FC Groningen 2 - 1 ADO Den Haag
  • Sunday, 29 November 2015 14:30
  • Euroborg

Lang leek ADO Den Haag op weg om voor de achtste keer dit seizoen gelijk te spelen. Maar door een doelpunt van FC Groningen-spits Danny Hoesen in blessuretijd ging de thuisploeg er toch met de winst vandoor: 2-1. Voor rust zorgde Edouard Duplan voor de Haagse voorsprong. Na de pauze werd het gelijk via een eigen doelpunt van Tom Beugelsdijk. Door de nederlaag heeft ADO Den Haag na vijf duels zonder nederlaag voor het eerst verloren.

De beginfase was duidelijk voor FC Groningen. Het speelde vrijwel constant op de Haagse helft. Echt gevaarlijk werd het daar niet uit. De eerste goede kans was zelfs voor ADO Den Haag. In de tiende minuut kon Ruben Schaken aanleggen voor een schot, die vrij eenvoudig gepakt werd door keeper Sergio Padt.

Het leek sein voor FC Groningen om nog extra aan te zetten. Binnen een minuut kreeg de thuisploeg dan ook twee goede kansen via Hans Hateboer. Eerst kopte de verdediger uit een corner recht op Martin Hansen af. De Deense doelman kwam enkele seconden later uitstekend uit zijn doel om een inzet van Hateboer de verijdelen. Aan de overkant knikte Mike Havenaar nog een metertje over uit een vrije trap van Duplan.

Na een klein half uur pakte ADO Den Haag een voorsprong. Een lange bal van Hansen kwam bij de mee opgestoomde Aaron Meijers terecht. Die leverde een haarscherpe voorzet af op Duplan. De Fransman kwam knap voor zijn man en kopte raak in de lange hoek. Daarna kreeg FC Groningen een aantal mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Jarchinio Antonia en Jesper Drost mikte over en naast. Michael de Leeuw leek in de slotfase van de eerste helft wel voor de 1-1 te zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Coach Henk Fraser bracht bij het begin van de tweede helft Beugelsdijk en Ludcinio Marengo in voor gebleseerd geraakten Gianni Zuiverloon en Schaken. Beide ingevallen spelers begonnen niet al te goed, want ze stonden aan de basis van de 1-1. Marengo gleed uit, waarna Lorenzo Burnet met de bal aan de haal ging. De linksback gaf voor, en via de hak van Kevin Jansen en het been van Beugelsdijk verdween de bal in het net.

De resterende kansen waren in het vervolg van het tweede bedrijf op één hand te tellen. Voor ADO Den Haag was de beste mogelijkheid voor Havenaar, die met zijn hoofd nipt naast mikte uit een voorzet van Duplan. Aan de andere kant was invaller Bryan Linssen dichtbij de 2-1, maar hij schoot luttele centimeters naast. In laatste secondes van de blessuretijd mocht FC Groningen nog één vrije trap nemen. Die kwam via De Leeuw bij Hoesen terecht. De invaller tikte binnen en zodoende bleven de drie punten alsnog in Groningen.

Ondanks de nederlaag blijft ADO Den Haag veertiende staan in de Eredivisie. Uit veertien wedstrijden zijn dertien punten behaald. Over vijf dagen komt ADO Den Haag alweer in actie. Het betreft dan wederom een uitwedstrijd. Op vrijdag 4 december is AZ in Alkmaar de tegenstander. Er wordt die avond om 20.00 uur afgetrapt.