Vitesse 1 - 2 ADO Den Haag
  • Saturday, 13 August 2016 19:45
  • Gelredome
Ook de eerste uitwedstrijd van het seizoen heeft een zege opgeleverd voor ADO Den Haag. Uit bij het Vitesse van voormalig ADO Den Haag-coach Henk Fraser won de Haagse formatie met 1-2. Grote man was Gervane Kastaneer, die zowel voor al na rust een keer doel trof. Door de winst staat ADO Den Haag voorlopig aan kop in de Eredivisie.
ADO Den Haag, dat ongewijzigd aan de wedstrijd begon, moest even op gang komen in de Gelredome. De mannen van Petrovic werden in het eerste kwartier overlopen door Vitesse. De thuisploeg creëerde dan ook een handvol kansen. Zo moest Ernestas Setkus redding brengen op een inzet van Milot Rashica. Even later volleerde Ricky van Wolfswinkel in het zijnet. De spits van Vitesse was in de 22e minuut wel succesvol. Eerst schoot Van Wolfswinkel op Setkus. In de rebound kon de Litouwer niet voorkomen dat de aanvaller alsnog de 1-0 op het scorebord zette.
Vitesse kon slechts een kleine tien minuten genieten van de voorsprong. Want in de 31e minuut kwam ADO Den Haag enigszins verrassend op gelijke hoogte. Wilfried Kanon had op links een strakke voorzet in huis op Kastaneer. Hij kroop bij de eerste paal goed voor zijn man, en maakte met de punt van zijn schoen de 1-1. Met die stand zochten beide teams ook de kleedkamers op.
De tweede helft liet een zelfde beeld zien als het eerste bedrijf. Vitesse viel vrolijk aan, ADO Den Haag hield het defensief goed op orde en probeerde gevaarlijk te worden via snelle uitbraken. Via onder meer Nathan en Rashica kreeg Vitesse kansen op 2-1. ADO Den Haag mocht zich gelukkig prijzen dat Setkus uitstekend stond te keepen en elke kans verijdelde.
De bal viel toch aan de andere kant in het net. Kastaneer werd tijdens een vlijmscherpe counter de diepte ingestuurd. Hij ging alleen op doelman Eloy Room af. Met een prachtig indraaiend schot in de lange hoek maakte Kastaneer zijn tweede van de avond. In het vervolg waren er over en weer nog wat kansjes. Onder andere van Kevin Jansen, die inviel na geblesseerd te zijn geweest. Zijn poging werd aangeraakt door een Vitesse-been en rolde daardoor net naast. Het zou uiteindelijk bij de 1-2 blijven. Een prima overwinning in een lastige uitwedstrijd.

Dankzij de zege is ADO Den Haag voorlopig de koploper in de Eredivisie met 6 punten. Dat kan morgen veranderen mochten Feyenoord of PSV tot winst komen. Volgende week staat er wederom een uitwedstrijd op het programma voor ADO Den Haag. Dit keer redelijk in de buurt, namelijk bij Excelsior in Rotterdam. Dat duel wordt vrijdag 19 augustus gespeeld. De aftrap is om 20.00 uur.

Fotografie: Aaron van Zandvoort