PEC Zwolle 2 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Friday, 30 September 2016 20:00
  • MAC³PARK stadion
Het is ADO Den Haag niet gelukt om na drie competitienederlagen op rij weer eens punten te pakken. Vrijdagavond gingen de mannen van trainer Zeljko Petrovic met 2-1 de boot in bij PEC Zwolle, dat voor de wedstrijd nog de hekkensluiter van de Eredivisie was. ADO Den Haag kwam nog wel op 0-1 via Tom Trybull, maar twee goals van Youness Mokhtar bezorgden de Zwollenaren alsnog de zege.
Bij ADO Den Haag waren de nodige wisselingen in het elftal ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen sc Heerenveen. Aaron Meijers en Thomas Meißner ontbraken wegens blessures. De linksbackpositie werd nu ingevuld door Tyronne Ebuehi. In het centrum van de verdediging stond Wilfried Kanon naast Tom Beugelsdijk. Kevin Jansen moest op de bank plaatsnemen ten faveure van Danny Bakker, die daarmee zijn eerste basisplek van dit seizoen in de Eredivisie bemachtigde. Voorin verving Gervane Kastaneer Sheraldo Becker, die afgelopen week niet voluit kon trainen.
De eerste helft van de wedstrijd kenmerkte zich door vele slordigheden aan beide kanten. Er vielen dan ook nauwelijks uitgespeelde kansen te noteren. Er ontstonden wel een aantal dreigende situaties, met name voor het doel van ADO Den Haag-keeper Ernestas Setkus. Al in de eerste minuut mikte voormalig ADO Den Haag-speler Danny Holla naast. Setkus moest redding brengen op een afstandsschot van Kingsley Ehizibue en later greep de Litouwer goed in bij een kopbal van Wouter Marinus. Aan de andere kant kon alleen Kastaneer voor gevaar zorgen. Eerst strafte hij bijna een fout van Mickey van der Hart af en vlak voor rust kopte Kastaneer nog in de handen van diezelfde keeper. Ruststand 0-0.
Het duel ontbrandde na rust. Al in de 47e minuut kwam ADO Den Haag op voorsprong. Een voorzet van rechts werd goed gecontroleerd door Mike Havenaar. Hij legde de bal terug op Trybull, die op randje zestien uithaalde. En met succes: 0-1. De eerste goal voor de Duitser in Haagse dienst.
Lang kon ADO Den Haag niet genieten van het doelpunt. Want PEC Zwolle maakte al vier minuten later gelijk. Mokhtar besloot vanaf links met rechts uit te halen. Met een indraaiend schot zorgde hij voor de 1-1. Anass Achahbar had de thuisploeg al snel daarna op voorsprong kunnen zetten, maar de aanvaller kopte op de buitenkant van de paal.
De 59e minuut was een knotsgekke. Eerst was het Kanon die met het hoofd op de lat mikte. Uit de tegenstoot wist Ebuehi een schot van Mohktar te blokken. Diezelfde Mokhtar vond twintig minuten voor tijd wel het net. Na een mooie actie op links produceerde hij zijn tweede van de avond: 2-1. ADO Den Haag wist, ondanks wat aanvallende wissels, niks meer aan de achterstand te doen. Helemaal toen Trybull voor een overtreding op Mustafa Saymak zijn tweede gele kaart pakte, dus rood. Eindstand derhalve 2-1 voor PEC Zwolle. Dat betekende de vierde competitienederlaag op rij voor ADO Den Haag.
Door het verlies wacht ADO Den Haag nu al sinds de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op 28 augustus (1-1) op punten. Nu neemt de ploeg voorlopig een tiende positie in op de ranglijst. Uit acht wedstrijden zijn 10 punten behaald. Die werden allemaal in augustus verzameld. Over twee weken komt ADO Den Haag weer in actie. Op zondag 16 oktober staat de kraker in eigen huis op het programma tegen Ajax. Aftrap 16.45 uur.
Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout