ADO Den Haag 1 - 0 Sparta Rotterdam
  • Sunday, 18 December 2016 14:30
ADO Den Haag gaat met een heerlijk gevoel de winterstop in. Zondagmiddag won de ploeg van coach Zeljko Petrovic met 1-0 van Sparta Rotterdam. Het enige doelpunt kwam in de tweede helft van de voet van Sheraldo Becker. In de slotfase moest ADO Den Haag verder met tien man door een rode kaart voor Hevel. Sparta kreeg daarna nog goede kansen, maar Ernestas Setkus hield zijn ploeg op de been met uitstekende reddingen.
Een kwartier voor de wedstrijd nam ADO Den Haag afscheid van drie spelers die deze zomer vertrokken bij de club. Daarvan zijn de opvallendste namen die van Timothy Derijck en Vito Wormgoor. Zij vertrokken respectievelijk naar Zulte Waregem in België en Aalesunds FK in Noorwegen. Zowel Derijck als Wormgoor behoren bij ADO Den Haag tot de Club van 100. Aanvaller Giovanni Korte heeft zijn carrière vervolgt bij NAC Breda. ADO Den Haag bedankt Timothy, Vito en Giovanni voor hun bewezen diensten voor de club!
In de eerste twintig minuten van de wedstrijd viel er voor beide doelen weinig te beleven. ADO Den Haag had wel het meeste balbezit, maar het ontbrak aan zuivere eindpassing of goede aannames voor de goal. Net als tegen Feyenoord trachtte de thuisploeg met name gevaar te stichten via vleugelspelers Ruben Schaken en Becker. Zij konden alleen niemand binnen de zestien bereiken.
Halverwege het eerste bedrijf gooiden beide teams de schroom wat meer van zich af. Dat resulteerde in de 24e minuut in de eerste doelkans voor ADO Den Haag; Thomas Meißner kopte ruim naast uit een vrije trap van Hevel. Daarna kregen Wilfried Kanon en Schaken nog goede kansen tot scoren te komen. Maar doelman Roy Kortsmit kon knap redding brengen op de schoten van de ADO Den Haag-spelers. Namens Sparta had Paco van Moorsel een treffer op zijn schoen. Hij mikte echter een paar meter over. Ruststand 0-0.
ADO Den Haag begon fel aan de tweede helft. Er was veel gevaar voor het doel van Sparta, een goal leek dan ook niet lang uit te kunnen blijven. Dat doelpunt kwam er in de 57e minuut. Vanuit de middencirkel stuurde Gervane Kastaneer Schaken de diepte in. Die bleek sneller dan zijn tegenstander en gaf voor op Becker, die mee opgelopen was. De linksbuiten schoot raak in de verre hoek: 1-0 voor ADO Den Haag.
De formatie van trainer Petrovic probeerde de voorsprong te verdedigen door de rijen achterin gesloten te houden. Maar af en toe brak Sparta wel door de Haagse verdediging heen. Maar gelukkig kon het terugvallen op Setkus, die ingreep op pogingen van Zakaria El Azzouzi, Craig Goodwin en Ryan Sanusi.
Er leek voor ADO Den Haag geen vuiltje aan de lucht. Tot tien minuten voor tijd. Hevel trok bij El Azzouzi aan de noodrem: hij kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart, dus rood. Toch kreeg ADO Den Haag nog dé mogelijkheid de voorsprong te verdubbelen. Tyronne Ebuehi kon alleen op Kortsmit afgelopen. In plaats van de bal af te leggen op een medespeler, besloot hij zelf te schieten: naast. In de hectische slotfase moest Setkus ADO Den Haag op de been houden. Met een ultieme save op een schot van Cyril Chevreuil voorkwam de Litouwer de gelijkmaker. Even later floot de scheidsrechter af: 1-0 voor ADO Den Haag, dat daarmee met een heerlijk gevoel de winterstop in gaat.

Dankzij de zege doet ADO Den Haag voorlopig afstand van de onderste plekken. Er wordt nu een veertiende plek ingenomen met zeventien punten. Na de winterstop komt ADO Den Haag op zaterdag 14 januari weer in actie. Dan reist de ploeg af naar Friesland voor het duel met sc Heerenveen. De aftrap vindt plaats om 18.30 uur.