ADO Den Haag 3 - 3 SBV Excelsior
  • Sunday, 27 September 2015 14:30
ADO Den Haag heeft genoegen moeten nemen met het derde gelijkspel van deze competitie. Tot drie keer toe kwamen de Hagenaars tegen Excelsior op voorsprong maar uiteindelijk verdween de zege als sneeuw voor de zon. De ploeg van Henk Fraser bleef steken op 3-3.

Wie vooraf de statistieken had bekeken, zou niet vreemd van een gelijkspel hebben opgekeken, omdat beide ploegen dit seizoen pas een keer gewonnen hebben. Maar uitgaande van een andere statistiek zou een Haagse zege nog veel logischer zijn. Excelsior had namelijk buitenshuis nog geen punt gehaald.
Tot zondagmiddag in het Kyocera Stadion. De ploeg van ex-ADO Den Haag-speler Fons Groenendijk werd door matig verdedigen in de wedstrijd geholpen, zodat in plaats van een dikke nederlaag een gelijkspel aan het einde van de wedstrijd op het scorebord stond.

ADO Den Haag had iets goed te maken na de bekernederlaag tegen SC Genemuiden en wilde daar niet te lang mee wachten. Al in de zevende minuut stuurde Aaron Meijers linksbuiten Edouard Duplan diep. De voorzet van de Fransman werd door Mike Havenaar, die voor zijn tegenstander kwam, vakkundig in het doel geschoten: 1-0.

In de zeventiende minuut kwam Excelsior bijna op gelijke hoogte kwam. Na een voorzet van Daryl van Mieghem dook Brandley Kuwas bij de tweede paal vrij voor Martin Hansen op maar de Haagse doelman had een goede redding in huis.
De rest van de eerste helft domineerden de geel-groenen. De Hagenaars gingen op zoek naar een bres in de Rotterdamse handbalverdediging en slaagden daar diverse keren in. Zo schoot Ruben Schaken, na terugleggen van Havenaar, over. Dion Malone kopte een hoekschop voorlangs en Vito Wormgoor zag dat doelman Filip Kurto nog net zijn kopbal (na een hoekschop van Duplan) onder de lat vandaan tikte.

Maar zolang de thuisploeg de genadeklap niet uitdeelde, bleven de Kralingers uitzicht op punten houden. En vanuit het niets kwam Excelsior in de 44e minuut op gelijke hoogte. Een voorzet belandde via Wormgoor voor de voeten van Adil Auassar. De middenvelder schoot de bal via het lichaam van Thomas Kristensen achter Hansen: 1-1.
De Hagenaars leken voor rust nog orde op zaken te stellen, maar opnieuw zag Wormgoor dat na een voorzet van Duplan zijn kopbal door Kurto over de lat werd getikt.

Direct na de pauze kwam de ploeg van Fraser weer op voorsprong. Uit een hoekschop van Duplan kopte Gianni Zuiverloon, die vorig seizoen ook al tegen Excelsior in het Kyocera Stadion scoorde, ongehinderd binnen: 2-2.

Vervolgens kon de thuisploeg niet doordrukken en ontstonden er mogelijkheden voor Excelsior. De belangrijkste nota bene uit een Haagse counter. Toen Schaken op de middenlijn de bal aan Kuwas verspeelde, zette de rechtsbuiten met een steekpass Auassar, die de oprukkende verdedigers handig had omzeild, vrij. De middenvelder stiftte de bal vervolgens over Hansen in het doel: 2-2.
Maar de Hagenaars toonden veerkracht, want drie minuten later mistte Duplan weliswaar op een voorzet van Malone maar bij de tweede paal stond Havenaar om zijn tweede doelpunt van de middag te maken: 3-2.

Opnieuw bleek een Haagse voorsprong geen garantie, want andermaal kwam Excelsior, dat doelman Kurto verloor met een zware blessure, door zwak verdedigen op gelijke hoogte. Kuwas liet met een paar lichaamsbewegingen Thomas Kristensen, Duplan en Zuiverloon staan om de bal vervolgens snoeihard in de kruising te schieten: 3-3.
Diep in blessuretijd had ADO Den Haag alsnog de overwinning kunnen binnenhalen. Na een vrije trap kwam de bal via Havenaar en Zuiverloon voor de voeten van Ludcinio Marengo. De invaller joeg de bal via de bovenkant van de lat over het doel.

Trainer Henk Fraser was ontevreden over het resultaat maar zag ook lichtpuntjes. "Na een uitstekend begin hadden we daarna de 2-0 en 3-0 moeten maken. Ook na de gelijkmaker hadden we op de bank het gevoel dat we wel zouden scoren. Alleen geven we de tegengoals iets te makkelijk weg. Zeker die tweede. Dus ben ik ontevreden over het resultaat maar is het positief dat vrij aardig hebben gespeeld en voldoende mogelijkheden hebben gecreëerd."

ADO Den Haag moet nu proberen in de eerstvolgende wedstrijd de broodnodige tweede zege van het seizoen binnenhalen. Dat moet dan komende zaterdag bij NEC gebeuren. De aftrap in De Goffert is om 18.30 uur.
Auteur: Klaas-Jan Droppert