Vitesse 2 - 1 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 19 januari 2021 18:45u
  • Gelredome

ADO Den Haag is dinsdag uitgeschakeld in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. Op bezoek bij Vitesse bleef het lang een spannende wedstrijd, maar trok de thuisploeg toch aan het langste eind. Na de aansluitingstreffer van Amar Catic had David Philipp in de slotseconde van de wedstrijd de gelijkmaker op zijn schoen. Zijn schot verdween echter net over de lat: 2-1.

Brood kon in Arnhem niet beschikken over Michiel Kramer, Daryl Janmaat, Marko Vejinovic en Milan van Ewijk. Wel waren er basisplaatsen voor onder anderen Jamal Amofa, Bilal Ould-Chikh en Andrei Ratiu. Ook Cain Seedorf - normaal gesproken spelend in de Onder 21 - zat voor de eerste keer bij de wedstrijdselectie.

Na dertig seconden spelen kreeg de huidige nummer twee van de Eredivisie al een grote kans op de openingstreffer. Luuk Koopmans was echter direct goed bij de les op een intikker van Oussama Tannane. ADO Den Haag wist daartegenover ook enkele goede momenten te stellen. Ould-Chikh en John Goossens probeerden het met een afstandsschot, maar zagen hun pogingen naast gaan en gered worden door doelman Remko Pasveer.

Toch was het Vitesse dat na bijna een half uur op voorsprong kwam in het eigen GelreDome. Een lage voorzet van Tannane kwam bij Loïs Openda terecht, die met behulp van de binnenkant van de paal de bal in het doel kreeg: 1-0. In het restant van het eerste bedrijf was de grootste kans voor ADO Den Haag. Een goede corner van Samy Bourard werd ingekopt door Vicente Besuijen. De poging van de snelle aanvaller verdween echter aan de verkeerde kant van de paal.

Na rust, toen Catic als vervanger van Bourard kwam, werd ADO Den Haag direct dreigend voor het doel van de thuisploeg. Catic gaf de bal laag voor en bracht hiermee Pasveer in de problemen. De doelman liet de bal los, maar Jacob Rasmussen wist, tot opluchting van de Arnhemmers, voor opruiming te zorgen.

In de laatste twintig minuten wisselden beide trainers verschillende keren en profiteerde Vitesse al snel van een alles-of-niets offensief van de bezoekers. Ondanks dat er een overtreding op Boy Kemper gemaakt leek te worden mocht Vitesse verder en tikte Matuš Bero de bal bij de tweede paal binnen: 2-0.

In de laatste tien minuten zette ADO Den Haag alles op alles om alsnog de aansluitingstreffer te forceren. Eerst had het nog de pech dat Vitesse twee keer achter elkaar een bal van de lijn wist te halen. Invaller Catic was kort hierna wel alert op een voorzet van Besuijen. De aanvaller kwam goed voor zijn directe tegenstander en schoot hard de 2-1 tegen de netten.

ADO Den Haag was terug in de wedstrijd en voerde de druk op het doel van de Arnhemmers nog maar eens op. In de vijfde minuut van de blessuretijd leek het zelfs loon naar werken te krijgen. Een hoge bal werd doorgekopt door Dario Del Fabro en zo kon de geheel vrijstaande Philipp de gelijkmaker binnenschieten. Het schot van de Duitser verdween echter rakelings over de lat. Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dennis Higler volgde direct daarna.

Komende zaterdag hervat ADO Den Haag de Eredivisie met de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Emmen. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 16.30 uur.

Vitesse - ADO Den Haag 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 26. Openda 1-0, 71. Bero 2-0, 81. Catic 2-1

Scheidsrechter: Dennis Higler