sc Genemuiden 3 - 3 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Tuesday, 22 September 2015 20:00
  • Sportpark de Wetering

ADO Den Haag is voor het tweede opeenvolgende jaar in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi na het nemen van penalty's uitgeschakeld. Vorig seizoen nam Almere City FC de strafschoppen beter, dit keer was SC Genemuiden, de nummer vier van de Hoofdklasse C, vanaf elf meter het beste.

ADO Den Haag, dat het zonder de Haagse inbreng van Tom Beugelsdijk, Danny Bakker en Giovanni Korte (allen geblesseerd) moest stellen, wilde van het bekertoernooi serieus werk maken. In de vorige edities werden de Hagenaars vroeg uitgeschakeld. Sinds 2011 was de tweede of derde ronde het eindstation.

Maar na het verlies na strafschoppen tegen Almere City FC vorig seizoen, kwam er ook nu niets van terecht. ADO Den Haag speelde ongeconcentreerd en gaf een comfortabele 0-2 voorsprong weg. Opnieuw draaide het op verlengen uit en daarin werd de blamage al bijna compleet. Met tien man wist de hoofdklasser op een 3-2 voorsprong te komen, maar met een schot in de allerlaatste minuut hield Ludcinio Marengo ADO Den Haag nog in de race. Vervolgens misten de Hagenaars drie van de vier strafschoppen en werd de ploeg van Henk Fraser alsnog uitgeschakeld.

ADO Den Haag weer niet verder na strafschoppen

Maar na het verlies na strafschoppen tegen Almere City FC vorig seizoen, kwam er ook nu niets van terecht. ADO Den Haag speelde ongeconcentreerd en gaf een comfortabele 0-2 voorsprong weg. Opnieuw draaide het op verlengingen uit en daarin werd de blamage al bijna compleet. Met tien man wist de hoofdklasser op een 3-2 voorsprong te komen, maar met een schot in de allerlaatste minuut hield Ludcinio Marengo ADO Den Haag nog in de race. Vervolgens misten de Hagenaars drie van de vier strafschoppen en werd de ploeg van Henk Fraser alsnog uitgeschakeld.

De groen-gelen werden met het nodige vuurwerk in het Overijsselse dorp ontvangen, want voor SC Genemuiden is het bekertreffen met de Eredivisionist de wedstrijd van het jaar.

En dat inspireerde in eerste instantie de thuisploeg. Zo moest doelman Robert Zwinkels, die in plaats van Martin Hansen tijdens bekerduels in het doel staat, al snel handelend optreden op een inzet van Patrick Lip.

Daarna nam de Eredivisionist het heft in handen. Nadat een schot van Dion Malone nog uit het doel werd getikt, kwam ADO Den Haag in de achttiende minuut wel op voorsprong. Edouard Duplan omspeelde twee tegenstanders en gaf de bal voor op Kenji Gorré. De vervanger van de geblesseerde Ruben Schaken draaide zich vrij en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak: 0-1.

Twee minuten later leken de groen-gelen de voorsprong te verdubbelen toen Aaron Meijers hard uithaalde en Malone vervolgens binnentikte. Maar scheidsrechter Christiaan Baks keurde het doelpunt wegens buitenspel af.

Roland Alberg had vervolgens een grote kans op een doelpunt. De middenvelder haalde uit van 25 meter maar doelman Albert Flier had een goede redding in huis.

In de 37e minuut kwam ADO Den Haag alsnog op een 0-2 voorsprong. Spits Mike Havenaar kopte een voorzet van Tyronne Ebuehi binnen: 0-2.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Hagenaars totdat drie minuten voor de rust SC Genemuiden via aanvoerder Anne van der Kolk uit een hoekschop de aansluitingstreffer scoorde: 1-2.

En direct na rust scoorde Van der Kolk opnieuw. Dit keer sneed hij langs Meijers naar binnen en schoof hij de bal langs Zwinkels: 2-2.

In het verloop van de tweede helft kreeg ADO Den Haag amper mogelijkheden. De thuisploeg was daarentegen nog wel gevaarlijk. Van der Kolk was met een kopbal en een schot dichtbij zijn derde doelpunt van de avond.

SC Genemuiden sleepte er razend knap een verlenging uit, maar leek kansloos toen verdediger Mike van der Kooy in de 98e minuut zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg.

Vervolgens mochten de Hagenaars het zich aanrekenen dat SC Genemuiden nauwelijks twee minuten later via een kopbal van Jacco Riemens zowaar op voorsprong kwam: 3-2.

In de tweede verlenging zette ADO Den Haag alles op alles om een blamage te voorkomen. En daar slaagde het een aantal keren bijna in. Een schot van Kevin Jansen ging via de vingertoppen van Flier naast en Alberg zag zijn inzet via de doelman en de lat weer het veld instuiteren.

Net toen de sensatie een feit leek, sloegen de Hagenaars toch nog toe. Invaller Marengo schoot de bal in de allerlaatste minuut vanaf dertig meter in het doel: 3-3.

