Go Ahead Eagles 3 - 1 ADO Den Haag
  • Saturday, 11 February 2017 19:45
  • Stadion de Adelaarshorst
De wedstrijd in de kelder van de Eredivisie tussen Go Ahead Eagles en ADO Den Haag is geëindigd in een zege voor de ploeg uit Deventer. In de Adelaarshorst werd het 3-1 voor Go Ahead Eagles. Daarmee is het Fons Groenendijk niet gelukt punten te pakken in zijn eerste wedstrijd als trainer van ADO Den Haag. De zege voor de Eagles was terecht. Zij creëerden de meeste kansen. De Hagenaars konden daar weinig tegenoverstellen. De enige goal kwam dan ook uit een strafschop.
Bij ADO Den Haag twee wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Vitesse. Groenendijk had voor Edouard Duplan een basisplek ingeruimd. Dat gold ook voor Dion Malone. Hij maakte voor het eerst weer speelminuten na een slepende liesblessure. Malone kwam voor het laatst in actie voor ADO Den Haag op 3 april 2016 (FC Groningen thuis). Nasser El Khayati en Achraf El Mahdioui moesten daarom genoegen nemen met een plek op de bank.
Dat er een hoop op het spel stond in Deventer bleek in de eerste helft. Beide ploegen waren erg voorzichtig en er was daardoor niet al te veel gevaar voor de goals. Go Ahead Eagles probeerde het nog wel een aantal keer, bijvoorbeeld via Sam Hendriks die net over mikte, maar dat leverde weinig op. De eerste echte kans kwam van het hoofd van Sander Duits. Ernestas Setkus bracht op die inzet uitstekend redding. De Litouwer kon de 1-0 in de 38e minuut niet voorkomen, hoewel hij een voorzet van voormalig ADO Den Haag-speler Jarchinio Antonia nog wel toucheerde. Achter de doelman stond Hendriks klaar, die met zijn knie afrondde. Behoudens een kleine mogelijkheid voor Guyon Fernandez (kreeg bal niet onder controle) creëerde ADO Den Haag weinig. 1-0 de ruststand.
In de rust bracht Groenendijk Mike Havenaar en Sheraldo Becker binnen de lijnen voor nieuwe aanvallende impulsen. Maar de Haagse kansen bleven schaars. Havenaar was nog wel dichtbij, maar zijn kopbal ging net naast. Even later maakte Go Ahead Eagles er 2-0 van. Een bal van Setkus belandde tussen Tom Beugelsdijk en Thomas Meißner in. Hendriks pikte die bal op en rende richting het Haagse doel. Hij omspeelde Setkus en schoot raak in de lange hoek.
ADO Den Haag was niet bij machte iets aan de achterstand te doen. Zeker toen de formatie van Groenendijk met nog ruim een kwartier op de klok verder moest met tien man. Setkus haalde de doorgebroken Hendriks neer. Dat betekende rood voor de keeper. Er waren al drie wissels geweest, dus moest er een veldspeler op doel. Dat werd Malone. Hij leek niet in actie te hoeven komen, maar in de slotfase ontbrandde het duel opeens. ADO Den Haag kreeg een penalty voor het neerhalen van Beugelsdijk. Invaller El Khayati schoot die binnen. Direct na de aftrap was Antonia dichtbij de 3-1. Malone redde goed. In de 90e minuut kon de gelegenheidskeeper alleen toekijken toen Marcel Ritzmaier met een mooie lob alsnog voor de 3-1 zorgde. Dat bleek tevens de eindstand.

Door de nederlaag is ADO Den Haag afgezakt naar de laatste plaats op de ranglijst. Uit 22 wedstrijden zijn zeventien punten behaald. Volgende week krijgt ADO Den Haag de koploper van de Eredivisie op bezoek: Feyenoord. Het duel met de Rotterdammers begint op zondag 19 februari om 16.45 uur in het Kyocera Stadion.