ADO Den Haag 2 - 2 SBV Excelsior
  • Zaterdag 13 december 2014 19:45u

ADO Den Haag heeft tegen concurrent Excelsior met veel pijn en moeite een gelijkspel behaald. De Hagenaars haalden een 0-2 achterstand op, maar konden in de tweede helft niet veel meer creëren, waardoor beide ploegen met een punt genoegen moeten nemen: 2-2.

Vanwege de stand op de ranglijst, de tegenstander en de mogelijkheid om bij winst enkele plekken te stijgen werd dit al als de wedstrijd van de waarheid bestempeld. Maar uiteindelijk boekte ADO Den Haag helaas geen overwinning en bleef de ploeg van Henk Fraser op een 2-2 gelijkspel steken.

De geelgroenen keken halverwege de eerste helft tegen een 0-2 achterstand aan, maar haalden die door doelpunten van Mike van Duinen en Gianni Zuiverloon nog voor rust in. In de tweede helft ontsnapten de Hagenaars nog aan een nederlaag, al had de thuisploeg in het Haags Kwartiertje juist weer de zege kunnen pakken.

ADO Den Haag leek in de eerste helft onder hoogspanning te staan, want er ging lange tijd weinig goed bij de geelgroenen. De gasten uit Rotterdam, die maar twee punten meer hebben, hadden het eerste half uur het beste van het spel. En dat resulteerde al na dertien minuten in een Kralingse treffer. Luigi Bruins mocht vrij opkomen en hij plaatste de bal vervolgens vanaf 25 meter in de verre hoek: 0-1.

De bezoekers kregen via Ninos Gouriye, die van ADO Den Haag gehuurd is, nog twee grote kansen. Maar doelman Martin Hansen  kon beide keren redding brengen. Een hoekschop van Adil Auassar zorgde ervoor dat de Hagenaars een verloren wedstrijd leken te spelen. De bal werd onvoldoende weggewerkt waarna Gouriye sneller dan Mike van Duinen reageerde en het speeltuig achter Hansen schoot: 0-2.

Een minuut later keerde de hoop in de Haagse harten terug toen Van Duinen bij de tweede paal een vrije trap van Roland Alberg controleerde. De spits ramde vervolgens zijn tweede competitietreffer in de kruising: 1-2.

Vier minuten na de aansluitingstreffer stond het weer gelijk. Na een afgeslagen corner bracht Aaron Meijers de bal terug. Michiel Kramer kopte door naar de vrijstaande  Zuiverloon, die de bal direct in het doel schoot: 2-2. Het was de eerste treffer in Haagse dienst voor de rechtsback.

In de tweede helft zakte het tempo en liet ook de nauwkeurigheid aan beide kanten te wensen over, waardoor het kijkplezier minder werd.  ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat het na een uur niet opnieuw op achterstand kwam. Na een uittrap van ex-ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho tastte Vito Wormgoor mis. Gouriye ging alleen door op Hansen, maar de Deen redde met zijn voeten. Excelsior was in die fase de beter voetballende ploeg en ADO Den Haag kwam maar moeizaam tot goede aanvallen.

Pas in het laatste kwartier veranderde het spelbeeld weer en nam de thuisploeg het heft in handen. Na een vlotte aanval speelde Mathias Gehrt de opkomende Zuiverloon aan. De rechtsback schoot de bal in de korte hoek, maar Coutinho was op zijn post. Het was het laatste wapenfeit in een wedstrijd waarbij op een zege was gerekend, maar ADO Den Haag niet verder dan een gelijkspel kwam.

De laatste wedstrijd van de competitie speelt ADO Den Haag komende vrijdag uit bij Heerenveen. De wedstrijd in Friesland begint om 20.00 uur. Voor de Hagenaars de laatste kans om in 2014 nog een sprong op de ranglijst te maken.

Auteur: Klaas Jan Droppert