Eerste editie

Op woensdag 8 oktober 2014 vond in het Kyocera Stadion de eerste editie van het Azivo ADO Den Haag G-toernooi plaats. Maar liefst acht jeugdteams, bestaande uit jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, streden op vier velden tegen elkaar in wedstrijden die elk 12 minuten duurden. Bijna de gehele selectie van ADO Den Haag deed mee aan het toernooi. Na de officiële opening van Lex Schoenmaker werden de selectiespelers van ADO Den Haag door middel van een spel ingedeeld bij de deelnemende teams. De selectiespelers fungeerde als coach of medespeler gedurende het toernooi. Nadat de speaker van het toernooi Kees Jansma het startsein had gegeven konden de teams van start.

Doel

Het Menzis (sinds 2017) ADO Den Haag G-toernooi is een jaarlijks evenement. ADO Den Haag wil daarmee jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking de kans geven om met ADO- spelers en -speelsters te voetballen. Behalve G-voetbalteams, deden ook schoolteams mee aan het toernooi. Vanwege de corona pandemie is de laatste jaren het toernooi omgezet in een voetbaldag, waarbij de teams individueel een circuit met (voetbal)activiteiten afliepen. Ook hier werden de teams gekoppeld aan ADO-spelers en -speelsters.

Winnaars

Het eerste toernooi in 2014 werd gewonnen door d.v.v. Delft terwijl de Azivo Fair Play Cup voor het sportiefste team werd gewonnen door ESTO. De prijzen werden uitgereikt door Henk Fraser en ambassadeur van het toernooi Mike van Duinen. In 2015 ging de eerste prijs naar Hercules en won Soccer Boys de Azivo Fair Play Cup. Ambassadeur was in 2015 Vito Wormgoor. Ambassadeur Edouard Duplan gaf in 2016 de eerste prijs aan de Inspecteur S. de Vriesschool en de Fair Play cup aan vv UDO. In 2017 was het de beurt aan RCL om de Menzis Fair Play Cup in ontvangst te nemen. WIK ontving de grootste beker van ambassadeur Danny Bakker. Fons Groenendijk en ambassadeur Erik Falkenburg overhandigden de prijzen in 2018 aan winnaar PGS/Vogel en Menzis Fair Play Cup winnaar ESTO.Tijdens de editie van 2019 reikte Sjaak Polak (Hoofdtrainer ADO Vrouwen) de eerste prijs uit aan Insp. de Vriesschool. De Fair Play prijs werd gewonnen door nieuwkomer VELO uit Wateringen. In de seizoenen 2020-21 en 2021-22 werden er G-voetbaldagen georganiseerd.

423 g voetbal 220413 arf 057