Maar het bleek uitstel van de uitschakeling want net als tegen Almere FC (toen alle vijf de strafschoppen werden gemist) was ADO Den Haag de mindere in het nemen van penalty's. Bij de Hagenaars werden de inzetten van Gianni Zuiverloon en Kevin Jansen gestopt en schoot Gorré over. Alleen Alberg trof doel. Dat was niet voldoende want ... Jacco Riemens, Van der Kolk schoten raak terwijl Zwinkels alleen de inzet van Christiaan Riemens kan stoppen. En zo plaatste SC Genemuiden zich voor de volgende ronde van de beker.

Na dit bekerechec kan ADO Den Haag zich volledig op de competitie concentreren. Zondag 27 augustus ontvangen de groen-gelen om 14.30 uur Excelsior in het Kyocera Stadion. Dan moet het laten zien na vier opeenvolgende nederlagen dat het ook wedstrijden kan winnen.

Statistiek

SC Genemuiden-ADO Den Haag 3-3 (1-2) Genemuiden wint na strafschoppen 6-4

Scoreverloop: 18. Gorré 0-1  37. Havenaar 0-2  42. Van der Kolk 1-2  47. Van der Kolk 2-2  100. J. Riemens 3-2  120. Marengo 3-3

Strafschoppen: ...  4-3  Alberg 4-4  C. Riemens (gestopt) 4-4  Gorré (over) 4-4  J.Riemens 5-4  Zuiverloon (gestopt) 5-4  Van der Kolk 6-4  K. Jansen (gestopt) 6-4

Scheidsrechter: Baks

Toeschouwers: 2.500

Gele kaarten: Boes, J. Riemens (beiden SC Genemuiden), Marengo, Gorré (beiden ADO Den Haag)

Rode kaart: Van der Kooy (SC Genemuiden, twee keer geel)

Opstellingen

De groen-gelen werden met het nodige vuurwerk in het Overijsselse dorp ontvangen, want voor SC Genemuiden is het bekertreffen met de Eredivisionist de wedstrijd van het jaar. En dat inspireerde in eerste instantie de thuisploeg. Zo moest doelman Robert Zwinkels, die in plaats van Martin Hansen tijdens bekerduels in het doel staat, al snel handelend optreden op een inzet van Patrick Lip.

Roland Alberg had vervolgens een grote kans op een doelpunt. De middenvelder haalde uit van 25 meter maar doelman Albert Flier had een goede redding in huis. In de 37e minuut kwam ADO Den Haag alsnog op een 0-2 voorsprong. Spits Mike Havenaar kopte een voorzet van Tyronne Ebuehi binnen: 0-2.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Hagenaars totdat drie minuten voor de rust SC Genemuiden via aanvoerder Anne van der Kolk uit een hoekschop de aansluitingstreffer scoorde: 1-2. En direct na rust scoorde Van der Kolk opnieuw. Dit keer sneed hij langs Meijers naar binnen en schoof hij de bal langs Zwinkels: 2-2.

In het verloop van de tweede helft kreeg ADO Den Haag amper mogelijkheden. De thuisploeg was daarentegen nog wel gevaarlijk. Van der Kolk was met een kopbal en een schot dichtbij zijn derde doelpunt van de avond. SC Genemuiden sleepte er razend knap een verlenging uit, maar leek kansloos toen verdediger Mike van der Kooy in de 98e minuut zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg. Vervolgens mochten de Hagenaars het zich aanrekenen dat SC Genemuiden nauwelijks twee minuten later via een kopbal van Jacco Riemens zowaar op voorsprong kwam: 3-2.

Maar het bleek uitstel van de uitschakeling want net als tegen Almere FC (toen alle vijf de strafschoppen werden gemist) was ADO Den Haag de mindere in het nemen van penalty's. Bij de Hagenaars werden de inzetten van Gianni Zuiverloon en Kevin Jansen gestopt en schoot Gorré over. Alleen Alberg trof doel. Dat was niet voldoende want na de eerste rake strafschop schoten ook Jacco Riemens en Van der Kolk raak terwijl Zwinkels alleen de inzet van Christiaan Riemens kon stoppen. En zo plaatste SC Genemuiden zich voor de volgende ronde van de beker.

Scoreverloop: 18. Gorré 0-1 37. Havenaar 0-2 42. Van der Kolk 1-2 47. Van der Kolk 2-2 100. J. Riemens 3-2 120. Marengo 3-3

Strafschoppen: Korf 4-3 Alberg 4-4 C. Riemens (gestopt) 4-4 Gorré (over) 4-4 J.Riemens 5-4 Zuiverloon (gestopt) 5-4 Van der Kolk 6-4 K. Jansen (gestopt) 6-4

Opstelling SC Genemuiden: Flier; Boes, Artien, Van der Kooy, Rotman; Lip (69. C. Riemens), Tissingh (116. Van Lente), M. Jansen (60. Visscher), J. Riemens; Korf, Van der Kolk.

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Zuiverloon, Wormgoor, Meijers; Malone, Alberg, Kristensen (66. K. Jansen); Duplan (88. Marengo), Havenaar (66. Kastaneer), Gorré.