PEC Zwolle 2 - 1 ADO Den Haag
  • Saturday, 19 September 2015 19:45
  • MAC³PARK stadion
ADO Den Haag is tegen de derde opeenvolgende nederlaag opgelopen. Tegen PEC Zwolle, de nummer vijf van de Eredivisie, bezweken de Hagenaars in de tweede helft onder de druk van de thuisploeg. De Overijsselnaren bogen een 0-1 achterstand in een 2-1 zege om. Tot overmaat van ramp viel Giovanni Korte met een zware blessure uit.

Meer dan een uur hield ADO Den Haag goed stand tegen de Zwollenaren. De ploeg van Henk Fraser leek zelfs op weg naar de tweede zege van het seizoen. Maar in de laatste twintig minuten bezweken de Hagenaars onder de druk. ADO Den Haag werd naar achter gedwongen en moest helaas twee tegendoelpunten incasseren. En wat de bezoekers daarna ook nog probeerden, de ongeslagen status van PEC konden ze niet verhinderen: 2-1.
Fraser keerde terug naar het vertrouwde 4-3-3 systeem en gaf Roland Alberg zijn basisplek terug. In de wetenschap dat ADO Den Haag in de laatste drie ontmoetingen in Zwolle dertien tegendoelpunten kreeg, wist hij dat zijn ploeg scherp en geconcentreerd moest zijn.

Ruim een half uur lang hadden de bezoekers het meeste balbezit maar kreeg de thuisploeg de kansen. Zo ruimde Dion Malone net op tijd op voordat Ouasim Bouy bij de tweede paal een voorzet van Sheraldo Becker kon intikken. Ook spits Lars Veldwijk leek door te breken maar werd net op tijd gestopt.
Toch lukte het ADO Den Haag om PEC Zwolle voor het eerst dit seizoen in eigen huis op achterstand te zetten. Edouard Duplan kwam door een misverstand tussen Becker en Rick Dekker in balbezit. Via de Fransman, Danny Bakker en Roland Alberg eindigde het speeltuig bij Mike Havenaar, die met links de bal in de hoek plaatste: 0-1.

Na de Haagse voorsprong werd de ploeg van Ron Jans sterker. Zo ging de razendsnelle Becker langs Aaron Meijers maar schoot Veldwijk zijn voorzet over het doel. Niet veel later was de rechtsbuiten Zuiverloon te snel af en besloot hij in de korte hoek te schieten. Doelman Martin Hansen was alert.

Tussendoor had ADO Den Haag de voorsprong overigens nog kunnen uitbreiden. Ruben Schaken glipte door de slecht functionerende buitenspelval en gaf voor op de vrijstaande Havenaar. Doelman Kevin Begois zag het gevaar en kon de voorzet onderscheppen.
Direct na de pauze kregen de Hagenaars de mogelijkheden om de tweede treffer te maken. Alberg schoot een vrije trap op de lat en Havenaar kopte een voorzet van Schaken naar de verre hoek, maar de inzet was te zacht zodat Begois redding kon brengen.

Halverwege de tweede helft voerde de thuisploeg duidelijk de druk op. ADO Den Haag kwam er niet meer uit en werd naar achter gedrukt.

In de 69e minuut leidde dat tot de gelijkmaker. Een pass dwars door de Haagse defensie werd niet door Zuiverloon maar door Becker opgepikt. De buitenspeler liftte vervolgens de bal vanuit een moeilijke hoek over doelman Hansen. Later zou hij Becker toegeven dat het een mislukte voorzet was.
PEC Zwolle rook bloed en tien minuten later kwam de thuisploeg op voorsprong. Becker mocht de bal vrij inspelen, waarna Veldwijk bij Zuiverloon wegdraaide. Alleen voor Hansen schoof de spits zijn zesde doelpunt van het seizoen binnen: 2-1.

ADO Den Haag ging meer met lange ballen werken en invaller Korte bracht het nodige nieuwe elan. Hij en Duplan hadden de gelijkmaker op hun voet maar hun inzet was te zacht.

Nauwelijks drie minuten na zijn entree kreeg Korte een snoeiharde bal van Bart van Hintum in het gezicht. De aanvaller ging direct knock-out en werd met een hersenschudding van het veld gedragen. Omdat ADO Den Haag al drie keer gewisseld had, eindigden de Hagenaars de wedstrijd met tien man.

Wat ADO Den Haag nog probeerde, echt kansen leverde het niet meer op. Aan de andere zijde had uitblinker Becker nog de mogelijkheid om de score op te voeren maar hij schoot tegen Hansen aan.

Door deze nederlaag blijven de geel-groenen op vijf punten staan.

Komende week staan er twee wedstrijden voor ADO Den Haag op het programma. Dinsdag spelen de Hagenaars om 20.00 uur uit bij SC Genemuiden in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Zondag 27 augustus ontvangen de geel-groenen om 14.30 uur Excelsior in het Kyocera Stadion.

Auteur: Klaas-Jan Droppert