Willem II 0 - 2 ADO Den Haag
  • Sunday, 17 April 2016 14:30
  • Koning Willem II stadion

Voor het eerst sinds 2010 is het ADO Den Haag weer gelukt te winnen bij Willem II: 0-2. In Tilburg pakte de formatie van coach Henk Fraser drie punten dankzij een rake kopbal van Mike Havenaar en een eigen doelpunt van Frank van der Struijk. Willem II kreeg met name in de tweede helft vele kansen om tot scoren te komen, maar desalniettemin bleef ADO Den Haag vrij eenvoudig op de been.

Bij ADO Den Haag stonden twee andere namen in de basis ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Vitesse. Thomas Kristensen nam op het middenveld de plaats in van Kevin Jansen, die een schorsing moest uitzitten. Doelman Martin Hansen had teveel last van een knieblessure om onder de lat plaats te nemen. Zijn vervanger was Robert Zwinkels, die toevalligerwijs zijn laatste Eredivisiewedstrijd ook uit bij Willem II speelde.

Het eerste kwartier van het duel was van beide kanten zeer matig. Het tempo lag erg laag, waardoor de teams niet gevaarlijk wisten te worden. Pas in de achttiende minuut veerde het publiek op, nadat Terrel Ondaan een kopbal over de lat getikt zag worden door Zwinkels.

De eerste kans voor ADO Den Haag was direct raak. Op rechts had Ruben Schaken een haarfijne voorzet in huis op Havenaar. De Japanner kwam goed voor zijn man, en kopte de bal in de lange hoek binnen: 0-1. Het betekende de vijftiende seizoenstreffer van Havenaar. Hoewel Erik Falkenburg namens Willem II en Edouard Duplan nog aardige kansen kregen, gingen de ploegen toch met de 0-1 tussenstand rusten.

Na de pauze drong Willem II zeer nadrukkelijk aan. Een nederlaag konden de Tilburgers namelijk niet gebruiken in de strijd tegen degradatie. Binnen vijf minuten kreeg Falkenburg drie keer de kans om zijn club in ieder geval naast ADO Den Haag te zetten. Twee maal bracht Zwinkels redding en één keer schoot Falkenburg huizenhoog over.

Geheel tegen de verhouding in breidde ADO Den Haag in de 59e minuut de voorsprong uit. Een vrije trap van Duplan belandde op het hoofd van Willem II-verdediger Van der Struijk. Hij raakte de bal helemaal verkeerd, zodat die achter zijn eigen doelman in het net terecht kwam: 0-2. Invaller Adam Nemec en weer Falkenburg kregen nog goede kansen om de thuisploeg aan een goal te helpen, maar het vizier stond bij niemand van Willem II op scherp. Zo won ADO Den Haag voor de derde keer in de historie een uitwedstrijd bij Willem II.

Door de zege mag ADO Den Haag zich voorlopig koploper noemen van het rechterrijtje. De Hagenaars staan tiende met 41 punten uit 31 wedstrijden. Het gat naar nummer negen PEC Zwolle bedraagt drie punten. Over vier dagen staat het volgende duel voor ADO Den Haag alweer op het programma. Op donderdag 21 april komt AZ op bezoek in het Kyocera Stadion. De aftrap tegen de Alkmaarse formatie wordt om 18.30 uur verricht.