ADO Den Haag 0 - 1 Heracles Almelo
  • Sunday, 13 September 2015 14:30
ADO Den Haag heeft zijn eerste thuisnederlaag geleden. Heracles, dat een enorm sterke competitiestart kende, had aan een doelpunt van Wout Weghorst genoeg om een zege te behalen. De op veel plaatsen veranderde ploeg van Henk Fraser kwam in de slotfase nog dichtbij een gelijkmaker, maar anders dan tegen PSV en FC Utrecht lukte dat nu niet.

Tegen de verrassende nummer twee van de ranglijst had Fraser zijn elftal grondig gewijzigd. Gianni Zuiverloon keerde na een blessure terug in het elftal en verving de gekwetste Tom Beugelsdijk. Voor Giovanni Korte was er op links een basisplek ingeruimd en ook Tyronne Ebuehi mocht als rechtsback beginnen. Dit ging ten koste van routiniers Roland Alberg en aanvoerder Thomas Kristensen. Edouard Duplan kwam op de plek achter de spitsen terecht en de Fransman liet zien dat hij daar goed uit de voeten kan.
De grote vraag was of de veranderingen de Tukkers, die al twaalf keer het net vonden, van hun stuk zouden brengen. Maar de ploeg uit Almelo ging uit van haar eigen kracht. Vooral met de beweeglijke vleugelspelers Brahim Darri en Oussama Tannane en de boomlange Wout Weghorst had Heracles voorin veel mogelijkheden.

Uiteindelijk hield Heracles stand, zelfs toen de geel-groenen er een slotoffensief uitpersten. Een doelpunt van Weghorst bleek genoeg voor de minimale zege: 0-1.
De eerste helft tussen ADO Den Haag en Heracles werd gekenmerkt door de woorden 'net niet' en twee doelpunten binnen een minuut waarvan er slechts een rechtsgeldig was.

Zo kwam Zuiverloon een teenlengte te kort op een vrije trap van Duplan en kopte aan de andere kant Mike te Wierik een corner voorlangs. Spits Mike Havenaar werd door Vito Wormgoor diepgestuurd maar in vrije positie kreeg hij de bal net niet goed mee. Bij een lange bal van Mark-Jan Fledderus was Weghorst ontsnapt maar Martin Hansen redde knap het één-op-éen duel.

In de levendige wedstrijd had net daarvoor Zuiverloon eveneens een goede kans. Hij rondde een voorzet van Ruben Schaken, die door Havenaar met het hoofd werd teruggelegd, af met een volley, maar de bal verdween over het doel van Bram Castro.
In de 38e minuut leek de thuisploeg op voorsprong te komen. Havenaar stuurde met het hoofd een voorzet van Schaken achter Castro, maar scheidsrechter Jeroen Manschot keurde het doelpunt af omdat de Japanner volgens hem een overtreding op Te Wierik had gemaakt.

In de tegenstoot begon Heracles aan een aanval, die wel een geldig doelpunt opleverde. Op een voorzet kopte Weghorst de bal geplaatst achter Hansen: 0-1.

In de tweede helft bleef er voor beide ploegen van alles mogelijk, al nam het aantal kansen aanvankelijk af. De beste was voor Zuiverloon, die een vrije trap van Duplan over het doel plaatste.
Met Alberg in de ploeg voor Korte begonnen de Hagenaars aan een slotoffensief. Op aangeven van Schaken had de invaller direct een goede kans, maar Castro had een puike redding op zijn inzet. Niet veel later bediende Alberg Duplan en andermaal kon Castro handelend optreden.

Drie minuten voor tijd leek de Haagse gelijkmaker er toch nog te komen. Dit keer kon Castro niet bij een kopbal van Danny Bakker. De Twentse sluitpost had geluk dat de bal, na de corner van Duplan en de inzet van Bakker, op de lat terechtkwam.

In de allerlaatste seconde had Tannane de bezoekers in veilige haven moeten schieten. De buitenspeler ging alleen vanaf de middenlijn door, maar Hansen dreef hem in de hoek waardoor de aanvaller naast schoot.
Voor ADO Den Haag was vervolgens de tijd te kort om alsnog een punt aan het duel over te houden.

Na afloop zei Fraser dat hij op een andere uitslag had gehoopt. "Ik vreesde al dat de ploeg die het eerst zou scoren de wedstrijd zou winnen. Ik dacht dat wij dat met Havenaar zouden worden en dan is het vervelend dat de scheidsrechter een in mijn ogen niet terechte beslissing nam. Frustrerend dat de bal er dan gelijk aan de andere kant in gaat. We wisten dat het een zware middag zou worden en we zijn er deels in geslaagd om het gevaarlijke Heracles goed weerstand te geven. Maar we zijn van een goede start inmiddels bij een gewone start beland. Het is duidelijk dat we nog veel werk te doen hebben."

Na twee nederlagen op rij staat komend weekend een lastige uitwedstrijd op het programma. ADO Den Haag gaat op bezoek bij PEC Zwolle. De aanvang van het duel in het IJsseldeltastadion is 19.45 uur.
Auteur: Klaas Jan Droppert