SC Heerenveen 2 - 0 ADO Den Haag
  • Saturday, 14 January 2017 18:30
  • Abe Lenstra Stadion
ADO Den Haag heeft geen punten kunnen pakken in de eerste wedstrijd van 2017. Uit bij sc Heerenveen, waar vorig seizoen nog met 0-4 werd gewonnen, ging de ploeg van coach Zeljko Petrovic met 2-0 onderuit. Beide goals werden binnen één minuut gemaakt door spits Reza Ghoochannejhad. Het verlies was niet onterecht. ADO Den Haag kon zich eigenlijk alleen beperken tot tegenhouden. Heerenveen kreeg voldoende kansen, waarvan er twee raak waren.
Voor het eerst dit seizoen begon ADO Den Haag in een 5-3-2-formatie. Het hart van de verdediging bestond uit Tom Beugelsdijk, Thomas Meißner en Danny Bakker. Als rechtsback stond Trevor David opgesteld, die daarmee zijn officiële debuut voor ADO Den Haag maakte. Voorin werden Sheraldo Becker en Dennis van der Heijden geposteerd. Mike Havenaar kampte nog steeds met een virusinfectie. Hector Hevel was geschorst. Wilfried Kanon doet met Ivoorkust mee aan de Afrika Cup.
In de eerste helft bleek het ‘nieuwe’ systeem van ADO Den Haag goed te werken. Heerenveen had moeite om een gaatje te vinden in de hechte Haagse defensie. De Friezen wisten eigenlijk alleen gevaar te creëren met afstandsschoten (vooral via Arber Zeneli) en enkele vrije trappen. Keeper Ernestas Setkus hoefde nauwelijks in actie te komen, op een inzet van Yuki Kobayashi na. ADO Den Haag probeerde met lange ballen om Becker en Van der Heijden te bereiken. Dat leverde alleen weinig op. Zo gingen de teams met de stand van 0-0 rusten.
Na de pauze ontbrandde de wedstrijd eindelijk. Dat kwam vooral doordat Heerenveen steeds meer aandrong. Dat resulteerde onder meer in een grote kans voor Pelle van Amersfoort, die de paal raakte. Na 63 minuten lag de eerste Friese treffer erin. Sam Larsson penetreerde door de Haagse verdediging en schoot, maar Setkus redde. In de rebound ramde Reza Ghoochannejhad de bal alsnog tegen de touwen. Direct na de aftrap scoorde hij weer. Oog in oog met Setkus bleef Reza koel: 2-0.
ADO Den Haag was in het vervolg van de wedstrijd niet meer bij machte om iets aan de achterstand te doen. Becker was de enige die een kans kreeg, maar hij vond doelman Erwin Mulder op zijn weg. Heerenveen bleef genoeg kansen krijgen op de 3-0. Zo voorkwam Bakker een doelpunt met een sliding op de lijn. Tien minuten voor tijd pakte Setkus nog een penalty van Sam Larsson. Die werd overigens onterecht gegeven, omdat Bakker de bal speelde. Daarna gebeurde er weinig noemenswaardigs meer, op het debuut van Hennos Asmelash na. De 17-jarige speler verving de andere debutant David. 2-0 derhalve de eindstand.

Voorlopig staat ADO Den Haag veertiende in de Eredivisie. Uit achttien wedstrijden zijn zeventien punten behaald. PEC Zwolle en Excelsior zouden de Hagenaars dit weekend nog in kunnen halen. Over een week staat de eerste thuiswedstrijd van 2017 op het programma voor ADO Den Haag. Zaterdag 21 januari is PEC Zwolle de tegenstander in het Kyocera Stadion. De aftrap vindt om 19.45 uur plaats.