FC Twente 1 - 4 ADO Den Haag
  • Saturday, 15 August 2015 19:45
  • De Grolsch Veste

Wat ADO Den Haag vorig seizoen maar een keer lukte, daarin slaagde de ploeg van Henk Fraser deze jaargang al bij de eerste poging: het winnen van een uitwedstrijd. Op basis van routine en de aanwezigheid van Mike Havenaar werd FC Twente met 1-4 verslagen.

Na negentig minuten was wel duidelijk waarom de technische staf zo graag Mike Havenaar wilde hebben. De Japanner gaf direct een imponerend visitekaartje af. De spits was het perfecte aanspeelpunt voor zijn medespelers, bezorgde met zijn routine het jeugdige FC Twente handenvol werk en scoorde, net als bijvoorbeeld Dmitry Bulykin in het verleden, al vrij snel bij zijn debuut.

Mede daardoor slaagden de Hagenaars er voor het eerst sinds oktober 1967 in om weer eens in Enschede te winnen.

Dat er uiteindelijk zo'n ruime zege op het scorebord van De Grolsch Veste stond, daar durfde niemand bij aanvang een biertje om te verwedden. De meningen over de kracht van de thuisclub waren namelijk verdeeld. Sommigen dachten dat ze te veel kwaliteit hadden verloren, anderen vonden dat er nog genoeg goede spelers waren gebleven.

FC Twente leek in ieder geval van plan om het thuispubliek, na alle sportieve en financiële tegenslagen van vorig seizoen, in de eerste thuiswedstrijd de nodige vreugde te bezorgen. De Tukkers gingen furieus van start en zetten ADO Den Haag behoorlijk onder druk.

Maar op het moment dat de Hagenaars na tien minuten controle over het duel kregen, ging de Twentse storm luwen en werden juist de bezoekers gevaarlijk.

En dat leverde in de twaalfde minuut al een Haagse treffer op. Een handig lobje van Roland Alberg verschalkte Jelle van der Heyden, waardoor Edouard Duplan vrije doorgang had. De linksbuiten gaf de bal vervolgens laag voor en Havenaar knalde het speeltuig hard in het doel: 0-1.

Daarna werd de Haagse dominantie nog duidelijker en had de ploeg uit Enschede geen antwoord op de Haagse aanval. In de 24e minuut leek het tweede doelpunt in de maak. Nadat Duplan een slecht verwerkte voorzet van Aaron Meijers oppikte, gaf de Fransman opnieuw voor. Maar Alberg, die uit balans werd gebracht, tikte de bal net over het doel.

Twee minuten later verdubbelde ADO Den Haag alsnog de score. Na een voorzet van Meijers gingen Havenaar en Nick Marsman de lucht in. De doelman liet de bal los waarna Ruben Schaken het snelst reageerde. Met het hoofd legde hij de bal zo klaar dat hij daarna het speeltuig alleen nog maar hoefde binnen te lopen: 0-2.

Tegen het einde van de eerste helft, toen de geblesseerde Gianni Zuiverloon door Timothy Derijck werd vervangen, kwam FC Twente opnieuw opzetten. Doelman Hansen werd gehinderd bij een hoekschop waardoor hij de bal niet ver genoeg kon opruimen. De daaropvolgende inzet van Renato Tapia werkte Danny Bakker naast het doel.

Niet veel later kwam Felipe Gutierrez alleen voor Hansen, maar de Deen dreef de Chileen ver genoeg naar buiten zodat een doelpunt voorkomen kon worden.

De gastheer keerde in de tweede helft op het veld terug met de gedachte om in een laatste poging de wedstrijd weer spannend te maken. FC Twente ging door enkele omzettingen aanvallender spelen en kreeg direct goede kansen.

Invaller Jesus Corona ontving de bal al na een minuut maar schoot vervolgens wild voorlangs. Niet veel later draaide de Mexicaan zich vrij en dit keer eindigde zijn inzet in de handen van Hansen.

De door de Tukkers gezochte aansluitingstreffer kwam er in de 59e minuut toen Hakim Ziyech een vrije trap in de kruising schoot: 1-2.

Maar het geroutineerde ADO Den Haag liet zich niet van de wijs brengen en ging op jacht naar een derde treffer. Daarbij werd twee keer het doelkader geraakt. Eerst poeierde Schaken een hoge afdraaiende voorzet van Meijers op de bovenkant van de lat. Niet veel later hakte Derijck, in navolging van Hansen tegen PSV, een corner van Duplan richting doel. Zijn inzet verdween niet achter Marsman maar eindigde op de paal.

In de 72e minut was het bij een volgende corner wel raak. Wormgoor sprong het hoogst en kopte de bal in de hoek. Het was zijn eerste doelpunt sinds twee jaar: 1-3.

Daarna bewees in de tachtigste minuut Havenaar nog een keer zijn waarde. Hij kopte een lange uittrap van Hansen door, waarna Schaken langs de lijn snelde en een voorzet afleverde. Deze ging over de Japanner heen maar Duplan zweefde al door de lucht en tekende met een kopbal voor de 1-4.

Het gedesillusioneerde FC Twente, dat de wedstrijd met tien man eindigde omdat Georgos Kastakis geblesseerd van het veld liep en de Tukkers al drie keer gewisseld hadden, werd overigens in de slotfase een grotere afstraffing bespaard, omdat de Hagenaars geen gas meer gaven.

Met deze zege op zak kan ADO Den Haag ontspannen toewerken naar de wedstrijd tegen FC Utrecht, die komende zondag om 14.30 uur in het Kyocera Stadion gespeeld wordt. Dat wordt een mooie gelegenheid om de eerste thuiszege van het seizoen te behalen.

Auteur: Klaas Jan Droppert