ADO Den Haag 1 - 2 PEC Zwolle
  • Eredivisie
  • Saturday, 21 January 2017 19:45
  • Cars Jeans Stadion

De eerste thuiswedstrijd van 2017 heeft voor ADO Den Haag geen punten opgeleverd. Zaterdagavond bleek PEC Zwolle, dat voor het duel drie punten minder had dan ADO Den Haag, met 1-2 te sterk. De thuisploeg wist nog wel op voorsprong te komen via Gervane Kastaneer, maar door goals van Kingsley Ehizibue en Nicolai Brock-Madsen ging PEC toch met drie punten de bus in.

Petrovic stapte tegen PEC Zwolle af van het 5-3-2-systeem wat hij tegen sc Heerenveen nog hanteerde. De oefenmeester greep weer terug naar het vertrouwde 4-3-3. Kinderen van de rekening waren daardoor Dennis van der Heijden en Edouard Duplan. Zij werden vervangen door Kastaneer en Ruben Schaken.

Het duel begon vanaf de aftrap fel en in een hoog tempo. En al na één minuut kreeg ADO Den Haag de eerste mogelijkheid. Uit een pass van Trevor David kon Schaken aanleggen. Hij mikte een paar meter over. Een paar minuten later moest Ernestas Setkus aan de bak. De sluitpost redde goed met zijn benen op een inzet van Ehizibue. Maar de 1-0 viel uiteindelijk aan de andere kant, in de tiende minuut. Uit een corner van Achraf El Mahdioui knikte Kastaneer de bal krachtig binnen. Zijn vierde treffer van het seizoen, waarmee hij zich tot clubtopscorer kroonde. Niet lang daarna moest Kastaneer het veld verlaten. Hij kreeg hard een bal tegen zijn oog en op doktersadvies was het einde wedstrijd voor de doelpuntenmaker. Van der Heijden verving hem.
In het vervolg van de eerste helft zette PEC steeds meer aan. De Zwollenaren werden vooral gevaarlijk via de zijkanten. Daaruit ontstonden ook wat kansen. Setkus bracht gelukkig voor ADO Den Haag redding op een schot van Queensy Menig en een kopbal van voormalig ADO Den Haag-speler Danny Holla. Toch leek de thuisploeg de score te verdubbelen via Van der Heijden, maar oog in oog met keeper Mickey van der Hart speelde de spits de bal te ver voor zich uit: kans verkeken. In de tegenstoot produceerde PEC de gelijkmaker. Ryan Thomas speelde Ehizibue aan, die geheel vrijstaand de lange hoek vond: 1-1. Vlak voor de pauze had Sheraldo Becker nog een treffer op z’n schoen. Hij vond echter Van der Hart op zijn weg.
Al direct vanaf de aftrap van de tweede helft moest Setkus weer in actie komen. Op twee pogingen, kort achter elkaar, van Menig was de Litouwer een sta-in-de-weg. Maar in de 56e minuut had hij het nakijken. Op rechts gaf Ehizibue voor op Brock-Madsen, die voor zijn mannetje kwam en de 1-2 binnentikte.
Door Ludcinio Marengo in te brengen voor Danny Bakker hoopte Petrovic nog minimaal de gelijkmaker te kunnen produceren. El Mahdioui was daar met een afstandsschot nog dichtbij. Van der Hart tikte de inzet van de middenvelder naast. Ook Schaken had nog een aardige actie in huis; hij draaide met zijn linkerbeen naar binnen en schoot. Weer voorkwam Van der Hart een doelpunt. Voor het Haagse doel waren er wel een paar gevaarlijke momenten, waar ADO Den Haag een aantal keer van geluk mocht spreken dat het ontbrak aan een zuivere eindpass. Ook twee levensgrote kansen voor Brock-Madsen, in de blessuretijd, waren niet aan PEC besteed. Maar het won wel met 1-2.

Door de zege heeft PEC nu evenveel punten als ADO Den Haag: zeventien. Op doelsaldo staan de Hagenaars nog veertiende. Over een week staat het altijd beladen duel met Ajax op het programma. Zondag 29 januari treffen ADO Den Haag en Ajax elkaar in de Amsterdam ArenA. De aftrap vindt om 14.30 uur plaats.

De volgende thuiswedstrijd zal zijn op vrijdag 3 februari om 20.00 uur tegen Vitesse.

Kaarten zijn eenvoudig te bestellen via E-Ticketing.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout