ADO Den Haag 2 - 1 FC Twente
  • Friday, 04 March 2016 20:00
Nadat ADO Den Haag FC Twente in Enschede al op een 1-4 nederlaag had getrakteerd, heeft het vrijdagavond in het eigen Kyocera Stadion ook gewonnen. Door doelpunten van Thomas Kristensen en Timothy Derijck werd het 2-1. Het betekende de derde driepunter dit seizoen van ADO Den Haag in thuiswedstrijden.

Bij ADO Den Haag de nodige wisselingen in het elftal vanwege blessures en schorsingen. Zo nam Tyronne Ebuehi de plek in van rechtsback Dion Malone (geschorst). De vervanger van Vito Wormgoor was Wilfried Kanon. Ook weer eens een basisplek voor Thomas Kristensen. De aanvoerder begon in plaats van de geschorste Danny Bakker.

ADO Den Haag begon furieus aan de wedstrijd. Want al na twee minuten lag de bal in het net. Aaron Meijers had op links een strakke voorzet in huis. Die kwam bij de tweede paal terecht, alwaar Kristensen klaar stond binnen te knikken: 1-0, de 200e goal van ADO Den Haag in het Kyocera Stadion in de Eredivisie. Niet lang daarna leek de thuisploeg weer te gaan scoren, maar een vlammend schot van Ludcinio Marengo spatte uiteen op de lat.

Het duel kakte na tien minuten wat in. FC Twente liet ADO Den Haag het spel maken, dat door het lage tempo geen gat kon slaan in de defensie van de Tukkers. Het duurde tot minuut 28 voordat het publiek weer kon opveren. Na een mooie actie aan de linkerkant van het veld zag Meijers zijn inzet geblokt worden. Die kans leidde een fase in dat FC Twente aan het wankelen werd gebracht. Want zowel Tom Beugelsdijk, als Kristensen hadden de 2-0 op hun schoen, maar beiden zagen hun poging op het houtwerk belandden. In blessuretijd redde keeper Nick Marman nog bij een schot van Edouard Duplan. Zo was 1-0 de meer dan terechte ruststand.
Vrij snel na de pauze lukte het ADO Den Haag eindelijk de 2-0 te maken. Daarvoor had het wel een penalty nodig. Die werd veroorzaakt door een handsbal van Bruno Uvini. Arbiter Kevin Blom wees resoluut naar de stip. Derijck benutte de strafschop.
In de 57e minuut kreeg ADO Den Haag dé kans om de wedstrijd te beslissen. Duplan ging met de bal aan de haal na een snelle uitbraak. De Fransman wachtte tot Marengo mee naar voren was gekomen. De inzet van de linksbuiten eindige in het zijnet. FC Twente drong daarna wat meer aan. De mannen van trainer René Hake werden zo nu en dan ook gevaarlijk. Zo mikten Hidde ter Avest en Jerson Cabral over en zag Zakaria El Azzouzi een kopbal verijdeld worden door Hansen. Aan de andere kant kreeg Kevin Jansen de kans ADO Den Haag op 3-0 te zetten, maar hij ondervond teveel hinder van een verdediger.

Tien minuten voor tijd kwam de spanning weer helemaal terug in het duel. Van achteruit werd Hakim Ziyech de diepte ingestuurd. De beste speler van de Eredivisie aarzelde niet en nam de bal in één keer op de slof. Op prachtige wijze belandde zijn schot over Hansen heen in de lange hoek. Gelukkig voor ADO Den Haag zou het daarbij blijven. Eindstand 2-1. Daarmee wippen de Hagenaars over FC Twente heen op de ranglijst.

ADO Den Haag staat na 26 duels op 33 punten. Daarmee staat het voorlopig op een twaalfde plaats. Volgende week wacht voor de mannen van trainer Henk Fraser de vroege wedstrijd op zondag. 13 maart staat het uitduel met FC Utrecht op de rol. De aftrap vindt om 12.30 uur plaats.