegman combineerde bij vlagen alleraardigst, maar de acties werden vaak te ver doorgevoerd. Er kon voorin simpelweg geen vuist worden gemaakt. AZ had dan wel het mindere van het spel, maar wist wel op voorsprong te komen. Al mag het doelpunt als "dubieus" worden omschreven. Een snoeihard schot van Annelies Zondag werd van dichtbij tegen de hand van Sabine Verheul aangeschoten, waarna de arbiter, tot verbazing van ieder, resoluut naar de stip wees. Zelfs de spelers van AZ waren verbaasd en leken niet te geloven dat de bal op de stip werd gelegd. Chantal de Ridder schoot de toegekende penalty snoeihard binnen.

ADO Den Haag bleek aangeslagen. Slechts drie minuten later stond de Haagse defensie te slapen. Annelies Zondag mocht het ronde leder frank en vrij voor het doel trekken, waarna een ploeggenoot een overstapje maakte en zo De Ridder bij de tweede paal kon scoren: 0-2. Na de thee gingen de Haagse dames vol op de aanval spelen. Jet Bavelaar kwam voor Ilse Witteman en het 4-4-2 systeem werd vervangen door een gewaagde 3-4-3. En met succes!
Al na een minuut kon Jansen vrij het vijandelijke strafschopgebied in dribbelen. De goaltjesdief werd echter van achter gehaakt, maar liet zich niet vallen, waarna de dreigende situatie op niets uit liep en er ook geen penalty volgde. In de 51e minuut werd Jansen, na een knappe steekpass, opnieuw de diepte in gestuurd. Deze keer was het wel raak. Een snoeihard schot in de lange hoek leverde de aansluitingstreffer op: 1-2. ADO Den Haag bleef de veel betere ploeg en domineerde de gehele tweede helft. Vlak na de 1-2 werd de ontketende Jansen, duidelijk zichtbaar, neergetrokken. Waar een ieder aan een strafschop dacht, wuifde de scheidsrechter het voorval gek genoeg weg. Even later was het Luciënne Reichardt die het vanaf afstand probeerde. Haar schot werd door Oranje-goalie Loes Geurts met een uiterste krachtsinspanning uit de hoek gedoken.
ADO Den Haag kwam dichter en dichter bij de 2-2 en het leek een kwestie van tijd voor de discipelen van Wiegman om "De klassieker van het vrouwenvoetbal" zelf winnend te gaan afsluiten. Een karrenvracht aan mogelijkheden volgden. Pogingen van Stentler, Worm en Jansen werden gepakt door de AZ-keeper of vlogen rakelings naast of over het doel. Het Haags kwartiertje was nog maar net begonnen of ADO Den Haag kwam eindelijk op de dikverdiende 2-2. Deze keer viel een fout van de arbitrage in het voordeel van de Residentieclub uit. Een diep balletje op Jansen, die randje buitenspel stond, werd door laatstgenoemde knap achter keeper Geurts in het doel geschoten: 2-2.

Twee minuten na de 2-2 leek Jansen de winnende treffer gaan scoren. Het was echter Geurts die daar een stokje voor stak en pareerde. ADO Den Haag bleef doorgaan, maar kreeg wel op een heel knullige manier vanuit het niets de 2-3 tegen. Vier minuten voor tijd vloog een halve voorzet van Annelies Zondag over de Haagse sluitpost Petra Dugardein heen in het goal: 2-3. Dit was dan echt de doodsteek voor een vechtend ADO Den Haag. Onvoorstelbaar genoeg trok de scheidsrechter "maar" twee minuten blessuretijd bij, terwijl het spel voor langere tijd, meerdere keren had stil gelegen. Zonder schuld bij het arbitrale trio te leggen had de nederlaag vooral te maken met het niet benutten van kansen. Gelukkig voor de Haagse vrouwen is het seizoen nog lang en kan er volgende week in Zwolle alweer eerherstel worden behaald.
Na de wedstrijd dook ineens een bijzondere fan op op het veld. `Het roze mannetje` is duursporter Hans Bleeker die met ludieke acties aandacht vraagt voor Pink Ribbon, de stichting die al jaren strijdt tegen borstkanker. Ondanks de teleurstelling gingen de meiden van ADO Den Haag met hem op de foto voor dit goede doel. De wedstrijd werd ook gespeeld met de speciale Pink Ribbonbal, de supporters hadden een unieke roze vlag gemaakt in deze Borstkankermaand en er werd gecollecteerd voor dit goede doel.
Ook in de kleedkamer lieten de vrouwen zich van hun beste kant zien. Ad Planken, jarenlang trouw medewerker van ADO Den Haag die met pensioen is gegaan, kreeg van de ploeg een bloemetje en een afscheidscadeautje.
Trainster Sarina Wiegman stond na afloop van de wedstrijd de pers te woord, in dit geval Willem van Zuilen van TV West.
De speelsters hadden zich al snel weer herpakt en namen alle tijd voor de Meet & Greet met de voetbalverenigingen die de wedstrijd hadden bezocht. De paar duizend kinderen met hun ouders en begeleiders hadden voor een geweldige sfeer in het stadion, met vele vlaggen en liederen, gezorgd.

ADO Den Haag - AZ Alkmaar 2-3 (0-2)
Scoreverloop: 32. Chantal de Ridder (AZ Alkmaar, pen) 0-1, 35. Chantal de Ridder (AZ Alkmaar) 0-2, 51. Renate Jansen (ADO Den Haag) 1-2, 75. Renate Jansen (ADO Den Haag), 2-2, 86. Annelies Zondag 2-3
Locatie: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 2400
Scheidsrechter: Y.T. Horst
Gele kaarten: 32. Sabine Verheul (ADO Den Haag), 73. Renate Jansen (ADO Den Haag), 88. Desiree van Lunteren (AZ Alkmaar)
Opstelling ADO Den Haag: Dugardein; Stentler (62. Nooij), Van den Bulk, Van den Berg, Worm; Rechardt (88. Almeida), Verheul, Wilmot, Witteman (46. Bavelaar); Jansen, Grimberg
Afwezig: Jeanine van Dalen (schorsing), Eshly Bakker (blessure)
Opstelling AZ Alkmaar: Geurts; Bito, Dolstra, Culvin, Marees (14. Bermudez, 78. Bakker); Fishlock, Van Lunteren, Fishlock, Zondag; De Ridder, Oudemast (50. Van den Heiligenberg)
Afwezig: Dionne Demarteau (ziekte), Stefanie van der Gragt (blessure), Daphne Koster (niet wedstrijdfit)