De beloften van ADO Den Haag hebben zich maandagavond geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi voor beloftenelftallen. De ploeg van trainer Maurice Steijn was in eigen huis met 8-2 te sterk voor Jong FC Volendam.

Verslag: STATS Europe/Frank Post

Ricky van den Bergh en Santy Hulst waren in de vrieskou de uitblinkers aan Haagse zijde. Ook Richard Knopper maakte een prima indruk en kon zonder problemen de volle negentig minuten meespelen. Zodra de loting voor de halve finale van de KNVB Beker bekend is wordt hier melding van gemaakt op deze site.

Jong FC Volendam mocht vooraf gezien worden als een lastige tegenstander. De oranjehemden waren vorig seizoen de enige ploeg die Jong ADO Den Haag tot op drie wedstrijden voor het einde van de competitie kon bijbenen in de titelrace van de Eerste Divisie. Beide wedstrijden in de competitie eindigde in een gelijkspel. De confrontatie in het bekertoernooi was een prooi voor de palingvissers. Jong ADO Den Haag verloor een jaar geleden met 2-1 van Jong FC Volendam. Vandaag was dus de dag voor revanche.

Vooraf
Jong ADO Den Haag kon in het ADO Den Haag Stadion beschikken over een blik vol selectie spelers; Ricky van den Bergh, Barry Ditewig, Kai van Hese, Santy Hulst, Richard Knopper, Lorenzo Pique, Leroy Resodihardjo, Levi Schwiebbe en Charlton Vicento stonden allen aan de aftrap. De bezoekers stelden daar doelman Theo Zwarthoed, middenvelder Mohamed Ajnane en rechtsback Nicky Sjaardema tegenover.

Jong FC Volendam kon in de beginfase aardig meekomen. De geelgroenen moesten duidelijk nog even aan elkaar wennen. De meeste spelers hadden dit seizoen nog niet langer dan een helft samengespeeld. De eerste doelpoging van het duel kwam op naam van de bezoekers. Een afstandschot van Ron Keizer werd keurig gepakt door doelman Barry Ditewig. Na een kwartier spelen werd ADO Den Haag voor het eerst gevaarlijk in de persoon van Van den Bergh. De technicus leverde een prima voorzet af en zag deze door een tegenstander bijna in eigen doel worden gewerkt. De daarop volgende hoekschop werd door Van den Bergh kort gespeeld op Schwiebbe, waarna Van den Bergh de duikcapaciteiten van sluitpost Theo Zwarthoed op de proef stelde. Laatstgenoemde kon het ronde leer met zijn knie keren. Luttele seconden later schakelde FC Volendam razendsnel om. De vliegensvlugge Leondro Kappel stond op het punt een ploeggenoot vrij voor het doel te zetten, was het niet dat Tommie Beugelsdijk met een uiterste krachtinspanning de bal glijdend wist weg te werken.

In de 17e minuut was het opnieuw Van den Bergh die zijn trapkunsten tentoonstelde. Ook nu was het Zwarthoed die pareerde. Even later was het Richard Knopper die een indraaiende voorzet door een speler met een oranje shirt op doel zag worden verlengd, alweer hield Zwarthoed zijn doel schoon. Na een half uur spelen kreeg FC Volendam een vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied. Mohamed Ajnane werd uiteindelijk de schutter en zag een speler van de thuisploeg de bal met de hand betasten. Arbiter De Goeij wees resoluut naar de strafschopstip. De toegekende penalty van Roy Bakkenes werd fraai uit de hoek gepakt door Ditewig.

Geen latje schieten
Later zou blijken dat dit de laatste stuiptrekking van `het andere Oranje zijn`. De jonge ooievaars gooiden er een schepje bovenop en kwamen tien minuten voor rust op voorsprong. Een prachtige voorzet van Van den Bergh werd door de mee opgekomen Lorenzo Piqué panklaar gelegd voor Leroy Resodihardjo. De knal van de middenvelder werd gestopt door Zwarthoed, maar in de rebound moest de keeper alsnog capituleren. Schwiebbe schoot de bal van dichtbij hoog in het doel. Amper vijf minuten later werd de score verdubbeld. Hulst werd de diepte ingestuurd, maar zag tegenstander Justen Sporkslede de bal met de hand beroeren. De toegekende vrije trap werd door Van den Bergh formidabel in de rechterbovenhoek gedraaid: 2-0. Dat leek alles behalve op latje schieten. In de blessuretijd van de eerste helft bepaalde Hulst de ruststand op 3-0, na een assist van Piqué.

Na de doelwisseling speelde het duel zich bijna alleen op de helft van de bezoekers af. Het krachtsverschil werd wederom in doelpunten omgezet. Hulst had het op zijn heupen en scoorde in een tijdsbestek van elf minuten zijn tweede en derde treffer van de avond. Tien minuten na rust plaatste Van den Bergh uit een vrije trap de bal op het hoofd van Piqué. De rechtsback speelde Hulst aan die vervolgens de bal langs Zwarthoed raak schoot: 4-0. Ook de 5-0 bleek een prooi voor Hulst. Een prima steekpass van Knopper werd door de buitenspeler koeltjes langs de uitkomende sluitpost geschoten.

Opleving
Volendam kon in de 75e minuut dan toch nog scoren. Een splijtende pass van Nicolaas Tol werd door Ron Keizer in de loop langs Ditewig geschoten: 5-1. Vier minuten later kwamen de bezoekers zelfs tot een tweede doelpunt. ADO Den Haag stond achterin te slapen, waarna een snelle combinatie de bal uiteindelijk bij Luciano Tolud bracht. De invaller versloeg Ditewig van dichtbij: 5-2.

Ondanks twee onnodige tegentreffers bleven de geelgroenen met verzorgd combinatiespel het doel van de tegenstander bestoken. Ditmaal was het niet Hulst, maar invaller Giorgio Achterberg die vrij kon doorlopen en de bal beheerst raak schoot: 6-2. In de slotminuten werd de score nog hoger opgevoerd. Van den Bergh en de op de bank begonnen Serhat Koksal bepaalden de eindstand op 8-2.

Trainer Maurice Steijn na afloop van de recordwedstrijd, want nooit eerder scoorde de thuisploeg acht maal in dit stadion: "We begonnen matig, Volendam was scherper en won wel veel tweede ballen. Dat resulteerde ook in de strafschop. Gelukkig pakt Ditewig deze op fantastische wijze. Daarna begon onze voetbalshow en hebben we het uitstekend afgemaakt. Het is alweer de zevende overwinning voor Jong ADO Den Haag op rij. Het gaat dus echt heel goed. We zijn in de competitie zo goed als veilig, we kunnen vrijuit spelen en zijn voor niemand bang. Het doel blijft spelers klaarstomen voor het eerste elftal, maar stiekem kijken we naar het linkerrijtje en de bekerfinale, heel stiekem."

Programma
Volgende week maandag staat er weer een competitiewedstrijd op het programma, de Haagse beloften gaan dan op bezoek bij FC Twente.

Karakteristiek
Jong ADO Den Haag - Jong FC Volendam 8-2 (3-0)
Scoreverloop: 35. Schwiebbe 1-0, 39. Van den Bergh 2-0, 45+1. Hulst 3-0, 55. Hulst 4-0, 66. Hulst 5-0, 75. Tol 5-1, 79. Tolud 5-2, 81. Achterberg 6-2, 86. Van den Bergh 7-2, 87. Koksal 8-2
Locatie: ADO Den Haag Stadion