AFC Ajax 4 - 0 ADO Den Haag
  • Sunday, 30 August 2015 12:30
  • Johan Cruijf Arena

ADO Den Haag heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geïncasseerd. Tegen koploper Ajax kwamen de Hagenaars er niet aan te pas. De Amsterdammers, die het maximale aantal punten hebben, wonnen het duel in de Arena met 4-0.

Vooraf was er hoop op een punt of misschien wel de vierde Haagse zege ooit in Amsterdam. Daar was genoeg aanleiding voor, want ADO Den Haag kende een goede seizoensstart en Ajax kreeg veel kritiek op haar spel. Ook trainer Henk Fraser liet optekenen dat 'Ajax nog niet des Ajax' was'.

Maar de negentig minuten in de Arena toonden aan dat juist ADO Den Haag uit zijn doen was en de thuisploeg misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. De ploeg van Fraser toonde weinig teamspirit door gebrek aan communicatie. Het beweeglijke Ajax profiteerde daar optimaal van en noteerde een eenvoudige 4-0 zege.

Ajax was in eigen huis van plan om tegen ADO Den Haag niet in de problemen te komen en was daarom op zoek naar een vroeg doelpunt.

Het werden er twee binnen twintig minuten en daarbij kregen de Amsterdammers hulp van ADO Den Haag. Onoplettendheid en gebrek aan communicatie zorgden ervoor dat de groen-gelen al vroeg een verloren wedstrijd speelden.

In de zestiende minuut stond Davy Klaassen geheel vrij na een inworp van Jairo Riedewald. De middenvelder profiteerde optimaal door de bal op Anwar El Ghazi terug te trekken en de rechtsbuiten gaf doelman Martin Hansen met een bekeken schuiver geen kans: 1-0.

Vier minuten later werkte de Haagse buitenspelval niet waardoor El Ghazi op rechts doorliep. Dit keer legde hij de bal terug waarna Klaassen in de verre hoek mikte: 2-0.

ADO Den Haag had nog voor rust kunnen terugkomen als Mike Havenaar van dichtbij een scherpe voorzet van Aaron Meijers had binnengekopt. Maar Jasper Cillessen, die dit seizoen nog geen tegentreffer hoefde te slikken, hield met een katachtige reflex zijn doel schoon.

Na de pauze veranderde het spelbeeld niet. ADO Den Haag werd aanvallend niet gevaarlijk en de thuisploeg kreeg opnieuw de kansen. Op aangeven van El Ghazi had de vrijgekomen Daley Sinkgraven na 46 minuten de wedstrijd al moeten beslissen maar hij schoof de bal naast. Ook spits Arkadiusz Milik was dichtbij een treffer maar zijn inzet strandde op de vuisten van Hansen.

In de 58e minuut zorgde een nieuwe communicatiefout voor het derde Amsterdamse doelpunt. Nadat niemand aan Haagse kant meeliep kon Joël Veltman ongehinderd een vrije trap van Nemanja Gudelj binnenkoppen: 3-0.

Het geloof aan Haagse kant was vervolgens weg en Ajax had naar een hoge score kunnen uitlopen. Tot opluchting van ADO Den Haag misten Milik, invaller Viktor Fischer en El Ghazi daarvoor de precisie.

De enige die nog wel doeltreffend was, was rechtsbuiten El Ghazi. Milik glipte in de 74e minuut op aangeven van Klaassen door de Haagse defensie. De Pool omspeelde Hansen maar kwam in een moeilijke hoek terecht. De meegelopen El Ghazi bood de spits vervolgens de kans om het speeltuig terug te leggen: 4-0.

ADO Den Haag heeft, na een goede seizoensstart tegen zware tegenstanders, nu twee weken de tijd om zich voor te bereiden op een revanche. Maar ook dan wacht de Hagenaars een lastige opponent, want Heracles is met negen punten uit vier duels eveneens goed aan het seizoen begonnen. De aanvang van dit duel is zondag 13 september om 14.30 uur.