Terug naar resultaten
Feyenoord 3 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Sunday, 11 September 2016 12:30
  • Stadion de Kuip
Na drie zeges en een gelijkspel heeft ADO Den Haag zondagmiddag voor het eerst een nederlaag moeten incasseren. Uit bij koploper Feyenoord ging de ploeg van coach Zeljko Petrovic met 3-1 onderuit. Namens Feyenoord waren Dirk Kuyt, Nicolai Jorgensen en Karim El Ahmadi succesvol. Ludcinio Marengo deed nog iets terug, maar dat was niet genoeg.
Voor het eerst dit seizoen begon ADO Den Haag met een andere basisformatie. Ruben Schaken was te geblesseerd om te spelen. Hij werd vervangen door Sheraldo Becker, die daarmee zijn eerste basisplek had. Mike Havenaar was deze week ziek en daardoor niet fit genoeg om te starten. Kevin Jansen nam de plek van de Japanner in. Dat betekende gelijk dat ADO Den Haag met een 4-4-2-systeem aantrad met Gervane Kastaneer en Becker als de meest vooruitgeschoven posten.
Nadat clubiconen Lex Schoenmaker en Ben Wijnstekers in het kader van 60 jaar Eredivisie de symbolische aftrap mochten verrichten, schoot Feyenoord het beste uit de startblokken in een sfeervolle Kuip. Na zes minuten had de bal al in het net moeten liggen voor de thuisploeg. Maar Ernestas Setkus wist wonderbaarlijk te redden op inzetten van dichtbij van Jorgensen en voormalig ADO Den Haag-speler Jens Toornstra. Een paar minuten later kopte Kuyt nog nest naast. Daarna was het voetbal even bijzaak. Supporters van ADO Den Haag gooiden allemaal knuffels naar het vak waar allemaal kinderen zaten uit het Sophia Kinderziekenhuis.
Met ruim een half uur op de klok kon Feyenoord het overwicht uitdrukken op het scorebord. Na een voorzet van Toornstra kwam Kuyt voor zijn directe man Tom Beugelsdijk. De eerste inzet van de aanvaller werd nog gepakt door Setkus. In de rebound van diezelfde Kuyt was de Litouwer kansloos. Een minuut later stond het al 2-0 voor Feyenoord. Wederom met Toornstra als aangever. Hij bediende Jorgensen met een mooie steekpass. De Deen kon vervolgens volledig vrij binnen schieten. Hij stond echter wel buitenspel, maar daar werd niet voor gefloten. Met die stand gingen de teams ook de kleedkamers opzoeken.
Ook in de tweede helft was Feyenoord beter. Hoewel ADO Den Haag wel meer in de wedstrijd kwam. Kansen wist het echter niet te creëren. Dat lukte de thuisploeg wel. Zo mikte Kuyt op de lat en voorkwam José San Román dat Toornstra kon afronden. Steven Berghuis werd een paar keer gevaarlijk van afstand.
Gedurende het tweede bedrijf vloeiden de krachten bij Feyenoord wat weg. Daardoor leek ADO Den Haag langzamerhand te geloven dat er toch nog minimaal een punt inzat. Zo kregen Wilfried Kanon en Aaron Meijers kort achter elkaar een aardige kans. Invaller Marengo schoot vier minuten voor tijd wel raak. Zo bleef het nog spannend in de eindfase. Maar in blessuretijd gooide Karim El Ahmadi het duel in het slot: 3-1. Daarna werd er gelijk afgefloten. Daarmee is de eerste nederlaag van het seizoen voor ADO Den Haag een feit.

Door het verlies is ADO Den Haag nu gezakt naar plek vier op de ranglijst. Uit vijf duels zijn er tien punten behaald. Feyenoord blijft met vijftien punten koploper. Volgende week staat er weer een uitwedstrijd op het programma voor ADO Den Haag. Op zaterdag 17 september reizen Petrovic en zijn mannen af naar Enschede voor het duel met FC Twente. Er wordt om 18.30 uur afgetrapt.

 

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout