ADO Den Haag 0 - 3 FC Utrecht
  • Friday, 11 August 2017 19:00

Het is ADO Den Haag niet gelukt om, net als vorig seizoen, de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen te winnen. Vrijdagavond was FC Utrecht met 0-3 te sterk in het Cars Jeans Stadion. Een geflatteerde uitslag, want de mannen van coach Fons Groenendijk waren niet veel slechter en kregen een aantal goede kansen. De Domstedelingen, die al actief waren in de Europa League, bleken echter effectiever.

Bij ADO Den Haag stond Robert Zwinkels op doel. Daarmee kwam zijn teller wat betreft competitiewedstrijden op 100. Naast Tom Beugelsdijk werd in het centrum van de verdediging Bas Kuipers opgesteld, samen met spits Bjørn Johnsen debutant. Lex Immers speelde voor het eerst sinds 6 mei 2012 een wedstrijd in het groen-geel. Voor de rest weinig verrassingen in de basiself.

Het Eredivisieseizoen was net een minuut in gang gezet toen ADO Den Haag al op voorsprong had moeten komen. Een lange bal van Zwinkels werd verlengd door Immers. Hij zette daarmee Sheraldo Becker één op één voor de keeper. Doelman David Jensen voorkwam een vroege Haagse voorsprong.

FC Utrecht werd gaandeweg de eerste helft beter. Dat overwicht resulteerde na een kwartier in de openingstreffer. Een poging van afstand van Gyrano Kerk spatte uiteen op de lat. In de rebound stond Cyriel Dessers, op het oog in buitenspelpositie, klaar om binnen te tikken. De arbitrage keurde het doelpunt goed.

In het vervolg gokte Utrecht met name op de snelheid van de voorwaartsen. Zo troefde Kerk met snelle bewegingen wat Haagse verdedigers af, maar bij zijn schot stond Zwinkels in de weg. Ondanks dat Utrecht optisch beter was, was ADO Den Haag zeker niet kansloos. Maar het ontbrak de formatie van Groenendijk aan zuivere passing. De kans van Johnsen, in de 36e minuut, kwam dan ook uit het niets. Vanaf een meter of twintig mikte de Noor op de paal. Met een 0-1 voorsprong voor Utrecht gingen de teams de rust in.

Het leek vanaf de start van de tweede helft dat Utrecht ADO Den Haag snel de genadeklap wilde toedienen. Zo vonden Kerk, Sean Klaiber en Ramon Leeuwin bijna het doel, maar gelukkig voor de thuisploeg zonder succes. In de 55e minuut moest Zwinkels wel vissen. Uit een voorzet van Urby Emanuelson kopte Sander van de Streek raak: 0-2.

Na de tweede Utrechtse treffer brak er een fase aan van vele kansen over en weer. Namens ADO Den Haag waren invaller Melvyn Lorenzen (schot geblokt), Beugelsdijk (kopbal op lat), Johnsen (redding keeper) en Donny Gorter (net naast) dichtbij een goal. Aan de andere kant zorgden Kerk en Dessers voor angstige Haagse momenten. Dat het in de fase bij 0-2 bleef, kon een wonder genoemd worden. In de 81e minuut viel dan wel een treffer. Na een scherpte counter maakte Dessers er 0-3 van. Aan die stand veranderde niets meer.

Volgende week komt ADO Den Haag op zaterdag in actie. Op 19 augustus reist de ploeg af naar Alkmaar voor de confrontatie met AZ. Daar vindt de aftrap plaats om 19.45 uur.