Afgelopen dagen is een brede delegatie van ADO Den Haag in Litouwen geweest om met de tegenstander, FK Tauras, de lokale overheid en andere belanghebbenden afspraken te maken over onze eerste Europese wedstrijd! Een belangrijk onderdeel van het bezoek was het inventariseren van een leuke en gezellige verzamelplaats voor alle meereizende supporters. Met goede informatie naar een ieder zorgen we er met elkaar voor dat deze voetbalreis zo goed mogelijk gaat verlopen.

Naar verwachting ongeveer 800 Haagse supporters zullen de weg naar Kaunas weten te vinden. Naar verwachting zullen ook tientallen bevriende supporters van Legia Warschau de ploeg van Maurice Steijn komen aanmoedigen. De stad Kaunas zal die dag dan ook volledig groen geel gaan kleuren. Dat laatste is overigens niet iets onbekends voor de inwoners van deze leuke universiteitsstad. De plaatselijke stadskleuren zijn namelijk ook groen geel, net als het shirt van de lokale voetbalclub. Het shirt van het laatste seizoen lijkt zelfs enorm veel op één van onze oude shirts. De verwachting is dan ook dat de lokale supporters zich, gelokt door onze kleuren, bij ons zullen aansluiten in het feestgedruis. Want dat moet het worden, dat hebben we met z’n allen voor ogen: “Wáár is het feestje? HIER is het feestje!”.

Dat feest zal plaatsvinden op een groot plein. Rondom dit plein, wat gelegen is in een gebied wat overal aangegeven wordt als The Old Town, zijn veel kroegjes en restaurantjes gelegen. Op het plein zelf staan verschillende tenten met terrassen waar je ook je drankje kunt halen. Midden op het plein staat een grote witte kerk wat een mooi herkenningspunt is. Het plein heet Rotuses Aikste, oftewel Town Hall Square.

Vanaf 11.00 tot 13.00 op de wedstrijddag zal de supportersvereniging en de supporterscoördinator daar een centrale plek innemen waar supporters nog, op de ons gebruikelijke wijze van legitimatie, voor een kaartje terecht kunnen of waar men voor vragen etc terecht kan. Vanuit deze locatie zullen wij korte lijnen onderhouden naar alle betrokkenen, personen of instanties die zich met deze wedstrijd of reis bezig houden.

Het stadion gaat ongeveer anderhalf uur voor de wedstrijd open. Het is een oud stadion wat op geen enkele manier voldoet aan de stadions die we in Nederland gewend zijn. Ondanks dat er een atletiekbaan omheen ligt, is het zicht op het veld goed. Er is voldoende ruimte om vlaggen neer te leggen, stokken zijn echter niet toegestaan. In het stadion is er, net als in Nederland, een beveiligingsbedrijf verantwoordelijk om de rust en orde te bewaren. Buiten het stadion zal de politie die taak op zich nemen. De politie geeft aan dat ze de Haagse supporters oprecht welkom heten en dat ze er vanuit gaan dat wij er een geweldig feest van gaan maken. De gesprekken die we met de lokale overheid hierover gevoerd hebben, waren uiterst prettig te noemen. Wel heeft men aangegeven dat er keihard zal worden ingegrepen wanneer supporters (soft)drugs gebruiken, in het stadion vuurwerk bij zich hebben of afsteken en/of bijvoorbeeld het veld betreden. De lokale politie zal ondersteund worden door de collega´s uit Den Haag en uit Warschau.

Terug naar het feest. Wie met een paar biertjes op nog wat geld wil gaan pinnen bij 1 van de vele banken moet goed opletten. Het systeem werkt daar net even anders dan bij ons. In Nederland komt namelijk eerst je pasje terug en daarna je geld. In Litouwen komt eerst het geld waarna je vervolgens nog een vraag moet beantwoorden op het scherm en daarna geeft de machine je pasje pas terug. Let dus op dat je niet je geld uit de machine haalt en wegloopt en je pasje vervolgens vergeet. Het systeem is dan immers nog actief waardoor iemand anders er dus met nog meer van jouw geld vandoor kan gaan!

Vanaf het plein en elders in de stad, kun je met het openbaar vervoer heel goed naar het stadion komen. Wees niet verbaasd als je bij het instappen een oude bekende tegen komt in de vorm van een oude HTM bus! De volgende buslijnen brengen je naar het stadion: 3, 6, 10, 21, 27, 34, 37, 37n, 38 en 43. Het stadion heet overigens S.Dariaus ir S.Gireno stadion Planas.

Zoals gezegd is het een heel oud stadion, wat ondanks dat ook de thuisbasis is van de nationale ploeg. Wat het stadion wel weer erg leuk maakt, is dat overal het groen geel tevoorschijn komt. Zo hangen er tientallen groene en gele vlaggen, zijn er groene en gele stoelen en begonnen tijdens ons bezoek aan het stadion de mensen van de lokale fansupport aan het versieren van hun vak, omdat er die avond een thuiswedstrijd werd gespeeld. Het geeft je toch, op de één of andere manier, een gevoel van herkenning en warmte.

Onze supporters kunnen op 2 manieren bij het stadion aankomen. Degene die met openbaar vervoer komen, zullen vanaf de stadskant aankomen en degene die met een georganiseerde bus reizen, komen aan via een park. Dit zal allemaal duidelijk aangegeven worden. Tevens zullen er voldoende politieagenten en andere service- of veiligheidsmedewerkers op de openbare weg aanwezig zijn die onze supporters kunnen doorverwijzen.

Wat ook nog belangrijk is om te weten, is dat er een veiligheidsring om het stadion gelegd zal worden. In de buurt van het stadion zal er een eerste controlepunt worden ingericht, hier vindt de kaartcontrole plaats. Op vertoon van je omwisselbiljet kun je de zone betreden. Een stukje verderop zal de omwissellocatie zijn waar je dus je omwisselbiljet in moet leveren en er een toegangskaart voor terugkrijgt. Hierna kan je het stadion in.

We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen op het gebied van deze bijzondere reis.