ADO Den Haag 0 - 1 FC Groningen
  • Sunday, 03 April 2016 14:30

Ondanks het feit dat ADO Den Haag een uur met een man meer speelde, heeft het zondag de thuiswedstrijd tegen FC Groningen niet in winst om kunnen zetten. Door een rake vrije trap van Rasmus Lindgren werd het 0-1 voor het team van coach Erwin van de Looi. Met name Mike Havenaar kreeg voldoende kansen voor een Haagse driepunter, maar zijn vizier stond niet op scherp.

Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte in acht genomen voor de vorige week overleden Johan Cruijff. Ook de veertiende minuut vormde een eerbetoon aan Neerlands beste voetballer ooit met een staande ovatie. ADO Den Haag had die minuut in kunnen gaan met een 2-0 voorsprong. Twee keer was Havenaar met het hoofd dichtbij een doelpunt. De eerste maal kopte de Japanner naast. Even later bracht doelman Sergio Padt knap redding.

Na een kwartier ging ADO Den Haag wat meer achterover leunen. Verwonderlijk was het dan ook niet dat FC Groningen vaker opdook voor het doel van Martin Hansen. Twee keer waren de mannen van Van de Looi echt dreigend via een kopballetje van Michael de Leeuw en een slap schot van Lorenzo Burnet. Beide pogingen verontrustten Hansen niet.

Met dertig minuten op de klok moest FC Groningen opeens verder met tien man. Na een duel tussen Tom Beugelsdijk en De Leeuw viel laatstgenoemde op de grond. Als reactie deelde de topscorer van de Noorderlingen een kopstoot uit tegen de schouder van Beugelsdijk. Voor arbiter Bas Nijhuis was het duidelijk: direct rood. In de eerste helft kon ADO Den Haag niet profiteren van het extra mannetje op het veld. Hoewel Kevin Jansen de 1-0 wel op zijn hoofd had. Wederom kreeg Padt er een handje tegen.
Voor wat extra aanvalskracht bracht ADO Den Haag-trainer Henk Fraser in de rust Ludcinio Marengo in voor Timothy Derijck. Daardoor ging Edouard Duplan op ‘tien’ spelen. De tactische omzetting resulteerde in een aantal goede kansen voor de Hagenaars. Zo mikte Jansen, geheel vrijstaand, over na goed terugleggen van Havenaar. De spits had zelf ook wederom de openingstreffer kunnen maken, maar hij zag uitblinker Padt uitstekend redden op een kopbal.
In de 65e minuut kreeg FC Groningen uit het niets een kans. Een ver schot van Jesper Drost wist Hansen maar net over de lat te tikken. Precies toen het Haags Kwartiertje aanbrak, lag de bal alsnog achter de Deense doelman in het net. Van zo’n 25 meter mocht Lindgren aanleggen voor een vrije trap. De aanvoerder had een keiharde pegel in huis, die Hansen te machtig bleek: 0-1. ADO Den Haag probeerde nog een punt in het Kyocera Stadion te houden, maar het vond lange tijd geen gat in de Groningse defensie. Pas in blessuretijd was Havenaar twee keer in de buurt van de 1-1. Maar wederom kon hij zijn handen niet in de lucht steken. Zo bleef het bij 0-1.
Door de zege is FC Groningen op de ranglijst op gelijke hoogte gekomen met ADO Den Haag. Beide ploegen hebben, evenals sc Heerenveen, 37 punten uit 29 wedstrijden. Het gat naar nummer acht N.E.C. bedraagt nu zes punten. Op doelsaldo staan de Hagenaars nog wel elfde. Volgende week reist ADO Den Haag af naar Arnhem voor de confrontatie met Vitesse, dat zondag de Gelderse derby met 2-1 van N.E.C. verloor. In de Gelredome wordt op zaterdag 9 april om 19.45 uur afgetrapt.